ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ — 12 Μαΐου 2013
  • Views162

Είναι νύχτα, και πάνω από την Αθήνα της απόγνωσης εμφανίζεται ο Αρχάγγελος Γαβριήλ, απεσταλμένος του Θεού, να βοηθήσει τους Έλληνες. Στη συνεδρίαση που έγινε λίγο πριν στους Εφτά Ουρανούς, αποφασίστηκε ότι η κατάσταση μπορεί να αλλάξει αν γίνει αυτό που λένε και ελπίζουν όλοι: ότι πρέπει «να πέσουν λεφτά στην αγορά, να αντιστραφεί το κλίμα».

Πετάει ο Αρχάγγελος πάνω από την Ελλάδα και στις 03:45 τη νύχτα εκτελεί την εντολή. Πενταπλασιάζει τα χρήματα που όλοι, πολίτες, τραπεζίτες, και δημόσιο ταμείο έχουν στα πορτοφόλια τους. Το πρωί, μία ευχάριστη έκπληξη διακατέχει τους πάντες. Όλοι έχουν πενταπλασιάσει τα μετρητά αλλά και την αγοραστική τους δύναμη, καθώς οι τιμές από το προηγούμενο βράδυ έχουν μείνει αμετάβλητες, Πλέον, όλοι αρχίζουν να αγοράζουν, όχι μόνο όσα έχουν άμεση ανάγκη, αλλά και αγαθά λιγότερο βασικά. Πέφτουν χρήματα στην αγορά και οι προσδοκίες αλλάζουν. Αλλά σταδιακά η αύξηση της ζήτησης αυξάνει τις τιμές, όχι μόνο στα βασικά αγαθά, αλλά σε όλα τα αγαθά. Σε μερικές εβδομάδες, τα χρήματα στο πορτοφόλι όχι μόνο μειώνονται αλλά εξαφανίζεται και η αγοραστική τους δύναμη. Τη στιγμή λοιπόν που τα λεφτά στο πορτοφόλι τελείωσαν ή έχασαν την αξία τους, όλα επέστρεψαν εκεί που ήταν γύρω στις 03:45, τη νύχτα που ήρθε ο Αρχάγγελος. Τότε ο John Keynes, που είχε εμπνεύσει τον Θεό, αποσύρθηκε σιωπηλός, ενώ ο Milton Friedman χαμογέλασε δικαιωμένος.

Ας γυρίσουμε όμως στην πραγματικότητα. Εκεί που δεν υπάρχουν άγγελοι να μοιράζουν λεφτά. Ο μύθος δεν λέει όλη την αλήθεια. Ο Friedman μίλαγε απλά για νομισματική ουδετεροποίηση λόγω πληθωρισμού. Τα πράγματα όμως είναι ακόμα χειρότερα, για δύο πραγματικούς λόγους που δε συλλαμβάνουν τα μακροοικονομικά μοντέλα του Friedman ή του Keynes: (1) τον παράγοντα «χρόνο» και (2) τη διάκριση μεταξύ «προϊόντων παραγωγής» και «προϊόντων κατανάλωσης».

Στην πράξη, κανένας μηχανισμός παροχής ρευστού δεν έχει τις θεϊκές ιδιότητες του Γαβριήλ. Η κυβέρνηση πρέπει να φτιάξει ένα μηχανισμό. Αυτός ο μηχανισμός, όπου τυχόν φτιάχτηκε, είχε ένα αυτονόητο πρόβλημα: ούτε μοίρασε ποτέ τα λεφτά σε όλες τις κοινωνικές ομάδες, ούτε τα μοίρασε σε όλους μαζί ταυτόχρονα. Πάντα, πρώτα παίρνουν τα χρήματα αυτοί που είναι κοντά στην κυβέρνηση. Τράπεζες, μεγαλοβιομήχανοι, μεγαλοκατασκευαστές. Αυτοί αρχίζουν και δουλεύουν, προσλαμβάνουν κόσμο και αρχίζουν να κινούν την αγορά στον τομέα της πρωτογενούς οικονομίας. Οι μακροοικονομικές προσδοκίες ανεβαίνουν και, μαζί με αυτές, ανεβαίνουν και οι τιμές στα προϊόντα παραγωγής. Αυτό σταδιακά ανεβάζει τις τιμές των προϊόντων βασικής κατανάλωσης, που έτσι κι αλλιώς αρχίζουν να αυξάνονται, επειδή κάποιες σημαντικές ομάδες του πληθυσμού, όπως π.χ. οι εργαζόμενοι στις κατασκευές, έχουν πάρει μερικά χρήματα στο χέρι τους και τα χρησιμοποιούν αυξάνοντας τη ζήτηση.

Αν παρατηρήσουμε την πραγματική οικονομία από ψηλά κατά τη στιγμή που περιγράφουμε, θα διαπιστώσουμε ότι, ας πούμε, ένα 20-25% του εργαζόμενου πληθυσμού στα προϊόντα και υπηρεσίες παραγωγής ευεργετήθηκε, αλλά δεν ευεργετήθηκαν όσοι δεν πήραν ακόμη λεφτά από τον μηχανισμό που τα μοιράζει. Αυτοί, που συνήθως είναι εργαζόμενοι στη μεταποίηση, στην αγροτιά, στην παροχή υπηρεσιών, ή στον δημόσιο τομέα, περιμένουν τη σειρά τους να πάρουν τα χρήματα, και μάλιστα περιμένουν τη στιγμή που κάποιοι τα έχουν ήδη πάρει. Και όχι μόνο αυτό, αλλά οι τιμές αυξάνονται γρηγορότερα απ’ το εισόδημά τους. Επειδή όμως δεν μπορούν να σταματήσουν να αγοράζουν τα βασικά προϊόντα κατανάλωσης, το «ρίξιμο χρημάτων στην αγορά» έχει για αυτούς δύο τρομακτικές συνέπειες:

Πρώτον, περιορίζουν ακόμη περισσότερο την κατανάλωσή τους στα άκρως απαραίτητα καθώς προσδοκούν περαιτέρω αύξηση των τιμών. Αυτό ονομάζεται forced saving (εξαναγκαστική αποταμίευση), που τα κεϋνσιανά μοντέλα πάντα υπόπτως «αγνοούν».

Δεύτερον, όσοι αγοράζουν, αναγκάζονται να πληρώσουν αυξημένες τιμές χωρίς να έχει αυξηθεί το εισόδημά τους. Αυτό οδηγεί σε μία κατάφορη κοινωνική αδικία, καθώς ο μη-ευνοημένος από την κυβέρνηση εργαζόμενος πληθυσμός, αναγκάζεται να καλύψει με τα λίγα λεφτά του την αύξηση των τιμών που προκάλεσε το «εύκολο χρήμα». Δηλαδή το λιγοστό πραγματικό χρήμα της αγοράς, «επιχορηγεί» το πληθωριστικό χρήμα των ολίγων που ευνόησε η κυβέρνηση στην πρώτη φάση (rent). Στην τελική φάση αυτής της πολιτικής, όταν ο μηχανισμός θα φτάσει να δίνει λεφτά (όσα έμειναν) στα χαμηλότερα οικονομικά στρώματα (π.χ. αγροτικές επιδοτήσεις), η από πριν αύξηση των τιμών θα έχει ακυρώσει την αγοραστική αξία του πληθωριστικού χρήματος, καταστρέψει το πραγματικό χρήμα και στρεβλώσει το φυσικό ύψος των τιμών της αγοράς, κυρίως στα προϊόντα βασικής κατανάλωσης.

Σε αντίθεση με την κοινή αντίληψη, η πολιτική του να «ρίξεις λεφτά στην αγορά» σε συνθήκες ύφεσης επιτείνει τον “στραγγαλισμό” των λιγότερο ευνοημένων ομάδων του εργαζόμενου πληθυσμού, πόσο μάλλον των ανέργων που δεν κατάφεραν να προσληφθούν στην πρώτη φάση της «ένεσης ρευστότητας». Αυτοί εξαθλιώνονται περαιτέρω καθώς τα εισοδήματα από τα ήδη πενιχρά επιδόματα ανεργίας ή τα λειψά αδήλωτα μεροκάματα, ουσιαστικά εξανεμίζονται από την αύξηση του τιμάριθμου.

Ποιος μίλησε όμως ποτέ για τις αρνητικές συνέπειες του «ρίξτε λεφτά»; Ασφαλώς κανείς, διότι αυτό δεν είναι οικονομική πολιτική περισσότερο από ό,τι είναι πολιτικό σύνθημα και, μάλιστα, με αντιλαϊκές επιπτώσεις σε επίπεδο πραγματικής οικονομίας.

Ο οικονομικός πραγματισμός μας επιβάλει να αντιληφθούμε -έστω και τώρα- ότι, στην πράξη, δεν υπάρχει κανένα ιδανικό μείγμα νομισματικής ή δημοσιονομικής πολιτικής ή μέτρων που να οδηγεί εκτός κρίσης, κάτι που βλέπουμε βέβαια στην καθημερινότητά μας, και ασφαλώς δεν αποτελεί καθόλου μυστήριο. Αυτή την πικρή αλήθεια δεν τη βρίσκουμε μόνο στη σχετικά πρόσφατη κριτική του Loucas, αλλά είναι τόσο παλιά όσο οι αναλύσεις του Böhm-Bawerk, του Wicksell, του Mises και του Hayek. Κάθε μονεταριστική ή κεϋνσιανή παρέμβαση στον κύκλο μίας κρίσης απλά την παρατείνει ή βαθαίνει τις συνέπειές της. Το παράδειγμα του γοητευτικού «ρίξτε λεφτά στην αγορά», δείχνει πόσο επικίνδυνες μπορεί να είναι οι… «φιλολαϊκές πολιτικές» για τους οικονομικά ασθενέστερους.

Print Friendly

Share

About Author

Ena Channel

(0) Readers Comments