ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ — 26 Ιουλίου 2013
  • Views145

Την εκταμίευση της δόσης των 4 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα ενέκρινε σήμερα το Euro Working Group, έπειτα και από την ψήφιση της τελευταίας προαπαιτούμενης δράσης από την ελληνική κυβέρνηση.

Όπως ανακοίνωσε και ο εκπρόσωπος του Όλι Ρεν, Σάιμον Ο’ Κόνορ, τα χρήματα, 2,5 δισ. από τον EFSF και 1,5 δισ. από τις επιστροφές κερδών των ευρωπαϊκών κεντρικών τραπεζών, αναμένεται να εκταμιευτούν τη Δευτέρα.

Σήμερα ο εκπρόσωπος της Κομισιόν στην τρόικα για το ελληνικό πρόγραμμα, Ματίας Μορς, θα παρουσιάσει την έκθεση αξιολόγησης για την πορεία του δημοσιονομικού προγράμματος της Ελλάδος, κάτι που είχε αρχικά προγραμματιστεί να γίνει την Πέμπτη.

Ο επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, πάντως νωρίτερα σε δήλωσή του εμφανίστηκε ευχαριστημένος από την ψήφιση των προαπαιτούμενων, αν και μέχρι τότε εκκρεμούσε το θέμα των 80 δημοσίων υπαλλήλων.

«Τα κράτη μέλη της ευρωζώνης ενημερώθηκαν σήμερα από την Τρόικα ότι η Ελλάδα υλοποίησε ικανοποιητικά τις προαπαιτούμενες δράσεις για την εκταμίευση της επόμενης δόσης των δανείων, εκτός από μία, η οποία θα πρέπει να υιοθετηθεί από την Ελληνική Βουλή ως την Πέμπτη 25 Ιουλίου. Αυτές οι προαπαιτούμενες δράσεις αφορούσαν σημαντικά βήματα στους τομείς της δημοσιονομικής πολιτικής, της φορολογικής μεταρρύθμισης, των διοικητικών εσόδων, της μεταρρύθμισης της δημόσιας διοίκησης, των ιδιωτικοποιήσεων και της αναδιάρθρωσης του χρηματοπιστωτικού τομέα», σημείωσε ο κ. Ντάισελμπλουμ.

Στη συνέχεια προσέθεσε: «Με την επιφύλαξη ότι θα ικανοποιηθεί και το τελευταίο προαπαιτούμενο, θα πραγματοποιηθούν οι αναγκαίες εθνικές διαδικασίες οι οποίες αναμένεται να ολοκληρωθούν ως τις 29 Ιουλίου. Όταν όλη η διαδικασία ολοκληρωθεί ικανοποιητικά, ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) θα είναι σε θέση να εκταμιεύσει την πρώτη υπο-δόση της επόμενης δόσης των δανείων, ύψους 2,5 δισ. ευρώ».

Την ίδια ώρα η Γερμανία διεμήνυσε πως χωρίς δεν θα υπάρξουν χρήματα, εάν δεν υλοποιηθεί και ο τελευταίος όρος για τη δόση. Πλέον, με την ψήφιση και του τελευταίου προαπαιτούμενου το Βερολίνο δεν μπορεί να πιέσει άλλο, άρα πρέπει να ανάψει το πράσινο φως για την εκταμίευση της δόσης των 2,5 δισ. ευρώ από τον προσωρινό μηχανισμό διάσωσης.

Το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών προώθησε στην Επιτροπή Προϋπολογισμού του Ομοσπονδιακού Κοινοβουλίου την προσωρινή έκθεση της τρόικας σχετικά με την εφαρμογή των προαπαιτούμενων (Prior Actions).

«Η ομάδα εργασίας του Eurogroup σε τηλεδιάσκεψη έλαβε θετικά υπόψη της τις προόδους που επιτεύχθηκαν», αναφέρεται σε ενημερωτική επιστολή του υφυπουργού Οικονομίας Στέφεν  Κάμπετερ, όπως μετέδωσε το Reuters.

«Η Κομισιόν αναμένει να ολοκληρωθεί ο έλεγχος σήμερα το βράδυ ή αύριο. Στη συνέχεια η Επιτροπή Προϋπολογισμού θα συνέλθει την ερχόμενη Δευτέρα 29.07, στις 12.00 (τοπική ώρα) για να λάβει θέση». Μόνο τότε η γερμανική κυβέρνηση μπορεί να εκταμιεύσει το ποσό που της αναλογεί.

Print Friendly

Share

About Author

webmaster

(0) Readers Comments