ΚΟΣΜΟΣ — 20 Απριλίου 2013
  • Views176

Επανεξελέγη στην προεδρία της Δημοκρατίας ο Τζώρτζιο Ναπολιτάνο στην έκτη ψηφοφορία μετά από πέντε αποτυχημένες προσπάθειες για την εκλογή του Μάριο Πρόντι και αφού η χώρα βρίσκεται στο χείλος πολιτικής δίνης με άγνωστες διαστάσεις και επιπτώσεις για την οικονομία. Ο Ναπολιτάνο αν και αρχικά είχε δηλώσει ότι αποχωρεί εν τούτοις δέχθηκε το ρόλο του από μηχανής θεού μετά από συζητήσεις με όλα τα κόμματα.

Με την υποστήριξη όλων των μεγάλων κομμάτων, εκτός από το Κίνημα Πέντε Αστέρων του Γκρίλο, ο Ναπολιτάνο κέρδισε εύκολα την ψηφοφορία, η οποία απαιτούσε περισσότερο από το 50% των ψήφων σε μια ειδική συνεδρίαση των δύο σωμάτων του κοινοβουλίου.

Να σημειωθεί ότι είναι η πρώτη φορά στη σύγχρονη ιστορία της Ιταλίας που επανεκλέγεται Πρόεδρος για δεύτερη συνεχόμενη θητεία.

«Με αίτημα του Δημοκρατικού Κόμματος, του Λαού της Ελευθερίας και της Επιλογής πολιτών, εκφράσθηκε η πεποίθηση ότι μετά τη σοβαρή κατάσταση που προέκυψε είναι απόλυτα αναγκαίο και επείγον να μπορέσει το κοινοβούλιο να εκφραστεί με γνώμονα την εθνική ενότητα και ομοιογένεια μέσω της επανεκλογής του Προέδρου Ναπολιτάνο» αναφέρεται σε ανακοίνωση της ιταλικής Προεδρίας.

Αρχικά δεν ευόδωσε η υποψηφιότητα του Φράνκο Μαρίνι και εν συνεχεία απορίφθηκε και ο Πρόντι, οδηγώντας το Δημοκρατικό κόμμα σε βατερλώ και την Ιταλία στο χείλος του γκρεμού.

Το Sofokleousin.gr εγκαίρως αναγνώρησε τη διάσπαση της κενρτοαριστεράς, ενώ μετά την επανεκλογή Ναπολιτάνο τίθεται σε ισχύ η παραίτηση Μπερσάνι, με το Δημοκρατικό κόμμα να αναζητά γραμματέα αλλά και πρόεδρο καθώς η σύγκρουση μεταξύ των δυο οδήγησε σε ταυτόχρονη αποχώρηση.

Οι διεργασίες για την ανάδειξη νέων προσωπικοτήτων έχουν ξεκινήσει υπό την ασφυκτική πίεση του χρόνου και των αγορών. Οι εξελίξεις αναμένονται ραγδαίες τόσο σε πολτικό όσο και σε οικονομικό-χρηματιστηριακό επίπεδο.

Βρυξέλλες, Παρίσι και Βερολίνο παρακολουθούν με κομμένη την ανάσα στις εξελίξεις στον Ευρωπαϊκό Νότο καθώς ένα σραβοπάτημα μπορεί να οδηγήσει υποτροπιασμό της κρίσης και εξάπλωσή της στη Γαλλία.

Print Friendly

Share

About Author

webmaster

(0) Readers Comments