ΠΟΛΙΤΙΚΑ — 19 Ιουνίου 2013
  • Views125

Δεν θεωρούν ότι θα στηθούν κάλπες

Επικριτικός για τη στάση που έχουν κρατήσει τα τελευταία 24ωρα οι δύο μικρότεροι κυβερνητικοί εταίροι, ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ, αναφορικά με το ζήτημα της ΕΡΤ, εμφανίστηκε ανώτατος αξιωματούχος του Eurogroup, κάνοντας λόγο για μικροπολιτική και πολιτικά παιχνίδια, που υπερίσχυσαν την τελευταία εβδομάδα, έναντι της εφαρμογής του προγράμματος σταθερότητας στην Ελλάδα.

Εξέφρασε μάλιστα την απογοήτευσή του για τη στάση αυτή. Αντίθετα, ο Ευρωπαίος αξιωματούχος κατέστησε σαφές ότι το Eurogroup στηρίζει τον πρωθυπουργό, αφού, κληθείς να σχολιάσει εάν η Ευρωομάδα στήριξε την απόφαση να κλείσει η ΕΡΤ, έκανε λόγο για ρητορικό ερώτημα.

«Πιστεύουμε στη συνέχιση της σταθερότητας της ελληνικής κυβέρνησης. Η συνέχιση της πολιτικής σταθερότητας είναι ουσιαστική για την ομαλή εφαρμογή του προγράμματος» πρόσθεσε ο Ευρωπαίος αξιωματούχος, εκτιμώντας ωστόσο πως το ενδεχόμενο πρόωρο εκλογών στη χώρα μας είναι «το πλέον απίθανο σενάριο».

Ειδικά για το θέμα της ΕΡΤ, ο ίδιος αξιωματούχος ανέφερε ότι μπορεί να εξέπληξε όλους τους υπουργούς Οικονομικών της ΕΕ, αλλά υπερτόνισε το γεγονός ότι λήφθηκε απόφαση για την επαναλειτουργία της «με ομαλότερο και αποτελεσματικότερο τρόπο».

Όταν ρωτήθηκε κατά πόσον το Eurogroup στήριξε την απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης να κλείσει την ΕΡΤ, ο αξιωματούχος είπε ότι πρόκειται για «ρητορικό ερώτημα», υπενθυμίζοντας ότι το μνημόνιο προβλέπει τη συρρίκνωση του δημόσιου τομέα τα επόμενα χρόνια, με συγκεκριμένο αριθμό απολύσεων. «Η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να δρα αυτόνομα και να κάνει αυτό που χρειάζεται» τόνισε.

Ταυτόχρονα, ο ανώτατος αξιωματούχος, τόνισε την ανάγκη να επιταχυνθούν, πλέον, οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και η συρρίκνωση του δημόσιου τομέα στην Ελλάδα, που τα τελευταία 20 χρόνια γιγαντώθηκε, όπως ανέφερε, τονίζοντας πως η δημοσιονομική προσαρμογή στην Ελλάδα συνεχίζεται με εξαιρετικό ρυθμό, αλλά στο θέμα των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων υπάρχουν καθυστερήσεις και χρειάζονται μεγαλύτερες προσπάθειες.

Όσον αφορά στο θέμα της εν εξελίξει αναδιάρθρωσης της φορολογικής μεταρρύθμισης, σημείωσε ότι «η αποτελεσματικότητα στη συλλογή των φόρων είναι ο καλύτερος τρόπος, παρά η αύξηση των φόρων» και πρόσθεσε ότι η δόση του Ιουνίου, ύψους 3,3 δισ. ευρώ, έχει εγκριθεί.

Για την εφαρμογή του προγράμματος προσαρμογής θα ενημερώσουν αύριο το Eurogroup, στο Λουξεμβούργο, τόσο η Τρόικα, όσο και ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας.

Συγκεκριμένα, ο κ. Στουρνάρας θα ενημερώσει τους υπουργούς Οικονομικών της ευρωζώνης για την πορεία των ιδιωτικοποιήσεων, των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, καθώς και για τις τελευταίες εξελίξεις σχετικά με την ΕΡΤ.

Print Friendly

Share

About Author

webmaster

(0) Readers Comments