ΚΟΣΜΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ — 04 Απριλίου 2013
  • Views238

Ενα άκρως επικίνδυνο πόκερ με τις καταθέσεις βρίσκεται σε εξέλιξη παγκοσμίως, μετά τη λύση κουρέματος που επιβλήθηκε στην Κύπρο. Τα δεδομέα ρίσκου, ασφάλειας και αποδόσεων μεταβάλλονται ραγδαία και το χρηματοπιστωτικό σύστημα αναζητά λύσεις για την προσέλκυση κεφαλαίων με κάθε δυνατό τρόπο. Σε αυτό το πλαίσιο της ανατροπής του status quo εντάσσεται και οι εκθέσεις επενδυτικών οίκων και τραπεζών για την ασφάλεια των καταθέσεων και των κριτηρίων που πρέπει να πλοιρούν τα ιδρύματα ώστε να θεωρούνται ασφαλή. Στην παραγματικότητα όμως κανείς δεν είναι σε θέση να γνωρίζει ή να μπορεί να προβλέψει με αασφάλεια πιο θα είναι το αποτέλεσμα της διεργασίας αυτής.

Η Morgan Stanley σε έκθεσή της κινείται κόντρα σε άλλους οίκους επισημαίνοντας ότι η ποιότητα των κεφαλαίων και η προέλευση των πόρων για την ανακεφαλαιοποίηση σε συνδυασμό με το Δημόσιο χρέος της χώρας καθορίζουν την ασφάλεια που μπορεί να παράσχει το τραπεζικό σύστημα στους καταθέτες. Οι αναλυτές εκτιμούν ότι κάτω απο τα σενάρια που χρησιμοποίησαν η  Ελλάδα, η Μάλτα και η Ιταλία ανήκουν στη ζώνη υψηλού κινδύνου για ενδεχόμενο κούρεμα.

Βασίζει αυτή την προσέγγιση στην χαμηλή ποιότητα ποιότητα των κεφαλαίων και την χολαίνουσα κεφαλαιακή επάρκεια των τραπεζών αποτελούν, σύμφωνα με τους αναλυτές του οίκου, μεγαλύτερο πρόβλημα που απειλεί τη σταθερότητα του συστήματος, καθιστώντας τις τράπεζες ευάλωτες και ανίσχυρες να προστατεύσουν τους πελάτες τους,

Η έκθεση δημοσιεύεται σε μια ιδιαίτερα ευαίσθητη περίοδο καθώς η επενδυτική κοινότητα και οι καταθέτες επαναπροσδιορίζουν τον όρο ασφάλεια κεφαλαίου και αναζητούν νέους προορισμούς και επενδυτικά καταφύγια.

Η έκθεση της Morgan Stanley στόχο έχει να κατευθύνει κεφάλαια προς συγκεκριμένες χώρες και τράπεζες δημιουργώντας μια κίνηση κεφαλαίων που θα προκαλέσει αναταράξεις σε ήδη πληγωένες οικονομίες και τραπεζικά συστήματα, με άγνωστες συνέπειες και επιπτώσεις. Πρόκειται για την πρωτη έκεθση που πλήττει χωρίς περιστροφές το ελληνικό τραπεζικό σύστημα μετά την υπογραφή του δεύτερου Μνημονίου και αποτελεί ανησυχιτική ένδειξη για τη χώρα, τραπεζικό σύστημα και τους ευρωπαϊκούς σχεδιασμούς.

Σύμφωνα με τις παραδοχές της έκθεσης οι καταθέσεις στην Ελλάδα θα πρέπει να θεωρούνται ασφαλείς καθώς παρα΄την κακή ποιότητα των κεφαλαίων και την χαμηλή επάρκεια του εμφανίζεται στους δείκτες των τραπεζών η ανακεφαλαιοποιηση έχει αποφασιστει και καλυπτεται από ευρωπαϊκά κεφάλαια, των οποιων η επίδραση στο χρέος έχει αποτιμηθει και προβλεφθεί και δεν επηρρεάζει τη βιωσιμότητά του.

Παρ ολα αυτά στον πίνακα τον οποίο παραθέτουν οι αναλυτές του οίκου φαίνεται ξεκάθαρα ότι το τραπεζικό σύστημα που αντιμετωπίζει αυτό τον κίνδυνο, και μάλιστα πολύ περισσότερο από οποιοδήποτε άλλο, είναι το ελληνικό.

Οι ελληνικές τράπεζες εμφανίζουν το χειρότερο συνδυασμό της κακής ποιότητας κεφαλαίων και της χαμηλής κεφαλαιακής επάρκειας, σύμφωνα πάντα με τα στοιχεία της Morgan Stanley. Παρακάτω, ακολουθούν οι τράπεζες της Ιταλίας και της Αυστρίας.

Η Morgan Stanley απορρίπτει τις αναλύσεις που είδαν το φως της δημοσιότητας το τελευταίο διάστημα και οι οποίες καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι οι χώρες που έχουν υπερτροφικό τραπεζικό τομέα σε σχέση με το μέγεθος της οικονομίας τους, είναι “υποψήφιες” για κούρεμα των καταθέσεών τους.

Μην κοιτάζετε τα κριτήρια του μεγέθους του τραπεζικού τομέα σε σχέση με την οικονομία ή της εξάρτηση του τραπεζικού συστήματος από τις εγγυημένες και  ξένες καταθέσεις, ή ακόμα και της εξάρτησης των τραπεζών από τη χρηματοδότηση της διατραπεζικής αγοράς, σημειώνουν οι αναλυτές της Morgan Stanley. Έτσι, οι αναλύσεις που δείχνουν το Λουξεμβούργο και τη Μάλτα να είναι έτοιμες να πάρουν σειρά για κούρεμα καταθέσεων, μετά την Κύπρο, δεν βρίσκουν σύμφωνο τον αμερικανικό οίκο.

“Πιστεύουμε ότι η ποιότητα κεφαλαίων είναι αυτή που έχει τη μεγαλύτερη σημασία”, τονίζουν οι αναλυτές.

“Μόνο εάν υπάρξει μια ανάγκη για ανακεφαλαιοποίηση τραπεζών, την οποία μία κυβέρνηση δεν μπορεί να χρηματοδοτήσει μόνη της, και στην περίπτωση που κριθεί ότι η χρήση κεφαλαίων του ευρωπαϊκού μηχανισμού διάσωσης ESM για την ανακεφαλαιοποίηση θα έθετε σε κίνδυνο τη βιωσιμότητα του χρέους, τότε, το bail in (κούρεμα) των senior τραπεζικών ομολόγων και των καταθέσεων θα μπορούσε να είναι μία πιθανότητα, όπως συνέβη στην Κύπρο”, εξηγεί η Morgan Stanley.

Print Friendly

Σαν σήμερα

Σαν σήμερα

Οκτώβριος 25, 2016

Share

About Author

Ena Channel

(0) Readers Comments