ΕΠΙΚΑΙΡΑ — 07 Ιουνίου 2013
  • Views109

Με το σύνθημα «η Κωνσταντινούπολη δεν κοιμάται, υπερασπίσου τον ηγέτη σου» διαδήλωσαν τις πρώτες πρωινές ώρες της Παρασκευής, χιλιάδες υποστηρικτές του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στους δρόμους που οδηγούν στο αεροδρόμιο της πόλης.

Χιλιάδες υποστηρικτές του τούρκου πρωθυπουργού, τον υποδέχθηκαν τις πρώτες πρωινές ώρες στο αεροδρόμιο Ατατουρ της Κωνσταντινούπολης κατά την επιστροφή του από την Τυνησία, μετά από μία τετραήμερη περιοδεία στη βόρεια Αφρική.
Υποστηρικτές κρατώντας τουρκικές σημαίες τον περίμεναν στο αεροδρόμιο φωνάζοντας συνθήματα όπως «Είμαστε μαζί σου, Ερντογάν”.

Εκατοντάδες άλλοι διαδήλωσαν στους δρόμους που οδηγούν στο αεροδρόμιο φωνάζοντας: “Η Κωνσταντινούπολη δεν κοιμάται, υπερασπίσου τον ηγέτη σου».

Την ίδια ώρα, χιλιάδες άλλοι παραμένουν απόψε στην πλατεία Ταξίμ για έβδομη συνεχόμενη ημέρα ζητώντας την παραίτηση του Τούρκου πρωθυπουργού.

 

ΑΠΕΛΑΘΗΚΕ ΤΕΛΙΚΑ Ο ΕΛΛΗΝΑΣ ΦΟΙΤΗΤΗΣ
ΑΠΟ ΤΙΣ ΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΤΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗΣ

 

Εν τω μεταξύ απελάθηκε τελικά ο έλληνας φοιτητής ο οποίος είχε προσαχθεί τα μεσάνυχτα της Πέμπτης, μαζί με άλλους ξένους φοιτητές, στην Κωνσταντινούπολη κατά τη διάρκεια των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων.

Νωρίτερα, ο νεαρός φοιτητής εμφανίστηκε ενώπιον του εισαγγελέα, όπου δεν του απαγγέλθηκε οιαδήποτε κατηγορία. Ο υπουργός Εσωτερικών της Τουρκίας, Μουαμέρ Γκιουλέρ, δήλωσε πριν από μερικές ώρες ότι από τους συνολικά επτά ξένους που έχουν προσαχθεί, θα απελαθούν οι τέσσερις.

Ο φοιτητής επιστρέφει στην Αθήνα με το αεροσκάφος των Τουρκικών Αερογραμμών το οποίο αναχωρεί από την Κωνσταντινούπολη στις 23:10

 

ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ: ΝΑ ΤΕΡΜΑΤΙΣΤΕΙ Η
ΒΙΑ ΚΑΙ ΝΑ ΑΡΧΙΣΕΙ Ο ΔΙΑΛΟΓΟΣ ΣΤΗ ΤΟΥΡΚΙΑ

 

Στην Ευρώπη τώρα Εκκλήσεις για τερματισμό της βίας και έναρξη διαλόγου μεταξύ της κυβέρνησης και των εξεγερμένων στην Τουρκία απευθύνουν ο Επίτροπος Νιλς Μούιζνιεκς και η κοινοβουλευτική Επιτροπή Παρακολούθησης της Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Ο Επίτροπος για τα ανθρώπινα δικαιώματα του Συμβουλίου της Ευρώπης Νιλς Μούιζνιεκς ζήτησε με δημόσια παρέμβαση του να σταματήσει η χρήση βίας εναντίον των διαδηλωτών στην Τουρκία και οι αρχές να διασφαλίσουν ότι, ο χειρισμός της κατάστασης είναι σύμφωνος με την Συνθήκη Προστασίας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Η Γαλλίδα Σοσιαλίστρια βουλευτής Ζοζέτ Ντιριέ, επικεφαλής της κοινοβουλευτικής Επιτροπής της Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης, η οποία ασχολείται με την πρόοδο που παρουσιάζει η Τουρκία στο θέμα του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, απηύθυνε έκκληση για ηρεμία και έναρξη διαλόγου μεταξύ της κυβέρνησης και των διαδηλωτών.

Το δικαίωμα στην ειρηνική διαμαρτυρία είναι το δικαίωμα που έχει κάθε πολίτης σε μία δημοκρατία, τόνισε χαρακτηριστικά η κα Ντιριέ, υπογραμμίζοντας ότι τα πρόσφατα γεγονότα στην Τουρκία αναδεικνύουν το πρόβλημα της πάση θυσία προάσπισης του δικαιώματος στην ελευθερία της έκφρασης.

Print Friendly

Share

About Author

Θόδωρος

(0) Readers Comments