ΚΟΙΝΩΝΙΑ — 14 Φεβρουαρίου 2013
  • Views148
Ο αντεισαγγελέας τού Αρείου Πάγου Νίκος Παντελής, σε γνωμοδότησή του επισημαίνει ότι δεν μπορούν να έχουν αναδρομική εφαρμογή οι νομοθετικές εκείνες διατάξεις, που προβλέπουν γρήγορο τρόπο άσκησης ποινικών διώξεων, για τις περιπτώσεις κακουργηματικής φοροδιαφυγής.

Ειδικότερα, οι δύο οικονομικοί εισαγγελείς, Γρηγόρης Πεπόνης και Σπύρος Μουζακίτης, ζήτησαν από την εισαγγελία του Αρείου Πάγου να δοθούν οδηγίες στις διωκτικές αρχές του υπουργείου Οικονομικών, για το ζήτημα της αναδρομικότητας ή μη εφαρμογής των νέων διατάξεων, που αφορούν στην άσκηση ποινικών διώξεων στις περιπτώσεις κακουργηματικής φοροδιαφυγής.

Δηλαδή, να δοθούν οδηγίες για το εάν οι σχετικές διατάξεις του νόμου έχουν ή όχι αναδρομική εφαρμογή στις περιπτώσεις κακουργηματικής φοροδιαφυγής, που διαπράχθηκε πριν την 31η Μαρτίου 2011, που είναι η ημερομηνία εφαρμογής του επίμαχου νόμου.

Σημειώνεται ότι η επίμαχη γνωμοδότηση δεν αφορά στην αναδρομικότητα ή μη του σκέλους εκείνου του επίμαχου νόμου που αφορά στην επιβολή ποινών στις περιπτώσεις φοροδιαφυγής, αλλά αφορά αποκλειστικά και μόνο τον τρόπο άσκησης των ποινικών διώξεων.

Ο κ. Παντελής στην γνωμοδότησή του προς τους εισαγγελείς Εφετών και Πρωτοδικών όλης της χώρας, αφού επικαλείται τη νομολογία του Αρείου Πάγου, αλλά και τη σχετική βιβλιογραφία, υπογραμμίζει ότι «απαγορεύεται γενικώς η αναδρομική εφαρμογή δικονομικών κανόνων, όταν αυτοί περιέχουν προβλέψεις, οι οποίες θίγουν εν τέλει ουσιώδη συμφέροντα τού κατηγορουμένου».

Print Friendly

“Ομάδα Γονεών” ΤΕΒΑ

“Ομάδα Γονεών” ΤΕΒΑ

Οκτώβριος 25, 2016

Share

About Author

Ena Channel

(0) Readers Comments