• Views157

«Nein» σε κούρεμα – «ja» σε νέα βοήθεια

Με δύο «όχι» και δύο «ναι» έφτασε στην Αθήνα ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών κατά την πρώτη επίσημη επίσκεψη στην Αθήνα. Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε απάντησε αρνητικά στο ενδεχόμενο νέου κουρέματος του ελληνικού χρέους και έδειξε ότι θεωρεί λήξαν το θέμα των γερμανικών αποζημιώσεων. Την ίδια στιγμή άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο παροχής νέας βοήθειας στην Ελλάδα το 2014 όταν και ολοκληρώνεται το υπάρχον πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής και εμφανίστηκε ανοιχτός σε μία συζήτηση για το γερμανικό κατοχικό δάνειο.  Πιο συγκεκριμένα ο «τσάρος» της γερμανικής οικονομίας επιχείρησε να βάλει «φρένο» στη συζήτηση για ενδεχόμενο κουρέματος του ελληνικού χρέους που βρίσκεται στα χέρια του δημοσίου τομέα μετά τις γερμανικές εκλογές του Σεπτεμβρίου. «Να μη συνεχίσετε τη συζήτηση για νέο κούρεμα. Δεν είναι προς όφελός σας» είπε χαρακτηριστικά ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και συνέχισε: «Εάν συζητούσατε κούρεμα του EFSF/ESM, θα ζητούσατε να απαρνηθεί κανείς τους βασικούς κανόνες κάθε ευρωπαϊκού μηχανισμού. Δεν μπορείς να παίρνεις εγγυήσεις και να ζητάς να τις κουρέψεις. Αλλιώς είστε ψεύτες. Θα καταστρέφαμε την όποια εμπιστοσύνη. Σας συμβουλεύω να μην συνεχίσετε αυτήν τη συζήτηση. Πρέπει να πείσετε τους συνομιλητές σας ότι η κατάσταση είναι δύσκολη».

Έλεγχοι σε όλο το Δημόσιο

Στο «μικροσκόπιο» μπαίνουν ωράρια και άδειες για όλους τους δημοσίους υπαλλήλους μετά και τους ελέγχους των επιθεωρητών δημόσιας διοίκησης και τον εντοπισμό πολλών κοπανατζήδων. Οι επιθεωρητές δημόσιας διοίκησης βρήκαν μεταξύ άλλων, σε τέσσερα υπουργεία, δημοσίους υπαλλήλους φαντάσματα, οι οποίοι απουσίαζαν από την εργασίας τους αδικαιολόγητα αλλά και προϊσταμένους οι οποίοι δεν ελέγχουν αν τηρείται το ωράριο των υφισταμένων τους. Πρόκειται για τα υπουργεία Εσωτερικών, Πολιτισμού, Τουρισμού και Διοικητικής Μεταρρύθμισης.  Σύμφωνα με τον ειδικό γραμματέα του Σώματος Επιθεωρητών Παρασκευά Νομικό, οι έλεγχοι επεκτείνονται προκειμένου -όπως είπε- «να διασφαλιστεί ότι η στοιχειώδης και θεμελιώδης υποχρέωση των υπαλλήλων να τηρούν τον χρόνο εργασίας τηρείται απαρέγκλιτα από όλους και σε όλες τις υπηρεσίες».

Νέος εισαγγελέας στην υπόθεση Παπακωνσταντίνου

Στην Ολομέλεια της Βουλής έγινε νέα κλήρωση μετά την εμπλοκή με τον Παναγιώτη Νικολούδη, που είχε κληρωθεί την Τετάρτη. Ο κ. Παναγιώτης Νικολούδης είχε καταθέσει ως μάρτυρας στην Προκαταρκτική Επιτροπή και κατά συνέπεια είχε κώλυμα να ασκήσει και καθήκοντα εισαγγελέα.

«Το Αιγαίο πρέπει να γίνει θάλασσα ειρήνης και ηρεμίας»

Το τρίτο ανώτατο συμβούλιο συνεργασίας με τη συμμετοχή των δύο πρωθυπουργών θα πραγματοποιηθεί το πρώτο εξάμηνο του 2014, όταν η Ελλάδα θα ασκεί την προεδρία την Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αυτό αποφασίστηκε στην συνάντηση του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών με τον Τούρκο ομόλογό του κατά την επίσκεψή του στην Άγκυρα, η οποία ολοκληρώθηκε λίγο πριν από το μεσημέρι.  Το κοινό υπουργικό Συμβούλιο Ελλάδας-Τουρκίας θα πραγματοποιηθεί κατά πάσα πιθανότητα στην Αθήνα, αφού το τελευταίο έγινε τον περασμένο Μάρτιο στην Κωνσταντινούπολη. Οι δύο υπουργοί δήλωσαν ότι θα επιδιώξουν να τεθούν σε ισχύ όλες οι συμφωνίες που είχαν υπογραφεί κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του Αντώνη Σαμαρά και 10 υπουργών της κυβέρνησης στην Τουρκία. Επίσης, ο κ. Νταβούτογλου ανακοίνωσε ότι θα επισκεφθεί την ελληνική πρωτεύουσα εντός Νοεμβρίου ή Δεκεμβρίου.  Στις δηλώσεις τους οι δύο υπουργοί έκαναν ιδιαίτερη αναφορά στην οικονομική αλλά και γεωπολιτική διάσταση που έχει ο αγωγός φυσικού αερίου TAP και συμφώνησαν ότι αποτελεί σημαντική παράμετρος για την ελληνοτουρκική προσέγγιση. Στο θέμα της ΑΟΖ, όταν ρωτήθηκε ο κ. Νταβούτογλου, περιορίστηκε να πει ότι «το Αιγαίο πρέπει να γίνει μια θάλασσα ειρήνης και ηρεμίας». Ο κ.Βενιζέλος επανέλαβε ότι όλες οι χώρες προστατεύουν τα κυριαρχικά δικαιώματα βάση του Διεθνούς Δικαίου της θάλασσας.

Print Friendly

Share

About Author

Ena Channel

(0) Readers Comments