ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ — 17 Δεκεμβρίου 2012
  • Views170

Μεγάλο κεφάλαιο στο ελληνικό θέατρο ο Σίμος Κακάλας.

Δε θα ανατρέξω στον πρότερο ‘έντιμο’ και δαφνοστεφανωμένο  θεατρικό του βίο, θα μείνω στο τωρινό του επίτευγμα, που έσπευσα να δω στο «Αυλαία» Θεσσαλονίκης. Πνευματική δύναμη ο άνθρωπος, συνεπικουρούμενος από τις εκλεκτές συνεργασίες τής εταιρείας «θεάτρου χώρος», κατάφερε να συνοψίσει το αριστούργημα του Γιώργου Χορτάτση σε μια ενενηντάλεπτη παράσταση υψηλής αισθητικής.

Τι να πρωτοπαινέψω! Πού πρώτα να σταθώ! Στο εικαστικό κομμάτι(κοστούμια, σκηνικά έχουν υπογραφή του σκηνοθέτη), που είναι «χάρμα ιδέσθαι», στο μουσικό τού Νίκου Βελιώτη, που σε υποβάλλει σε κλίμα έντασης, προσήλωσης, καθήλωσης καλύτερα, στις ερμηνείες τριών εξαιρετικών ηθοποιών, των Δήμητρας Κούζα, Δήμητρας Λορεντζάκη και Έλενας Μαυρίδου, στους αριστοτεχνικούς φωτισμούς, που δημιουργούν σκιές και περιγράμματα από έναν κόσμο υπέργειο, υπόγειο, μεταφυσικό, αλλόκοτο ενίοτε και προπαντός art-ιο, στα ευρήματα, όπως η χρήση μάσκας που μεταπλάθει τον άνθρωπο άλλοτε  σε υπερφυσικό ον  κι άλλοτε σε ήρωα της κρητικής ιστορίας, στην έξοχη σύζευξη των σχεδίων της Ιρανής Μαρζάν Σατραπί από το «Περσέπολις» με τον τραγικό λόγο του Ευριπίδη, του Αισχύλου και του Σοφοκλή και με την ιδιαιτερότητα του ιαπωνικού θεάτρου «ΝΟ» ή να μείνω στην εξαιρετική διασκευή, που μαγικά περνά το δύσκολο κείμενο στον θεατή και τον παρασύρει στις εξελίξεις κάνοντάς τον συμμέτοχο στον πόνο των αθώων και συνένοχο στα μιαρά έργα των ενόχων ή να μείνω  στο μέγα επίτευγμα να φανεί ο δεκαπεντασύλλαβος, νερό που τρέχει και δροσίζει διψασμένους;

Η παράσταση δεν είναι συμβατικό θέατρο. Τρίτο κουδούνι, μπήκαν, βγήκαν, τα είπαν, χαιρέτησαν, έφυγαν. Αυτή η παράσταση είναι «κοινωνία». Απαιτεί καθαρό μυαλό, ανοικτή ψυχή, μάτια ορθάνοιχτα, αυτιά τεντωμένα, αισθήσεις σε ετοιμότητα. Δεν τα εκβιάζει , τα επιβάλλει όλα αυτά. Και δικαίως επευφημείται στο φινάλε.

Εύκολα ο καθένας μπορεί να μάθει, αν ανοίξει ένα βιβλίο, για τα χρόνια της χολέρας στην Κρήτη του 1600 περίπου και για την πηγή έμπνευσης του συγγραφέα, ο οποίος έγραψε για έναν ανεκπλήρωτο έρωτα βουτώντας την πένα του στην αρχαία τραγωδία. Εν ολίγοις, το έργο διαδραματίζεται στην Αίγυπτο. Ο βασιλιάς της χώρας, Φιλόγονος, έχει σκοτώσει τον αδερφό του, νόμιμο βασιλιά, και έχει ανέβει στο θρόνο μαζί με τη γυναίκα του αδερφού του. Ο βασιλιάς έχει μια κόρη, την Ερωφίλη, που ερωτεύεται έναν νέο, τον Πανάρετο. Ο Πανάρετος είναι γιος του βασιλιά της Τσέρτσα, που έχει κυριευθεί από εχθρούς κι έχει καταφύγει στην Αίγυπτο κρατώντας κρυφή την ταυτότητά του γιατί κινδυνεύει η ζωή του, αφού είναι νόμιμος διάδοχος του θρόνου. Οι δύο νέοι έχουν μεγαλώσει μαζί και η φιλία τους εξελίσσεται σε έρωτα, που σφραγίζεται με έναν μυστικό γάμο. Το έργο προλογίζεται από τον Χάρο, που αναφέρεται στην παντοδυναμία του και στη ματαιότητα της δόξας και των υλικών αγαθών.

Στην πρώτη πράξη εμφανίζεται αρχικά ο Πανάρετος, που αποκαλύπτει στον Καρπόφορο το μυστικό του κρυφού γάμου  και σε επόμενη σκηνή ο Βασιλιάς αποκαλύπτει στον Σύμβουλο το σχέδιο να παντρέψει την Ερωφίλη και τα δύο προξενιά που του έχουν προτείνει.

Στη δεύτερη πράξη, μετά από ένα μονόλογο του Βασιλιά στον οποίο εκφράζει την αγάπη για την κόρη του, εμφανίζεται στη σκηνή η Ερωφίλη, που αφηγείται ένα εφιαλτικό όνειρο και συζητά με την παραμάνα της. Στο τέλος της σκηνής ο Βασιλιάς στέλνει τον Πανάρετο να πείσει την Ερωφίλη να αποδεχτεί ένα από τα δύο προξενιά. Στο χορικό καταδικάζεται η ηθική κατάπτωση και η υπερηφάνεια του ανθρώπου.

Στην τρίτη πράξη δεσπόζει αρχικά ο διάλογος μεταξύ της Ερωφίλης και του Πανάρετου, που ανταλλάσσουν όρκους αιώνιας πίστης, και στη συνέχεια η εμφάνιση της σκιάς του δολοφονημένου βασιλιά, που ορκίζεται να εκδικηθεί τον Φιλόγονο. Η πράξη κλείνει με έναν αλαζονικό μονόλογο του Φιλόγονου, που μακαρίζει τον εαυτό του για την τύχη και τη δύναμή του και ανακοινώνει την επιθυμία του να συναντήσει την Ερωφίλη, για να συζητήσουν για τα προξενιά.

Στην τέταρτη πράξη αποκαλύπτεται πως ο βασιλιάς ανακάλυψε την κρυφή σχέση της Ερωφίλης και του Πανάρετου. Ο σύμβουλος προσπαθεί να τον ηρεμήσει και η Ερωφίλη αντιστέκεται απέναντί του προσπαθώντας να τον στρέψει με το μέρος της.

Στην πέμπτη πράξη ανακοινώνεται από τον μαντατοφόρο  η σκληρή τιμωρία του Πανάρετου: ο βασιλιάς τον σκότωσε, του έκοψε το κεφάλι, τη γλώσσα και τα χέρια και του ξερίζωσε την καρδιά, με σκοπό να τα προσφέρει ως δήθεν γαμήλιο δώρο στην Ερωφίλη. Η συνάντηση πατέρα και κόρης γίνεται στην επόμενη σκηνή και ο βασιλιάς προσποιείται πως αποδέχεται το γάμο και προσφέρει μία λεκάνη με τα κομμένα μέλη του Πανάρετου στην Ερωφίλη. Εκείνη αυτοκτονεί και στο τέλος του έργου ο χορός σκοτώνει το Βασιλιά.

Στην παράσταση, η ανατροπή του σκηνοθέτη φέρνει τα χρόνια της χολέρας ,μεταφορικά, στο σήμερα, αφήνοντας τον βασιλιά να ζει , να βασιλεύει και να κυριεύει  τον κόσμο του, επειδή η εξουσία στις μέρες μας είναι αλαζονική και ανίκητη, όπως η βλακεία. Για πολλοστή φορά, κερδίζει επιβεβαίωση και συμπαράσταση.

Είμαι σίγουρος ότι στην αίθουσα ο Χορτάτσης ήταν σε μια άκρη, έβλεπε, γελούσε, δάκρυζε και ελάφραινε πιότερο η ψυχή του από τον άθλο του Κακάλα και των συνεργατών του. Αν τον ρωτούσε κάποιος, θα απαντούσε πως έτσι θα έστρωνε ο ίδιος το έργο του σήμερα  στη σκηνή. Σ’ ένα τραπέζι, όπου χώρεσαν όλες οι «πράξεις» του έργου, όλη η δράση, όλα τα μηνύματα, όλη η ένταση, όλη η τραγωδία του ανθρώπου που γεννάται αθώος, πορεύεται με τον πόνο , κτίζει στιγμές ευτυχίας κι έχει τον Χάρο κυνηγό του και, βεβαίως, σαν έναν πίνακα μινιμαλιστικό σε ασπρόμαυρο καμβά και με οικουμενική διάσταση.

Ολοκληρώνοντας την ερευνητική του δουλειά στην Κρητική Αναγέννηση, ο θίασος, με την παράσταση «Erofili synopsis», σε διασκευή Έλενας Μαυρίδου και σκηνοθεσία Σίμου Κακάλα και με κύριο ερμηνευτικό μέσο τη μάσκα, αποκρυπτογραφεί το κλασικό αριστούργημα του Γεωργίου Χορτάτση, φωτίζοντας  πτυχές του και αναδεικνύοντας τη διαχρονικότητά του.

Δείτε την παράσταση. Είναι πολλαπλό το κέρδος. Μέχρι 23 του μηνός.

ΠΑΥΛΟΣ ΛΕΜΟΝΤΖΗΣ

Print Friendly

ΦΕΞ | 6ο Micro μ Festival

ΦΕΞ | 6ο Micro μ Festival

Σεπτέμβριος 28, 2016

Share

About Author

Ena Channel

(0) Readers Comments