ΚΟΣΜΟΣ — 15 Φεβρουαρίου 2013
  • Views117

Μήνυμα ενότητας δείχνει πως επιδιώκει να στείλει ο απερχόμενος Πάπας Βενέδικτος προς τους πιστούς της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας αλλά και προς τα ανώτατα στελέχη της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας, «λέγοντάς» τους τα να παραμερίσουν τις διαφορές τους.

Το μήνυμα αυτό προκύπτει από τις δηλώσεις του, τόσο πριν όσο και μετά από την απροσδόκητη παραίτησή του την Δευτέρα και, κατά τα φαινόμενα, απευθύνεται σε ισχυρούς δελφίνους καρδινάλιους οι οποίοι μάχονται για επιρροή στο προσεχές κονκλάβιο.

Ο 85χρονος προκαθήμενος της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας μοιάζει επίσης να υπονοεί ότι οι εσωτερικές συγκρούσεις ισχύος στο Βατικανό, που οδήγησαν εξάλλου και στο σκάνδαλο Vatileaks, συνέβαλαν να πειστεί να κάνει το βήμα αυτό.«Αν και τώρα θα αφιερωθώ στην προσευχή, θα συνεχίσω να είμαι κοντά σας κι ελπίζω ότι θα κάνετε το ίδιο και εσείς, έστω και αν θα είμαι πλέον κρυμμένος» από την δημόσια ζωή, είπε ο Ποντίφικας, ο οποίος πρόκειται να εγκαταλείψει το αξίωμα την 28η Φεβρουαρίου.

Ο Γιόζεφ Ράτσινγκερ πρόκειται να αναχωρήσει από την Αγία Έδρα με προορισμό την θερινή κατοικία του Καστέλ Γκαντόλφο, 30 χιλιόμετρα έξω από την Ρώμη, στις πέντε το απόγευμα της 28ης Φεβρουαρίου.Χθες, κάλεσε τους πιστούς να αμυνθούν έναντι των «αμαρτιών εναντίον της ενότητας της εκκλησίας, των διχασμών στο σώμα της Εκκλησίας».«Η υπέρβαση του ατομικισμού και της αντιπαλότητας είναι ένδειξη ταπεινότητας», είπε.Το διαμέρισμα του Ράτσινγκερ στο παπικό κρατίδιο θα σφραγιστεί και θα ξανανοίξει όταν εκλεγεί νέος ποντίφικας.

Το δαχτυλίδι του με το οποίο σφράγιζε επίσημα έγγραφα θα σπάσει, κατά πάσα πιθανότητα, σε δυο κομμάτια.Δεν έχει ακόμη ξεκαθαρίσει αν ο πάπας δικαιούται να πάρει σύνταξη, ή αν θα ζήσει μόνο με τα συγγραφικά δικαιώματα των βιβλίων του. Κανείς δεν γνωρίζει, επίσης, τι χρώμα θα έχουν τα καινούρια άμφιά του. Μάλλον θα επιλεγεί το κόκκινο, το χρώμα των καρδιναλίων.

Δεν έχει αποφασιστεί επίσης και πώς θα προσφωνείται.Πριν από την επίσημη παραίτηση του, ο Πάπας είναι πολύ πιθανό να υπογράψει και να δημοσιοποιήσει τον διορισμό του νέου προέδρου της τράπεζας του Βατικανού IOR, που φέρεται ότι θα είναι ένας Βέλγος τραπεζίτης.Ο Βενέδικτος θα έχει επίσης πριν αποχωρήσει συναντήσεις με τον Ιταλό πρόεδρο της Δημοκρατίας Τζόρτζιο Ναπολιτάνο, τον υπηρεσιακό πρωθυπουργό Μάριο Μόντι, τους προέδρους της Ρουμανίας και της Γουατεμάλας. Οι δύο τελευταίες επισκέψεις είχαν προγραμματιστεί πριν ανακοινωθεί η παραίτησή του.

Print Friendly

Share

About Author

Ena Channel

(0) Readers Comments