ΥΓΕΙΑ — 05 Αυγούστου 2013
  • Views177

Έρευνα έδειξε ότι οι “ασθενείς”που είχαν υποβληθεί σε επέμβαση αισθητικής χειρουργικής  “αφαίρεσαν” περίπου τρία χρόνια από το πρόσωπο τους

Σύμφωνα με νέα μελέτη, η ανόρθωση προσώπου (face lift) ή η βλεφαροπλαστική μπορεί να σας βοηθήσουν να δείχνετε νεότεροι, αλλά δεν θα σας κάνουν πιο όμορφους…
Κατά τη διάρκεια της έρευνας, ασθενείς που είχαν υποβληθεί σε επέμβαση αισθητικής χειρουργικής με σκοπό να διορθώσουν τα σημάδια της γήρανσης «αφαίρεσαν», κατά μέσω όρο, τρία χρόνια από το πρόσωπο τους. Οι ερευνητές πραγματοποίησαν τη μελέτη σε μια προσπάθεια να ποσοτικοποιήσουν αντικειμενικά τη βελτίωση της γοητείας του ασθενούς μετά την επέμβαση και να αντιπαραβάλουν τα συμπεράσματά τους με την υποκειμενική και θεωρητική αποδοχή των αποτελεσμάτων της αισθητικής χειρουργικής από τρίτους.
«Οι ασθενείς έρχονται σε μας γιατί θέλουν να φαίνονται νεότεροι. Θέλουν να φαίνονται ανανεωμένοι», λέει ο ερευνητής Dr. A. Joshua Zimm, γιατρός στο Νοσοκομείο Lenox Hill και στην κλινική ΩΡΛ που λειτουργεί στο Μανχάταν υπό το Εβραϊκό Σύστημα Υγείας North Shore-Long Island. «Συνήθως αποφεύγουμε να λέμε στους ασθενείς ότι θα τους κάνουμε να δείχνουν «τόσα» χρόνια νεώτεροι» λέει ο Zimm. «Δεν θέλουμε να τους δημιουργήσουμε λανθασμένες ή εξωπραγματικές προσδοκίες»
Παρόλα αυτά, ο Zimm τόνισε ότι η ερώτηση της ενίσχυσης της γοητείας μετά από πλαστική χειρουργική απαιτεί περαιτέρω έρευνα. Η νέα μελέτη ήταν αρκετά περιορισμένη σε εύρος ενώ μια εκτενέστερη έρευνα μπορεί να αναδείξει σημαντικές διαφορές στα επίπεδα γοητείας του ασθενούς πριν και μετά την επέμβαση. Και καθώς η μελέτη επικεντρώθηκε στην πλαστική χειρουργική για την αντιμετώπιση της γήρανσης, απέκλεισε ασθενείς που υποβλήθηκαν σε ρινοπλαστική ή σε μη-επεμβατικές ενέσιμες θεραπείες για τα χείλια και τις ρυτίδες, αναφέρουν οι ερευνητές.
Για τους σκοπούς της μελέτης επιστρατεύτηκαν μέλη της κοινότητας που εξέτασαν και αξιολόγησαν φωτογραφίες 49 ασθενών ηλικίας 42 έως 73 ετών οι οποίοι είχαν υποβληθεί σε επέμβαση αισθητικής χειρουργικής στο πρόσωπο. Οι «κριτές» έπρεπε να μαντέψουν την ηλικία των απεικονιζόμενων στις φωτογραφίες και να αξιολογήσουν τη γοητεία του κάθε ατόμου σε κλίμακα από το 1 έως το 10. Σε κανέναν από τους κριτές δεν δόθηκαν φωτογραφίες «πριν και μετά» του ίδιου ασθενή.
Κατά μέσο όρο, όταν έβλεπαν φωτογραφίες πριν την επέμβαση, οι κριτές υπολόγιζαν την ηλικία των ασθενών κατά 2,1 χρόνια λιγότερα. Όταν έβλεπαν φωτογραφίες μετά την επέμβαση, υπολόγιζαν την ηλικία κατά 5,2 χρόνια λιγότερα από την πραγματική ηλικία των ασθενών, γεγονός που σημαίνει ότι η επέμβαση είχε «αφαιρέσει» περίπου τρία χρόνια από την πιθανολογούμενη ηλικία του ασθενούς.
Οι περισσότεροι ασθενείς έλαβαν βαθμολογία από 4 έως 6 ως προς τα επίπεδα γοητείας τους ενώ φάνηκε να μην υπάρχει διαφορά στα επίπεδα γοητείας του ασθενούς πριν και μετά την επέμβαση.
Σε προηγούμενη μελέτη βρέθηκε ότι οι επεμβάσεις ανόρθωσης προσώπου και λαιμού –όταν πραγματοποιούνται είτε μόνες τους είτε σε συνδυασμό με βλεφαροπλαστική — αφαιρούν περίπου επτά χρόνια από το πρόσωπο του ασθενούς. Η νέα μελέτη πιθανώς να καταλήγει σε μικρότερες διαφορές ως προς την αντιληπτή ηλικία πριν και μετά την επέμβαση, καθώς στην έρευνα συμμετείχαν ασθενείς οι οποίοι είχαν υποβληθεί σε μικρότερης έκτασης επεμβάσεις, όπως μόνη βλεφαροπλαστική ή μόνη ανόρθωση μετώπου (brow lift) λένε οι ερευνητές.

Print Friendly

Share

About Author

webmaster

(0) Readers Comments