• Views155

Και ξαφνικά υπό το φως των διαρροών για διασπάθιση του κομματικού χρήματος την εποχή του πρώην προέδρου του κόμματος, προέκυψε συνάντηση κορυφής στο ΠΑΣΟΚ: Το μεσημέρι ο Ευάγγελος Βενιζέλος θα συναντήσει τον Γιώργο Παπανδρέου.

Σύμφωνα με πληροφορίες η συνάντηση γίνεται με πρωτοβουλία του νυν προέδρου του ΠΑΣΟΚ, ο οποίος είχε τετ α τετ στο πόδι με τον προκάτοχό του στη Βουλή και συμφώνησαν «να τα πουν». Χθες, το γραφείο Βενιζέλου τηλεφώνησε στο γραφείο Παπανδρέου και το ραντεβού κλείστηκε για σήμερα το μεσημέρι.

Οι διαρροές της Ιπποκράτους για την κατάσταση των οικονομικών του ΠΑΣΟΚ επί προηγούμενης ηγεσίας έχει προκαλέσει την οργή του πρώην προέδρου και των ανθρώπων του. Ωστόσο, ο Ευ. Βενιζέλος έχει δεσμευτεί ότι σε επόμενο Πολιτικό Συμβούλιο θα πραγματοποιηθεί συζήτηση για τα οικονομικά, στη βάση πορίσματος που έχουν συντάξει οι έξι μεγαλύτερες ελεγκτικές εταιρείες ορκωτών λογιστών που λειτουργούν στη χώρα. Παρά δε τις διαβεβαιώσεις της Ιπποκράτους ότι το πόρισμα δεν έχει συνταχθεί, οι πληροφορίες επιμένουν πως βασικά του σημεία βρίσκονται στα χέρια του Ευ. Βενιζέλου, συνεργάτες του οποίου πραγματοποίησαν και τις σχετικές διαρροές.

Η υπόθεση των οικονομικών του ΠΑΣΟΚ χαρακτηρίζεται ως «βόμβα» στο εσωτερικό του κόμματος, αφού από την πολιτική αμφισβήτηση του πρώην πρωθυπουργού περνάει στην ηθική αμφισβήτησή του, γεγονός που προκαλεί την σφοδρή αντίθεση των «παπανδρεϊκών» και φυσικά του ιδίου του Γ. Παπανδρέου.

Ωστόσο, ο ασκός του Αιόλου άνοιξε. Δρόμος γυρισμού δεν υπάρχει. Τα πορίσματα δεν μπορεί παρά να δουν το φως της δημοσιότητας. Ανώτατη πηγή της Ιπποκράτους χαρακτήριζε χθες «αυταπόδεικτο» το θέμα με τις υπέρογκες σπατάλες, ενώ σημείωνε ότι η πρόκληση πλέον για τον πρώην πρωθυπουργό και πρώην πρόεδρο του κόμματος είναι να δικαιολογήσει τα ποσά.

Το ΑΚΕΛ διχάζει τον… ΣΥΡΙΖΑ!

Η απόφαση του ΑΚΕΛ να ταχθεί υπέρ της εξόδου από την Ευρωζώνη διχάζει τον … ΣΥΡΙΖΑ, καθώς δίνει την ευκαιρία στο Αριστερό Ρεύμα των Παναγιώτη Λαφαζάνη και Δημήτρη Στρατούλη να αντεπιτεθεί για τη θέση του κόμματος για το ευρώ. Ήδη, μέσω της ιστοσελίδας «iskra» η απόφαση της ΚΕ του ΑΚΕΛ χαρακτηρίζεται «όχι μόνο σημαντική, αλλά ίσως και ιστορική», ενώ δημοσιεύεται όλη η απόφαση. «Το ΑΚΕΛ είναι ίσως το πρώτο αριστερό κόμμα σε χώρα-μέλος της ευρωζώνης και το οποίο έχει κυβερνητική προοπτική, που θέτει ευθέως σε αμφισβήτηση το ευρώ και την παρουσία της χώρας του στην ευρωζώνη» αναφέρεται χαρακτηριστικά στην «iskra» , που διαχειρίζεται ο ίδιος ο Π. Λαφαζάνης.

Το Αριστερό Ρεύμα θεωρεί ότι η απόφαση του ΑΚΕΛ δικαιώνει και εναρμονίζεται με τις δικές του θέσεις και όχι με τις θέσεις της ηγεσίας, ενώ η πίεση προς την Κουμουνδούρου που επιμένει ότι «η λύση θα πρέπει να δοθεί εντός του ευρώ» αναμένεται να ενταθεί τόσο από το «Σχέδιο Β» του Αλέκου Αλαβάνου, όσο βεβαίως και από το ΚΚΕ. Το εγχείρημα για τον Αλέξη Τσίπρα καθίσταται πιο δύσκολο, καθώς η θέση για έξοδο από το ευρώ βρίσκει όλο και μεγαλύτερη απήχηση στην κομματική βάση, γεγονός που δυσκολεύει τους χειρισμούς της ηγεσίας για το Συνέδριο.

Ενόψει και της συνεδρίασης της ΚΠΕ και το επόμενο Σάββατο αναμένεται να ενταθεί η εσωκομματική διαμάχη για τη θέση της Ελλάδας στο ευρώ, αλλά και για τις κυβερνητικές συμμαχίες. Ήδη η ηγεσία αφήνει αιχμές κατά της εσωκομματικής αριστερής αντιπολίτευσης ότι με την εσωστρέφεια δημιουργούν πρόβλημα στην πορεία του κόμματος προς την εξουσία.

Αδυνατούν να πληρώσουν

Ζητούν διεύρυνση κριτηρίων για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά

Την ανάγκη διεύρυνσης των κριτηρίων για ένταξη στο νόμο για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά τονίζουν η Ένωση Καταναλωτών – Η Ποιότητα της Ζωής (ΕΚΠΟΙΖΩ) και το ΝΕΟ ΙΝΚΑ, λαμβάνοντας υπόψη το συνεχώς αυξανόμενο αριθμό όσων καταφεύγουν καθημερινά στις καταναλωτικές ενώσεις για βοήθεια και συμβουλευτική καθοδήγηση με στόχο τη ρύθμιση των χρεών τους.

«Εν μέσω της τρέχουσας δυσμενούς περιόδου, που διανύει η χώρα, ολοένα και περισσότερα άτομα, που ανήκουν στις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες, όπως οι άποροι, οι μακροχρόνια άνεργοι, οι χαμηλοσυνταξιούχοι, οι πολύτεκνοι και ΑμΕΑ, καθώς και μεγάλος αριθμός δημοσίων υπαλλήλων και ελεύθερων επαγγελματιών, που το εισόδημά τους έχει μειωθεί σημαντικά, προσφεύγουν στο ΝΕΟ ΙΝΚΑ για τη ρύθμιση των χρεών τους», δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η νομικός σύμβουλος του ΝΕΟ ΙΝΚΑ, Σήλια Τσέκερη.

«Το πρώτο τρίμηνο του 2013, ο αριθμός αυτών αυξήθηκε σε ποσοστό 60%, σε σύγκριση με τον αριθμό των ατόμων, που προσέφυγαν στο ΝΕΟ ΙΝΚΑ, καθ΄ όλη τη διάρκεια του 2012», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Πρώτη προτεραιότητα, όπως επισημαίνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο νομικός σύμβουλος της ΕΚΠΟΙΖΩ, Βίκτωρ Τσιαφούτης, θα πρέπει να αποτελέσει το άνοιγμα στους μικροεπιχειρηματίες και εμπόρους, οι οποίοι σήμερα δεν υπάγονται στις διατάξεις του νόμου.

Από την πλευρά της, η κ. Τσέκερη υπογραμμίζει ότι θα πρέπει να υπάρχει δυνατότητα υπαγωγής στο νόμο για υπερχρεωμένα νοικοκυριά και στους εμπόρους και τους μικροεπιχειρηματίες, τουλάχιστον για τις οφειλές τους από στεγαστικά και καταναλωτικά δάνεια, καθώς και τις οφειλές από πιστωτικές κάρτες.

Από τα 7 στα 3 δισ. ευρώ

Τη μείωση της νοσοκομειακής-ασφαλιστικής δαπάνης προωθεί το υπουργείο Υγείας

Στη μείωση της νοσοκομειακής και ασφαλιστικής δαπάνης στα 3 δισ. ευρώ, από 7 δισ. ευρώ, στοχεύει το υπουργείο Υγείας, σύμφωνα με όσα δήλωσε την Μ.Τρίτη ο αναπληρωτής υπουργός Μάριος Σαλμάς.
Σε δηλώσεις του στον ΣΚΑΙ, ο κ. Σαλμάς επισήμανε πως για πρώτη φορά έγιναν τόσο μεγάλες μειώσεις στις τιμές των φαρμάκων, εξοικονομώντας, όπως είπε 500 εκατ. ευρώ, από τον ΕΟΠΥΥ.
«Τα μέτρα που παίρνουμε στον τομέα της υγείας ξεπερνούν σε τεχνική αρτιότητα και την τρόικα» δήλωσε χαρακτηριστικά.
Όσον αφορά την ηλεκτρονική συνταγογράφηση, ο κ. Σαλμάς είπε πως δεν απέδωσε τα αναμενόμενα. «Εφαρμόζεται το μέτρο στην ηλεκτρονική συνταγογράφηση, αλλά ως μέτρο δεν έχει επιδώσει τα αποτελέσματα που περιμέναμε» ανέφερε.
Δήλωσε, επίσης, πως ήδη έχουν δρομολογηθεί 3.000 φάρμακα, από τα οποία 2.500 είναι γεννόσημα και 500 πρωτότυπα. Ήδη μέχρι σήμερα έχουν τιμολογηθεί 550 φάρμακα και σύντομα θα διατεθούν στους πολίτες νέα καινοτόμα φάρμακα. «Για να προχωρήσουν όμως αυτές οι διαδικασίες δεν χρειάζονται οι ‘εκβιασμοί’ από τον τύπο» πρόσθεσε.
Προανήγγειλε, τέλος, πως τη Δευτέρα θα παρουσιαστεί από το υπουργείο το νέο πρόγραμμα παρακολούθησης της πορείας του φαρμάκου, από την παραγωγική εταιρεία μέχρι να φτάσει στα χέρια του ασθενή.

Υπό τον έλεγχο του ΤΧΣ

Στόχος η επάνοδος της Eurobank στον ιδιωτικό τομέα, λέει ο Τ.Χριστοδούλου

Στόχος της νέας, πλήρως ανακεφαλαιοποιημένης από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, Eurobank, θα είναι η αναδιοργάνωσή της, ώστε σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα να προσελκύσει επενδυτές, δήλωσε, μεταξύ άλλων, τη Μ. Τρίτη ο πρόεδρος της τράπεζας, Τίμος Χριστοδούλου, μιλώντας στη γενική συνέλευση των μετόχων.

Η Eurobank αποτελεί την πρώτη μεγάλη συστημική τράπεζα που ανακεφαλαιοποιείται πλήρως από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, το οποίο μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας θα κατέχει πάνω από το 90% του μετοχικού της κεφαλαίου, επισήμανε ο κ. Χριστοδούλου.

Το ΤΧΣ προφανώς θα προσθέσει και άλλες μικρές τράπεζες στο δυναμικό της νέας Eurobank, είπε ο κ. Χριστοδούλου.

Η επάνοδος της νέας Eurobank στον ιδιωτικό τομέα πρέπει να είναι το κύριο μέλημα της τράπεζας, τόνισε και προσέθεσε ότι το ταχύτερο δυνατό θα πρέπει να επανέλθει εκεί που ανήκει, δηλαδή στον ιδιωτικό τομέα. σήμερα,

Σήμερα, Μεγάλη Τρίτη, με την Επαναληπτική Γενική Συνέλευση της Eurobank, έκλεισε ο κύκλος των γενικών συνελεύσεων των συστημικών τραπεζών.

Το Διοικητικό Συμβούλιο της τράπεζας εισηγήθηκε την κάλυψη της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου των 5,8 δισ. ευρώ και επομένως την άμεση και πλήρη ανακεφαλαιοποίησή της τράπεζας μέσω του ΤΧΣ.

Το ΤΧΣ θα συνεδριάσει άμεσα προκειμένου να ορίσει τα νέα μέλη Διοικητικού Συμβουλίου στην Eurobank.

Print Friendly

Share

About Author

Θόδωρος

(0) Readers Comments