ΚΟΣΜΟΣ — 28 Μαΐου 2012
  • Views112

03:00 τα ξημερώματα, την απόλυτη ησυχία έρχεται να ταράξει το βουητό του Εγκέλαδου. Η κάμερα ασφαλείας «πιάνει» το σεισμό των 5,8 Ρίχτερ που αναστάτωσε τη Βουλγαρία.

Κράτησε σχεδόν 30 δευτερόλεπτα. Ξαφνικά, το ρεύμα κόβεται. Η κάμερα συνεχίζει να κουνιέται. Σταματάει. Και τότε, αρχίζουν τα γαυγίζουν σκυλιά. Το ρεύμα επιστρέφει.

Για τους κατοίκους της Σόφιας και της επαρχίας Πέρνικ (όπου ήταν το επίκεντρο) τα δευτερόλεπτα του σεισμού ήταν δευτερόλεπτα τρόμου. Τουλάχιστον 30 άνθρωποι έχουν τραυματιστεί, ενώ στην πόλη Πέρνικ υπάρχουν και υλικές ζημιές, μικρής έκτασης. Όλη η επαρχία κηρύχθηκε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.
Στη Σόφια έχουν καταγραφεί μέχρι στιγμής ζημιές σε 13 σχολεία και 10 παιδικούς σταθμούς.

Οι κάτοικοι του Πέρνικ, τρομοκρατημένοι από τον ισχυρό σεισμό, εγκατέλειψαν τα σπίτια τους, βρίσκονται σε υπαίθριους χώρους και μέλη του Ερυθρού Σταυρού έχουν αρχίσει να τους διανέμουν εμφιαλωμένο νερό και τρόφιμα.

Οι δημόσιοι οργανισμοί, τα σχολεία και οι παιδικοί σταθμοί δεν λειτούργησαν και οι αρχές συνέστησαν στους πολίτες να μην επιστρέψουν στα σπίτια τους, λόγω της μετασεισμικής ακολουθίας.

Πολλοί κάτοικοι φεύγουν από την πόλη προς τα κοντινά χωριά για να φιλοξενηθούν σε σπίτια συγγενών. Η υπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης και Δημόσιων Έργων Λίλιανα Πάβλοβα, η οποία μετέβη στο Πέρνικ για να να επιθεωρήσει την κατάσταση στο φράγμα Στουντένα, σε μικρή απόσταση από την πόλη, δήλωσε ότι δεν υπάρχει κίνδυνος.

Το φράγμα Μπέλι Ίσκουρ στο όρος Ρίλα, από το οποίο τροφοδοτούνται με πόσιμο νερό τα θέρετρα Σαμόκοφ και Μπόροβετς και μέρη της Σόφιας, είναι σε καλή τεχνική κατάσταση. Ο σεισμός δεν προκάλεσε σοβαρές ζημιές στο σύστημα υδροδότησης της βουλγαρικής πρωτεύουσας και στους ταμιευτήρες.

Συνεργεία έχουν αρχίσει τους ελέγχους για την καταγραφή ζημιών σε κτίρια στις περιοχές της Σόφιας, του Μπλαγκόεβγκραντ και του Κιούστεντιλ.

Ο σεισμός αυτός ήταν ο ισχυρότερος που έπληξε την περιοχή της βουλγαρικής πρωτεύουσας από το 1917, όταν είχε καταγραφεί σεισμός 5,5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ.

[tube]http://www.youtube.com/watch?v=AnnfYjKLl0o[/tube]

Πηγή: newsit

Print Friendly

Share

About Author

Ena Channel

(0) Readers Comments