BUSINESS-STORIES — 30 Νοεμβρίου 2011
  • Views570

 

Σε επαγγελματικό ταξίδι που έκανα πρόσφατα στο νομό των Σερρών, είχα την τύχη να γνωρίσω από κοντά μια τοπική επιχείρηση που ενώ το 1982 ξεκίνησε σαν ένα μικρό, οικογενειακό – συνοικιακό κατάστημα, σήμερα αποτελεί μια μεγάλη, επιτυχημένη, δυναμικά αναπτυσσόμενη εταιρεία, με ιδιόκτητες εγκαταστάσεις 18 στρεμμάτων, 200 άτομα προσωπικό με μεγάλο κύκλο εργασιών και με ευρεία εμπορική παρουσία σε Ελλάδα και εξωτερικό.

Τα παραδείγματα από την παγκόσμια ιστορία των επιχειρήσεων που αφορούν ανθρώπους   οι οποίοι  κατάφεραν μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα να δημιουργήσουν από το μηδέν εταιρίες κολοσσούς είναι πολλά, γεγονός που ωθεί τον καθένα να αναζητήσει σε αυτά ομοιότητες, κοινά σημεία και πρακτικές που να συνθέτουν μια «μαγική» συνταγή της επιχειρηματικής αριστείας και επιτυχίας.

Ο Sam Walton (1918-1992) γεννημένος κατά την Μεγάλη Ύφεση από φτωχή οικογένεια και μεγαλωμένος σε μια φάρμα του Μισούρι κι ενώ ήταν υπάλληλος σε εταιρία λιανεμπορίου, το 1962 εμπνεύστηκε την ιδέα μεγάλων περιφερειακών εκπτωτικών καταστημάτων. Όταν το όραμά του απορρίφθηκε από τον εργοδότη του, αυτός ίδρυσε την Wal Mart το κεφάλαιο της οποίας μέσα σε 30 χρόνια( 1992 οπότε και πέθανε ο Walton)  ανερχόταν σε 25 δισεκατομμύρια δολάρια… Σε συνέντευξη που είχε παραχωρήσει λίγο πριν τον θάνατό του, και την οποία μεταφράζουμε από το βιβλίο του Peter Green  «Τhe book of business wisdom”, διατύπωσε τους 10 δικούς του κανόνες  για επιτυχημένο επιχειρείν :

KANONAΣ ΠΡΩΤΟΣ :  ΑΠΟΛΥΤΗ ΑΦΟΣΙΩΣΗ ΣΤΗΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΚΑΙ ΤΟ ΠΡΟΪΟΝ

Πιστέψτε στην επιχείρηση περισσότερο από κάθε άλλον. Αν είστε απόλυτα αφοσιωμένοι στην επιχείρηση και καθημερινά εργάζεστε με πάθος για αυτήν, τότε είναι θέμα χρόνου να μεταδοθεί το πάθος αυτό και στους υπόλοιπους σαν ένας «καλοήθης ιός».

 

ΚΑΝΟΝΑΣ ΔΕΥΤΕΡΟΣ : ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΑ ΚΕΡΔΗ ΜΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΥΠΑΛΛΗΛΟΥΣ ΚΑΙ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΤΕ ΤΟΥΣ ΩΣ ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ

Σε αντάλλαγμα θα σας αντιμετωπίσουν κι αυτοί σαν συνεργάτη και θα αισθανθούν την επιχείρηση σαν δική τους. Κρατήστε τον έλεγχο της οργανωτικής δομής αλλά συμπεριφερθείτε σαν ηγέτης-υπηρέτης και προτείνετε στους υπαλλήλους-συνεργάτες να αποκτήσουν μερίδιο στην εταιρία.

 

ΚΑΝΟΝΑΣ ΤΡΙΤΟΣ : ΔΩΣΤΕ ΚΙΝΗΤΡΟ ΣΤΟΥΣ ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ ΣΑΣ

Τα χρήματα δεν είναι το μοναδικό κίνητρο. Σκεφτείτε νέους και περισσότερο ενδιαφέροντες τρόπους  για να θέσετε προκλήσεις στους συνεργάτες σας. Βάλτε υψηλούς στόχους, ενισχύστε τον υγιή εσωτερικό ανταγωνισμό και αξιολογήστε. Αλλάξτε θέσεις ανάμεσα στους διευθυντές τμημάτων για να τους κρατήσετε φιλόδοξους και να ενισχύσετε την μεταφορά γνώσης. Μην γίνεστε προβλέψιμος και κρατήστε όλους σε αγωνία για το ποιο θα είναι η επόμενη πρόκληση.

 

ΚΑΝΟΝΑΣ ΤΕΤΑΡΤΟΣ : ΔΩΣΤΕ ΟΣΗ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΗ ΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΣΤΟΥΣ ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ ΣΑΣ

Όσα περισσότερα ξέρουν, τόσο περισσότερα θα μπορέσουν να καταλάβουν. Όσα περισσότερα καταλάβουν, τόσο περισσότερο θα νοιάζονται. Κι όταν αρχίζουν να νοιάζονται τότε δεν σας σταματά τίποτα! Η ενημέρωση είναι δύναμη και το όφελος που αποκομίζετε δίνοντας ενημέρωση στους συνεργάτες σας αντισταθμίζει πλήρως και ξεπερνά το ρίσκο να διαρρεύσει η ενημέρωση στους ανταγωνιστές σας.

 

ΚΑΝΟΝΑΣ ΠΕΜΠΤΟΣ : ΕΠΙΒΡΑΒΕΥΣΤΕ ΟΤΙΔΗΠΟΤΕ ΚΑΝΟΥΝ ΟΙ ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ

Τα bonus και οι χρηματικές απολαβές είναι σημαντικά. Σε όλους όμως αρέσει επίσης να ακούν συχνά ότι η δουλειά και η προσφορά τους αναγνωρίζεται και ότι είναι πολύτιμη, ειδικά ότι έχουν κάνει κάτι για το οποίο αισθάνονται περήφανοι. Τίποτα δεν μπορεί να υποκαταστήσει μια καλοειπωμένη, σωστά χρονικά τοποθετημένη και ειλικρινή δήλωση αναγνώρισης  της προσφοράς κάποιου. Είναι δωρεάν αλλά αξίζει μια περιουσία!

 

ΚΑΝΟΝΑΣ ΕΚΤΟΣ : ΓΙΟΡΤΑΣΤΕ ΤΙΣ ΕΠΙΤΥΧΙΕΣ ΣΑΣ

Δείξτε ενθουσιασμό και γιορτάστε με όλες τις επιτυχίες σας. Όπως επίσης, αντιμετωπίστε με χιούμορ αλλά και θετική – εποικοδομητική σκέψη τις όποιες αποτυχίες.

ΚΑΝΟΝΑΣ ΕΒΔΟΜΟΣ : AKOΥΣΤΕ ΤΟΥΣ ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ ΤΗΣ ΠΡΩΤΗΣ ΓΡΑΜΜΗΣ

Οι άνθρωποι που μιλούν με τον τελικό σας πελάτη είναι οι μόνοι που ξέρουν αληθινά τι γίνεται εκεί έξω. Είναι απαραίτητο να ξέρετε ό,τι και αυτοί ξέρουν, αυτό είναι άλλωστε το αληθινό νόημα της ολικής ποιότητας. Ακούστε προσεκτικά τι έχουν να σας πουν αυτοί οι άνθρωποι.

ΚΑΝΟΝΑΣ ΟΓΔΟΟΣ : ΞΕΠΕΡΑΣΤΕ ΤΙΣ ΠΡΟΣΔΟΚΙΕΣ ΤΩΝ ΠΕΛΑΤΩΝ ΣΑΣ

Αν το κάνετε, αυτοί θα έρθουν ξανά και ξανά). Δώστε τους αυτό που θέλουν και λίγο παραπάνω.

ΚΑΝΟΝΑΣ ΕΝΑΤΟΣ : ΕΛΕΓΞΤΕ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΑ ΤΑ ΚΟΣΤΗ

Ο έλεγχος του κόστους είναι το σημαντικότερο δυνητικό ανταγωνιστικό πλεονέκτημα.  Έχοντας μια αποτελεσματική επιχείρηση ακόμα και λανθασμένες κινήσεις μπορούν  να καλυφθούν.

ΚΑΝΟΝΑΣ ΔΕΚΑΤΟΣ : ΜΗΝ ΔΙΣΤΑΣΤΕ ΝΑ ΠΑΤΕ ΚΟΝΤΡΑ ΣΤΟ ΡΕΥΜΑ

Ακόμα και σε περιπτώσεις που όλοι βαδίσουν προς μια συγκεκριμένη κατεύθυνση, υπάρχει πιθανότητα να βρείτε ευκαιρίες και πλεονεκτήματα κάνοντας ακριβώς το αντίθετο .Ετοιμαστείτε να διαχειριστείτε την κριτική πολλών συνεργατών που θα σας πουν ότι πάτε σε λάθος δρόμο. Ο Walton είπε χαρακτηριστικά : « δεν μπορείτε να φανταστείτε πόσο συχνά άκουγα ότι μια πόλη 50.000 κατοίκων δεν μπορεί να υποστηρίξει ένα εκπτωτικό Super market για πολύ καιρό» .

 

Γιαννικόπουλος Κώστας
Σύμβουλος Makreting και Επικοινωνίας
Τμήμα Επιχειρηματικής Ανάπτυξης ENA CHANNEL
Αμερ. Ερυθρού Σταυρου 53
2510-231033, 6971729952
marketing@enachannel.gr

 

 

Print Friendly

Share

About Author

Ena Channel

(0) Readers Comments