ΚΟΣΜΟΣ — 26 Μαΐου 2013
  • Views166

Οι Γάλλοι  διαφημίζουν το συγκεκριμένο πιάτο ως ένα πιάτο με gourmet γεύση.  …Πελάτες  γνωστού πανάκριβου εστιατορίου στο Μόντε Κάρλο δηλώνουν ενθουσιασμένοι με το Ελληνικό αυτό προϊόν, που το θεωρούν ως ένα από τα καλύτερα ορεκτικά που σερβίρονται.

Σημαντικό στοιχείο που κάνει το προϊόν να ξεχωρίζει είναι η μοναδική του γεύση και ότι καλλιεργείται χωρίς φυτοφάρμακα. Οι ιδιοκτήτες του εστιατορίου μόλις δοκίμασαν τη φάβα αποφάσισαν να την εντάξουν στο menu του εστιατορίου τους και δικαιώθηκαν από την ζήτηση που παρουσίασε.Η φάβα Λήμνου που ήδη σερβίρεται σε εστιατόρια του νησιού αλλά και της Αθήνας επανήλθε ως καλλιέργεια τα τελευταία χρόνια. Ήταν ξεχασμένη για 40 χρόνια ώσπου σε κάποιες παλιές αποθήκες βρέθηκαν εντελώς τυχαία σπόροι άφκου, από τους οποίους και γίνεται η φάβα. Πέρυσι καλλιεργήθηκαν 250 στρέμματα τα οποία επέδωσαν 15 τόνους παραγωγής.

Σύμφωνα με τον Κο Χρήστο Σαλαμούσα –καλλιεργητής φάβας Λήμνου– έχει επιτευχθεί η μηχανοποίηση της καλλιέργειας μέχρι ενός ορισμένου σημείου (μέχρι στιγμής έχει γίνει μία μικρή μόνο εξαγωγή στη Γαλλία, ενώ η τιμή του πιάτου είναι περίπου 5 euro). Δεν έχουν μπεί σε διαδικασία μεγάλης παραγωγής ακόμα, διότι τα τελευταία 4 χρόνια ήταν πιλοτική η καλλιέργεια της φάβας στο νησί. Από πέρυσι έχει αρχίσει να επεκτείνεται σιγά-σιγά η καλλιέργεια της φάβας με σκοπό να αυξηθεί η παραγωγή, έτσι ώστε να κατακτήσουν πέρα από το Μόντε Κάρλο και άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Print Friendly

Share

About Author

webmaster

(0) Readers Comments