ΚΥΠΡΟΣ — 09 Απριλίου 2013
  • Views160

Tην ικανοποίηση της Noble για τις έρευνες στο οικόπεδο 12 της κυπριακής ΑΟΖ εξέφρασε ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Τσαρλς Ντέιβιντσον, μιλώντας σήμερα σε συνέδριο στη Λευκωσία.

Ο Ντέιβιντσον αναφέρθηκε στις προοπτικές ώθησης της οικονομίας από την εκμετάλλευση του φυσικού αερίου, ωστόσο, όπως είπε, η διαδικασία εξερεύνησης για φυσικό αέριο προϋποθέτει τεράστιες επενδύσεις και ρίσκα.

Μεταξύ άλλων, ανέφερε ότι στο Ισραήλ τα έσοδα μόνο από το τεμάχιο Ταμάρ αναμένεται να προσθέσουν ακόμη 1% στο ΑΕΠ της χώρας, εκτίμηση που έχει γίνει, όπως είπε, από την Κεντρική Τράπεζα του Ισραήλ. Την ίδια ώρα, έκανε ειδική αναφορά στην περιβαλλοντική πτυχή του φυσικού αερίου, λέγοντας ότι η παραγωγή φυσικού αερίου στο Ισραήλ έχει μειώσει αισθητά τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Δημόσιας Εταιρείας Φυσικού Αερίου (ΔΕΦΑ) κ. Ιωάννου είπε πως αργότερα αυτή την εβδομάδα ή νωρίς την επόμενη θα διαπιστωθεί κατά πόσο είναι οικονομικά εφικτό να προχωρήσει η Κύπρος στην ενδιάμεση λύση της εισαγωγής φυσικού αερίου.

Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΔΕΦΑ συγκαλείται την Πέμπτη και θα εξετάσει και το θέμα της ενδιάμεσης λύσης. Κατά τη διάρκεια της ίδιας συνεδρίασης υπάρχει περίπτωση να ανοιχτούν οι προσφορές που έχουν υποβάλει οι ενδιαφερόμενες εταιρείες.

Ο κ. Ιωάννου αναφέρθηκε στον ρόλο της ΔΕΦΑ καθώς και στο γεγονός ότι βρίσκεται στο τελικό στάδιο η προετοιμασία για την πρώτη φάση κατασκευής του δικτύου μέσω του οποίου θα διοχετεύεται το φυσικό αέριο για ηλεκτροπαραγωγή. Έχουν ολοκληρωθεί όλες οι απαραίτητες μελέτες, είπε, προσθέτοντας ότι την ίδια ώρα έχουν γίνει συναντήσεις με τις 22 κοινότητες που αφορά το έργο, οι οποίες έχουν δει το θέμα πολύ θετικά.

Σε πρώτη φάση το έργο θα κοστίσει 65 εκατ. ευρώ, με 10 εκατ. ευρώ να έχουν ήδη εξασφαλιστεί από την ΕΕ. Το συνολικό κόστος αποπεράτωσης του έργου για διοχέτευση φυσικού αερίου στις βιομηχανίες και στα νοικοκυριά θα είναι ύψους περίπου 500 εκατ. ευρώ, το 50% του οποίου πιθανόν να μπορεί να καλύψει η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων.

Μία εκτεταμένη ηλεκτρονική βιβλιοθήκη στοιχείων με σεισμολογικά και γεωλογικά στοιχεία της υποθαλάσσιας περιοχής μεταξύ Κύπρου, Λιβάνου και Ελλάδας έχει καταρτίσει η εταιρεία PGS σύμφωνα με την παρουσίαση του Πράμοντ Κουλκάρνι, Συντάκτη του “World Oil”.

Τα στοιχεία των διάφορων ερευνών που διενεργήθηκαν από το 2000 ως και το 2012 δείχνουν τη μορφολογία των διάφορων περιοχών και εμπεριέχουν ενδείξεις ως προς τις προοπτικές που υπάρχουν στα τεμάχια, ανέφερε μεταξύ άλλων, παρουσιάζοντας διάφορες διαφάνειες με τις οποίες έδειχνε συγκεκριμένα παραδείγματα.

Print Friendly

Share

About Author

Ena Channel

(0) Readers Comments