ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ — 07 Ιουνίου 2012
  • Views232

“Η Ελλάδα ξεμένει ταχύτατα από λεφτά”, προειδοποιούν σε δημοσίευμά τους οι New York Times.

Στο εν λόγω άρθρο ο διευθυντής σχεδιασμού ελέγχων του ΣΔΟΕ, Νίκος Λέκκας, σημειώνει ότι: “Τα ταμεία της κυβέρνησης μπορεί να έχουν αδειάσει μέχρι τον Ιούλιο, αμέσως μετά από τις εκλογές αυτού του μήνα.

“Στη χειρότερη περίπτωση, η Αθήνα ίσως χρειαστεί να σταματήσει παροδικά να πληρώνει τους μισθούς και τις συντάξεις, μαζί με τις εισαγωγές για τα καύσιμα, τα τρόφιμα και τα φάρμακα”, συνοψίζεται ούτε λίγο, ούτε πολύ στο δημοσίευμα, ενώ επισημαίνεται ότι η κατάσταση είναι μη αναστρέψιμη.

Το δημοσίευμα συνεχίζει τονίζοντας πως αξιωματούχοι της κυβέρνησης έχουν εξετάσει το ενδεχόμενο να καταφύγουν σε κεφάλαια που υποτίθεται πως προορίζονται για τις προβληματικές τράπεζες της χώρας, ενώ άλλοι εξετάζουν ακόμη και την περίπτωση των IOUs.

Οι Έλληνες ηγέτες δηλώνουν πως παρά το τελευταίο πακέτο διάσωσης των 130 δισ. ευρώ, έχουν έλλειμμα 1,7 δισ. ευρώ καθώς τα φορολογικά έσοδα και άλλες πηγές πιθανών εσόδων στερεύουν.

Επίσης, το έλλειμμα του προϋπολογισμού διευρύνεται, καθώς η Τρόικα παρακράτησε τα 1 δισ. ευρώ από την προηγούμενη δόση, που αφορούν στη χρηματοδότηση της κυβέρνησης, ενώ περιμένει να δει εάν η κυβέρνηση που θα προκύψει από τις εκλογές της 17ης Ιουνίου, θα τιμήσουν τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η Ελλάδα.

Η Ελλάδα στερεύει από έσοδα

Στο δημοσίευμα ακόμη επισημαίνεται ότι ακόμη και αν η τρόικα ενισχύσει οικονομικά την Ελλάδα, η χώρα θα δυσκολευτεί να καλύψει τις υποχρεώσεις της.

“Ένα βασικό συστατικό του σχεδίου ανάκαμψης της Ελλάδας είναι η συλλογή περισσότερων φόρων από αυτούς που φοροδιαφεύγουν για χρόνια. Οι φόροι που δεν έχουν αποδοθεί στο δημόσιο, σχολιάζουν αξιωματούχοι των φορολογικών υπηρεσιών στην Ελλάδα, ανέρχονται σε 45 δισ. ευρώ, εκ των οποίων μόλις ένα μικρό ποσό θα συλλεχθεί μέχρι το καλοκαίρι”, επισημαίνουν οι New York Times.

Όπως τονίζεται στο δημοσίευμα ωστόσο, παρατηρείται πλέον αλλαγή της νοοτροπίας σε ό,τι αφορά στη φοροδιαφυγή, σε κάποιο βαθμό, κυρίως εξαιτίας της εκστρατείας που ξεκίνησε κατά πλουσίων και κατά εταιρειών.

“Πλέον αισθάνονται δέος όταν βλέπουν τους επιθεωρητές, καθώς λόγω των πρόσφατων περιστατικών, φαίνεται ότι οι άνθρωποι είτε θα διωχθούν είτε θα κληθούν να πληρώσουν”, δηλώνει στους New Yrok Times o Νίκος Μαϊτός, υψηλόβαθμο στέλεχος του ΣΔΟΕ.

Οι φοροεισπράκτορες πρόσφατα είχαν άλλη μια ώθηση, όταν η κυβέρνηση ξεκίνησε την επιβολή νόμου του 1995 που τους δίνει πρόσβαση σε τραπεζικούς λογαριασμούς υπόπτων φοροφυγάδων.

Ωστόσο, ο Νίκος Λέκκας επισημαίνει ότι “οι τράπεζες καθυστέρησαν να αποστείλουν πληροφορίες για φοροφυγάδες περίπου 8 -12 μήνες. Και όταν το έκαναν, έστειλαν τεράστιες στοίβες εγγράφων για να γίνει σύγχυση. Μέχρι να μπορέσουμε να βγάλουμε άκρη, τα περισσότερα κεφάλαια είχαν ήδη βγει εκτός χώρας”, τόνισε ο ίδιος.

Πηγή: news247.gr

Print Friendly

Share

About Author

Ena Channel

(0) Readers Comments