ΚΟΣΜΟΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ — 12 Φεβρουαρίου 2013
  • Views501

Η πρώτη εκσκαφή στον Άρη είναι γεγονός, προσφέροντας ένα ακόμη βήμα προς την ανακάλυψη νερού στο παρελθόν του πλανήτη. Η προσπάθεια των επιστημόνων της NASA, όπως και του Curiosity, στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία, ανακουφίζοντας τις όποιες ανησυχίες, καθώς η μορφολογία του εδάφους ήταν άγνωστη.

NASA_Curiosity_proti_ekskaf

Όπως δήλωσε η Louise Jandura, επικεφαλής μηχανικός στο σύστημα δειγμάτων του Curiosity, το να σχεδιάζεις ένα τρυπάνι που προορίζεται για εκσκαφή στον Άρη, απαιτεί ιδιαίτερη προετοιμασίες και διάφορους ελέγχους, καθώς δεν γνωρίζεις τι είδους βράχο θα αντιμετωπίσει. Αναπτύξαμε οκτώ διαφορετικά τρυπάνια, τα οποία χρησιμοποιήσαμε σε είκοσι ξεχωριστούς τύπους γήινου βράχων, πραγματοποιώντας άνω των 1.200 διατρήσεων. Η εκσκαφή από το Curiosity στην επιφάνεια του Άρη, έχει άνοιγμα 1,6 εκατοστών και βάθος 6, 4 εκατοστών και ήδη έχει ξεκινήσει η διαδικασία ανάλυσης του δείγματος – ουσιαστικά δηλαδή, το Curiosity, εκτός από την πρώτη επιτυχή ανασκαφή, αποτελεί και ένα πλήρως λειτουργικό αναλυτικό εργαστήριο στην επιφάνεια του «κόκκινου πλανήτη».

NASA_Curiosity_proti_ekskafi_ston_Arh_Photo_1

Για την ιστορία, το Curiosity της NASA, κόστους 2,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων, κατέφτασε στην επιφάνεια του Άρη τον Αύγουστο του 2012, διανύοντας ένα ταξίδι 563 εκατομμυρίων χιλιομέτρων, με αποστολή την έρευνα για ενδείξεις ύπαρξης περιβάλλοντος στο παρελθόν, ικανού να υποστηρίξει ζωή.

Print Friendly

Share

About Author

Ena Channel

(0) Readers Comments