ΔΡΑΜΑ — 26 Φεβρουαρίου 2013
  • Views245

Στην επιστολή του το Επιμελητήριο Δράμας επισημαίνει για ακόμη μια φορά την αδιέξοδη πολιτική λιτότητας και ύφεσης που έχει πλήξει την μικρομεσαία επιχείρηση.
Η ίδια επιστολή κοινοποιήθηκε στον Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ κύριο Ευάγγελο Βενιζέλο και στον Πρόεδρο της ΔΗΜΑΡ κύριο Φώτη Κουβέλη.
Η επιστολή επισυνάπτεται παρακάτω:
Δράμα 22 Φεβρουαρίου 2013
Αρ.Πρωτ. 1948
Προς τον Πρωθυπουργό της Ελλάδος
κύριο Αντώνιο Σαμαρά
Αξιότιμε κύριε Πρωθυπουργέ,
με την παρούσα επιστολή σας γνωστοποιώ ότι η κατάσταση πλέον στην αγορά και στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις έχει πάρει διαστάσεις ανεξέλεγκτης ολοκληρωτικής καταστροφής.
Οι επαγγελματίες αδυνατούν πλέον να καταβάλλουν τις στοιχειώδεις λειτουργικές τους υποχρεώσεις καθώς επίσης και τις εισφορές τους σε δημόσιο και ασφαλιστικά ταμεία. Κάθε μέρα γινόμαστε μάρτυρες κλεισίματος μικρών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων με απώλειες μεγάλου αριθμού θέσεων εργασίας.
Σας ενημερώνουμε ότι οι καθυστερήσεις πληρωμών στον ΟΑΕΕ στην περιοχή μας ξεπέρασαν το 85%. Είναι ανασφάλιστοι χωρίς ιατροφαρμακευτική και νοσοκομειακή περίθαλψη χιλιάδες επαγγελματίες και οι οικογένειες τους.
Οι οφειλέτες στο δημόσιο αυξάνονται με μεγάλη μαθηματική πρόοδο δηλώνοντας αδυναμία καταβολής δόσεων.
Η ολοκληρωτική κατάρρευση είναι προ των πυλών και οφείλουμε να σας επισημάνουμε ότι η κοινωνική συνοχή είναι στα όρια της. Αυτή η κοινωνική συνοχή, αν ακόμη υπάρχει ως ένα βαθμό, οφείλεται πρωτίστως στην κοινωνική αλληλεγγύη που επιδεικνύουν οι φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, Εκκλησία και άλλες κοινωνικές οργανώσεις και σύλλογοι.
κύριε Πρωθυπουργέ,
τις συνταγματικές επιταγές του κράτους τις αντικατέστησαν οι ίδιοι οι πολίτες. Το ερώτημα είναι όμως μέχρι πότε θα συνεχίζεται αυτό. Διότι χάνεται η αξιοπιστία του κράτους στο εσωτερικό και απαξιώνετε πλήρως ο ρόλος του.
Σύμφωνα με στοιχεία μας, «τσουνάμι» προσφυγών στο πτωχευτικό δίκαιο θα ακολουθήσει εντός του επόμενου διμήνου.
Σας επισημαίνουμε ακόμη ότι αυξήθηκε ο ρυθμός μετανάστευσης στο εξωτερικό από επαγγελματίες, επιστήμονες μαζί με τις οικογένειες τους.
Σας αναφέρουμε όλα τα παραπάνω, ίσως καταχρηστικά, γνωρίζοντας ότι είστε ενήμερος για την δραματική κατάσταση.
Οφείλουμε όμως να επισημάνουμε για πολλοστή φορά ότι πρέπει να παρθούν άμεσα πολιτικές αποφάσεις που θα προστατεύσουν τον Έλληνα πολίτη από τις δραματικές επιπτώσεις.
Έχουμε καταθέσει τις προτάσεις μας, τόσο σε εσάς όσο και στα αρμόδια Υπουργεία οι οποίες μπορούν να δώσουν λύσεις άμεσες.
1. Ζητήσαμε από το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης για τις οφειλές του ΟΑΕΕ ρυθμίσεις ρεαλιστικές και ικανές που να ανταποκρίνονται στην σκληρή πραγματικότητα. Επισημάναμε στο Υπουργείο και τον οργανισμό ότι σε λίγο θα κληθείτε να ποινικοποιήσετε με τον παλαιό νόμο της χούντας (1967) και να οδηγήσετε στην φυλακή χιλιάδες επαγγελματίες που αδυνατούν να πληρώσουν τις εισφορές τους για την αυτασφάλιση τους, όταν σε άλλους φορείς (μηχανικούς, δικηγόρους κλπ) η αυτασφάλιση δεν είναι ποινικό αδίκημα. (σας επισυνάπτουμε σχετικό). Ζητήσαμε την κατάργηση αυτού του νόμου της χούντας, αλλά δυστυχώς το Υπουργείο αργεί χαρακτηριστικά, χωρίς να αναλογίζεται την τραγική κατάσταση χιλιάδων ανθρώπων και των οικογενειών τους.
2. Αιτηθήκαμε να υπάρξει αντιμετώπιση των οφειλών των επιχειρήσεων στις Τράπεζες. Δεν είναι δυνατόν να υπάρχει «κούρεμα» στις οφειλές του κράτους και οι Τράπεζες να λαμβάνουν πακτωλό δις ευρώ και τώρα να επιτίθενται με κάθε τρόπο στους δανειολήπτες. Η ενίσχυση της ρευστότητας δεν γίνεται πλέον με τις κλασσικές συνταγές αλλά μέσα από απομείωση των δανείων σε επίπεδα όπως τα ομόλογα του δημοσίου. Εξάλλου την στρεβλή πολιτική του παρελθόντος δεν θα την πληρώσουν μόνο οι επιχειρήσεις, οι εργαζόμενοι και τα νοικοκυριά. (σας επισυνάπτουμε πρόταση)
3. Η υπερφορολόγηση μόνο αρνητικές επιπτώσεις μπορεί να έχει. Μεγαλώνει την ύφεση, εξαφανίζει την ρευστότητα, δημιουργεί αποεπενδυτικό κλίμα και εχθρικό περιβάλλον. Φυσικά το αποτέλεσμα είναι η κατάρρευση των εσόδων με μη αναστρέψιμα αποτελέσματα. Ο μύθος των πλούσιων Ελλήνων έχει καταρριφθεί πλήρως μετά από την ανακοίνωση των στοιχείων της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών σχετικά με τις καταθέσεις. Σύμφωνα με αυτά τα στοιχεία (Αύγουστος 2012) το 81,5% των λογαριασμών φυσικών προσώπων είναι από 0-2.000 ευρώ, το 11,3% από 2.001 έως και 10.000 ευρώ, το 5,9% από 10.001-50.000 ευρώ, το 0,9% από 50.001 έως 100.000 ευρώ και από εκεί και πάνω 0,4%. Με απλά μαθηματικά οι καταθέσεις καταρρίπτουν τον μύθο περί «πλούσιων Ελλήνων». Επομένως οποιαδήποτε υπερφορολόγηση είναι αδύνατον να οδηγήσει σε αύξηση εσόδων διότι και το «λίπος» έχει καεί. Μένει μόνο ένα 0,4% για να αντλήσετε έσοδα και φυσικά είναι αυτοί που έχουν πάνω από το 50% των συνολικών καταθέσεων στην χώρα και εκτός. Με την μείωση των εσόδων των επιχειρήσεων, την μείωση μισθών και συντάξεων δεν μένει τίποτε άλλο από τα πληρώνουν τις υποχρεώσεις τους από τις καταθέσεις οι Έλληνες πολίτες. Και αυτό αποδεικνύεται ουτοπία.(σας επισυνάπτουμε σχετικό).
κύριε Πρωθυπουργέ,
οφείλουμε να σας επισημάνουμε ότι η κατάσταση έχει φθάσει στο απροχώρητο. Η κοινωνία, οι επιχειρήσεις και οι εργαζόμενοι σε αυτές βγάζουν κραυγή αγωνίας και απόγνωσης. Επιτέλους αλλάξτε κατεύθυνση. Τα πρόσφατα λάθη και την παράλογη εμμονή των δανειστών, δεν μπορεί άλλο να τα πληρώνει η ελληνική κοινωνία και να τα υιοθετεί η κυβέρνηση συνεχίζοντας αυτή την πολιτική.

Πηγή: dramini.gr

Print Friendly

Share

About Author

Ena Channel

(0) Readers Comments