LIFESTYLE ΚΟΙΝΩΝΙΑ — 25 Απριλίου 2012
  • Views136

Αίσθηση έχει προκαλέσει ένα βίντεο που δημοσίευσε η γνωστή ηθοποιός Κατερίνα Μουτσάτσου στο youtube. Η Κατερίνα Μουτσάτσου, η οποία τα τελευταία 4 χρόνια ζει μόνιμα στο Λος Άντζελες, επιχειρεί να δώσει την δική της απάντηση σε όλες τις κατηγορίες που διατυπώθηκαν από Ευρωπαίους  και ξένους εναντίον των Ελλήνων.

[tube]http://www.youtube.com/watch?v=OPuRl54Lgxg[/tube]

Τι λέει, όμως, η Κατερίνα Μουτσάτσου στο βίντεο αυτό;

Γεια. Δεν είμαι ούτε δημόσιος υπάλληλος, ούτε κλέφτης. Δεν πίνω ούζο, δεν σπάω πιάτα, δεν λέω όπα στην καθημερινότητά μου. Δεν ξέρω τον Γιώργο, τον Γιάννη ή τον Νίκο από την Ελλάδα, αν και είμαι σίγουρη πως είναι πολύ καλοί άνθρωποι. Η χώρα μου είναι Δημοκρατία, η αλήθεια είναι ότι εφηύρε τον όρο. Μιλάω ελληνικά και άλλες πέντε γλώσσες (όπως και οι περισσότεροι άνθρωποι στην χώρα μου). Θα μπορούσα να “ράψω” τη σημαία της χώρας μου στην τσάντα μου, αλλά η κληρονομιά της χώρας μου δεν έχει γεωγραφικά όρια. Δημιούργησε την Δύση. Πιστεύω στον Ελληνισμό. Όλος ο κόσμος εμπνεύστηκε από τα ιδανικά του. Και αν σήμερα χρωστάω -παρεμπιπτόντως δεν είμαι η μόνη- είναι γιατί η χώρα μου εφηύρε την έννοια της ελεύθερης αγοράς. Και αν με κρίνεις σήμερα, είναι γιατί εγώ εμπνεύστηκα την ιδέα της κριτικής. Πιστεύω στην ελευθερία, και αν χρειαστεί θα διαδηλώσω. Πιστεύω στην απόλαυση της ζωής. Έχω το δικαίωμα να το κάνω, δεν υπάρχει τίποτα κακό σε αυτό. Μπορώ να κολυμπήσω στις θάλασσες πάνω από 6000 νησιών. Η χώρα μου έχει εξαιρετική ομορφιά και παράδοση, και η οικογένειά μου είναι ένας ιερός θεσμός. Με λέτε Greek, αλλά είναι Ελληνίδα. ΟΧΙ Greek, ΕΛΛΗΝΙΔΑ. Το όνομά μου είναι Κατερίνα, και είμαι ΕΛΛΗΝΙΔΑ. Σας ευχαριστώ…

Σχόλια-αντιδράσεις

Η πρωτοβουλία της Κατερίνας Μουτσάτσου σχολιάστηκε θετικά από την πλειοψηφία όσων το παρακολούθησαν, καθώς -σύμφωνα με αυτούς- κατάφερε να περάσει μέσα σε λιγότερο από 2 λεπτά το δικό της μήνυμα αγανάκτησης. Δεν ήταν, όμως, λίγοι και αυτοί που επέκριναν την πρωτοβουλία αυτή, καθώς στάθηκαν στο ότι η ιδέα για το βίντεο αυτό βασίστηκε (όπως σημείωσε και η ίδια της) στο παρακάτω διαφημιστικό σποτ που γυρίστηκε, πριν από μερικά χρόνια, από μια καναδική εταιρεία με σκοπό την διαφήμιση μπύρας.

[tube]http://www.youtube.com/watch?v=BRI-A3vakVg[/tube]

Με αφορμή τα σχόλια αυτά η Κατερίνα έδωσε τη δική της απάντηση  μέσα από τη σελίδα της στο Facebook.

“Το video “Είμαι Έλλην” είναι μια αντιγραφή του καναδικού, έτσι ανέβηκε στο διαδίκτυο για όσους δηλαδή δεν το είδαν γραμμένο στα σχόλια του YouTube και φυσικά δεν υποστήριξα ότι δεν είναι. Απλά όταν είδα το video “Είμαι Καναδός” αναρωτήθηκα τι θα μπορούσα να πω εγώ αν είχα ένα μόνο λεπτό για να εξηγήσω ποια είμαι και να καταρρίψω όλα τα στερεότυπα με τα οποία έχω βρεθεί αντιμέτωπη στη ζωή μου.

Το video που έφτιαξα ακολούθησε τα πρότυπα του καναδικού. Δεν με πειράζει να αντιγράψω κάτι, αν μπορώ να βγάλω από αυτό κάτι πρωτότυπο κι εδώ η πρωτοτυπία εντοπίζεται στο σενάριο. Τελικά δεν έχει καμία σημασία γιατί το έκανα. Το έκανα γιατί έτσι ήθελα. Καλώς ήλθατε στο internet. Μπορώ να κάνω ότι θέλω και το ίδιο κι εσείς”, αναφέρει η Κατερίνα στον τοίχο της και συνεχίζει:

“Όμως… το  video “Είμαι Έλλην” δεν είναι διαφημιστικό μπύρας. Δεν υπάρχει κάποιος πίσω από αυτό παρά μόνο εγώ. Δεν υπάρχει κανένας χορηγός. Κάποιοι το είδαν στο διαδίκτυο και το διέδωσαν. Μιλώ μόνο για τον εαυτό μου και αυτόν εκπροσωπώ ή αυτούς που κατανοούν τον Ελληνισμό και την κληρονομιά του, όπως εγώ.

Οπότε ο εθνικισμός, ο εξτρεμισμός, η πολιτική ή ακόμα και ο πατριωτισμός δεν έχουν καμία σχέση με αυτό το video. Η μόνη λέξη που δέχομαι για να περιγράψει το video είναι φιλοπατρία. Ναι λατρεύω τον τόπο των προγόνων μου. Είμαι δεμένη με τις ρίζες μου. Η χρήση του εθνικού ύμνου είναι απλά ένας τρόπος για να εξηγήσω στον κόσμο και στους Νεοέλληνες ότι ακόμα και σήμερα αυτή η χώρα, όπου γεννήθηκαν όλα τα ιδανικά της Δύσης, τα ιδανικά που έχουμε κληρονομήσει και η χώρα, όπου ακόμα οι κάτοικοί της μιλούν τη γλώσσα της είναι πολύ σημαντική. Ο Εθνικός Ύμνος της Ελλάδας είναι ότι έχω σήμερα για να εκφράσει όλα τα παραπάνω. Ή μήπως θα προτιμούσατε τον γερμανικό;

Αυτό ήταν όλο. Είμαι ευγνώμων σε όλους εσάς που σας άρεσε και σε όλους εσάς που ασκήσατε κριτική και στο video και σε εμένα. Μέχρι στιγμής είμαι ο χειρότερος κριτής του εαυτού μου. Οπότε συμφωνώ με όλους σας.

Κατερίνα”

Η δικιά μας αίσθηση

Το ότι η Κατερίνα βασίστηκε, για την ιδέα της αυτή, σε μια παλαιότερη σκηνοθετική ιδέα δεν είναι κάτι κακό (ειδικά, μάλιστα, όταν το αναφέρει και η ίδια της).

Αυτό που μπορούμε, με την σειρά μας, να προσθέσουμε ότι ο καθένας θα πρέπει, με τον δικό του τρόπο, να υποστηρίξει την ιδέα ότι αυτή η χώρα πρέπει να αναστηθεί από τις στάχτες της. Αντί να καθόμαστε και να επικρίνουμε την Κατερίνα (και την κάθε Κατερίνα, γιατί αντίστοιχα φαινόμενα έχουμε συναντήσει και στο παρελθόν – και δεν μιλάμε για το πολύ μακρινό παρελθόν, ας ανατρέξουμε στο κίνημα των Αγανακτισμένων, το οποίο δέχτηκε ουκ ολίγες κριτικές) για την πρωτοβουλία που πήρε και τον τρόπο με τον οποίο την οργάνωσε, καλό είναι να δούμε τι μπορούμε να κάνουμε εμείς για να βοηθήσουμε αυτή την χώρα ώστε να σταθεί στα πόδια της και να μπορεί να θρέψει τα παιδιά της, και όχι να τα σπρώχνει μαζικά στον δρόμο της ανεργίας, της φτώχειας, της εξαθλίωσης και της μετανάστευσης, όπως έχει ήδη κάνει με πάρα πολλούς νέους – συμπεριλαμβανομένης και της Κατερίνας, η οποία αν έμενε εδώ μπορεί και να μην έβρισκε δουλειά, όπως συμβαίνει, δυστυχώς, με πολλούς συναδέλφους της ηθοποιούς. Οι εκλογές, άλλωστε, πλησιάζουν…

Δυστυχώς, όμως, το μόνο που έχουμε αποδείξει ότι μπορούμε να κάνουμε τέλεια όλα αυτά τα χρόνια είναι αυτό που είχε γράψει και ο αξεπέραστος Εμμανουήλ Ροΐδης:

Στην Ελλάδα άπαντες οι έχοντες ονύχια αγωνίζονται να σπαράξωσιν τους έχοντες πτερά

Print Friendly

Τα ζώδια σήμερα 23/10/2016

Τα ζώδια σήμερα 23/10/2016

Οκτώβριος 23, 2016

Share

About Author

Ena Channel

(0) Readers Comments