ΑΠΟΨΕΙΣ — 19 Ιουνίου 2013
  • Views236

Είναι αλήθεια ότι όπως έχουμε αναφέρει και σε προηγούμενα άρθρα μας τις τελευταίες ημέρες η κοινή γνώμη γνωστή για την βραχύβεια προοπτική σκέψης και για την μυωπική οπτική αντίληψη της πραγματικότητας, ασχολείται για μια ακόμη φορά για τις όποιες κομματικές εξελίξεις η έστω τις όποιες ισσοροπίες που τειχών υπάρχουν στο τρικομματικό κυβερνητικό σχήμα. Για μια ακόμη φορά είχαμε δίκαιο, η “κόκκινη γραμμή” των κομμάτων δεν ήταν η προστασία των Ελλήνων από τα σκληρά “δημοσιονομικά μέτρα”, “δεν ήταν οι ανεργία”, “δεν ήταν η απόγνωση 11 εκατ. Ελλήνων” – ήταν “να μην γίνουν εκλογές”. Για μια ακόμη φορά δικαιωθήκαμε γιατί για μας δεν έχει σημασία αν θα γίνουν εκλογές σε 20 μέρες ή αν θα γίνουν εκλογές σε 120 μέρες, τι σημασία έχει πλέον πία. Το μονοπάτι που περπατάμε έχει σημασία και αυτό το μονοπάτι είναι το μονοπάτι του “Γερμανικού Μοντέλου”.

German_model_01

Γιατί το Γερμανικό Μοντέλο

Όπως αναφέραμε και στο προηγούμενο άρθρο μας, με τίτλο “Γερμανία η απρόθυμη ηγεμόνας” η Γερμανία δεν επιθυμεί να αναλάβει καμία ηγετική πρωτοβουλία για να βοηθήσει “με την έκδοση Ευρο ομολόγων” την δύσκολη πορεία των κρατών – μελών του Νότου πάνω στο καυτό μονοπάτι των μεταρρυθμίσεων . Οι Γερμανοί θέλουν να γίνουν σαν τους Ελβετούς – πολύ ισχυροί οικονομικά αλλά στο παρασκήνιο των πολιτικών εξελίξεων και να παρεμβαίνουν μόνο και εφόσον  αυτό απαιτείται για την προστασία των Γερμανικών Συμφερόντων.  Θα μπορούσαμε να πούμε ότι η ύπαρξη του κοινού Ευρωπαϊκού νομίσματος αποτελεί εφαρμοσμένη έκφραση της ανωτέρω πολιτικής.

German_model_02

Τι είναι το Γερμανικό Μοντέλο

Μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, η ανάπτυξη της Γερμανικής οικονομίας βασίστηκε στην ύπαρξη καινοτόμων βιομηχανικών σχέσεων, στην ανάπτυξη ισχυρών δεσμών ανάμεσα στην βιομηχανία και τον τραπεζικό τομέα και στην τεχνική εκπαίδευση στον χώρο εργασίας. Η επιστημονική τεκμηρίωση του Γερμανικού μοντέλου έγινε για πρώτη φορά από τον καθηγητή Wandi Carly του Πανεπιστημίου του Λονδίνου.

Ωστόσο, αυτό που δεν έχει μνημονευτεί στην επιστημονική ερμηνεία του Γερμανικού Μοντέλου σχετίζεται με την πολιτική της Γερμανίας να διατηρεί σε πολύ χαμηλά επίπεδα το κόστος εργασίας στην χώρα. Χαρακτηριστικά αναφέρεται ότι σύμφωνα με τα επίσημα Στατιστικά Στοιχεία που έχει ανακοινώσει η eurostat για το κόστος εργασίας ανα ώρα στα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, διαπιστώνεται αρχικά μια τρομακτική απόκλιση  και χάσμα ανάμεσα στα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης,  αλλά ενώ θα περίμενε κάποιος η Γερμανία η μεγαλύτερη οικονομία η Ευρώπης να χαρακτηρίζεται από την ύπαρξη υψηλού κόστους εργασίας.

Ωστόσο, η Γερμανία καταφέρνει και διατηρεί πολύ χαμηλότερο κόστος εργασίας από τις άλλες ανταγωνιστικές οικονομίες της Ευρώπης (Ολλανδία, Σουηδία, Δανία, Λουξεμβούργο, Βέλγιο, Γαλλία και Ηνωμένο Βασίλειο). Η Γερμανία εφήρμοσε ένα πρωτοπόρο σχέδιο μεταρρυθμίσεων από τις αρχές της χιλιετίας γνωστό με την ονομασία “Agenda 2010”. Κατάφερε να αυξήσει την ανταγωνιστικότητα της Γερμανικής Οικονομίας και να την καταστήσει ανάμεσα στις ποιο ισχυρές και εξαγωγικές οικονομίες του κόσμου.

Η Ελλάδα και το Γερμανικό Μοντέλο

Ο “Καπιταλισμός του Ρήνου¨  όπως συνηθίζεται αλλιώς να ονομάζεται το Γερμανικό Μοντέλο Οικονομικής Ανάπτυξης, εφαρμόζεται με ελάχιστες τροποποιήσεις και διαφοροποιήσεις και στα σχέδια εξυγίανσης των οικονομιών της Νότιας Ευρώπης που δοκιμάστηκαν τόσο πολύ από την κρίση του Ευρο.

Μην έχετε αυταπάτες η μείωση των μισθών και των συντάξεων δεν διπλό στόχο, τόσο για τον περιορισμό των ελλειμμάτων αλλά και για την μείωση του κόστους εργασίας και κατά επέκταση στην μείωση του κόστους παραγωγής. Μην κοιτάτε τα κλαδάκια όπως θέλουν κάποιοι, τολμήστε να κοιτάξετε το δάσος.

Οι οικονομίες της Νότιας Ευρώπης βρίσκονται σε φάση ανασχηματισμού – remodeling το λένε οι οικονομολόγοι. Δεν είναι απλά τα πράγματα, δεν είναι απλές πολιτικές, δεν είναι απλές εξαγγελίες.

Η Ελλάδα συμμετάσχει σε ένα πρόγραμμα ανασχηματισμού και επανεκκίνηση . Το ζήτημα είναι αν η Ελληνική κοινωνία θα αντέξει, αν  οι Έλληνες πολιτικοί έχουν την ικανότητα να εφαρμόσουν το πρόγραμμα ανασχηματισμού και τέλος αν η ίδια η Γερμανία και η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι ειλικρινής και δεν θα λειτουργήσει καταχρηστικά για την υφαρπαγή παραγωγικών συντελεστών.

Πηγη: serresnews.net

Print Friendly

Μετά το αγγελιόσημο…

Μετά το αγγελιόσημο…

Σεπτέμβριος 23, 2016
Ο ζεστός  μήνας Αύγουστος.

Ο ζεστός  μήνας Αύγουστος.

Σεπτέμβριος 01, 2016

Share

About Author

webmaster

(0) Readers Comments