ΠΟΛΙΤΙΚΑ — 01 Αυγούστου 2013
  • Views164

-Η κ. Ευτέρπη Κουτζαμάνη η πρώτη γυναίκα εισαγγελέας του Αρείου Πάγου-Ο κ. Μιχαήλ Θεοχαρίδης πρόεδρος στον Αρείου Πάγου και ο κ. Σωτήρης Ρίζος πρόεδρος στο ΣτΕ-Oι πρώτες τους δηλώσεις

Χωρίς εκπλήξεις και με ομόφωνη απόφασή του το υπουργικό συμβούλιο προχώρησε στην επιλογή των ανώτατων δικαστικών λειτουργών που θα στελεχώσουν θέσεις – «κλειδιά» στην ηγεσία της Δικαιοσύνης. Κάνοντας δεκτή τη σχετική εισήγηση του υπουργού Δικαιοσύνης Χαράλαμπου Αθανασίου επέλεξε για την θέση του προέδρου του Αρείου Πάγου (Α.Π) τον αρχαιότερο αντιπρόεδρο κ. Μιχαήλ Θεοχαρίδη, για τη θέση του πρόεδρου του Συμβουλίου της Επικρατείας (Σ.τ.Ε.) τον επίσης αρχαιότερο αντιπρόεδρο κ. Σωτήρη Ρίζο, ενώ για τη θέση του του εισαγγελέα του Α.Π επέλεξε την αρχαιότερη αντεισαγγελέα κυρία Ευτέρπη Κουτζαμάνη – την πρώτη γυναίκα που τοποθετείται στη συγκεκριμένη θέση.

Παράλληλα, με απόφαση του υπουργικού συμβουλίου προήχθησαν στο βαθμό του αντιπρόεδρου του ΑΠΠάγου οι αρεοπαγίτες κ. κ. Ιωάννης Σίδερης, Δήμητρα Παπαντωνοπούλου, Νικόλαος Λεοντής, Αντώνιος Αθηναίος, Γρηγόριος Κουτσόπουλος και Σπυρίδων Μιτσιάλης. Στο βαθμό του αντιπρόεδρου του Σ.τ.Ε προήχθη ο σύμβουλος κ. Νικόλαος Ρόζος. Στο βαθμό του αντιπροέδρου του Ελεγκτικού Συνεδρίου (Ε.Σ) προήχθη ο σύμβουλος κ. Ευάγγελος Νταής.

«Είμαι πεπεισμένος ότι οι επιλεγέντες με το ήθος, τις διοικητικές ικανότητες και την επιστημονική τους κατάρτιση θα υπηρετήσουν επάξια τη Δικαιοσύνη της χώρας μας, όπως έπραξαν μέχρι σήμερα και θα συμβάλλουν αποφασιστικά στην προάσπιση των θεσμών, καθώς και στην επιτάχυνση απονομής της Δικαιοσύνης, που αποτελεί απαίτηση των πολιτών και προϋπόθεση ανάπτυξης της πατρίδας μας», αναφέρει σε δήλωσή του ο κ. Αθανασίου με αφορμή τις προαγωγές στη κορυφή της πυραμίδας της Δικαιοσύνης.

Οι φετινές προαγωγές στην ηγεσία της Δικαιοσύνης αποφασίστηκαν ενώ σοβαρότατες δικογραφίες με μεγάλο κοινωνικό αντίκτυπο και έντονη πολιτική χροιά (δανειοδοτήσεις κομμάτων, λίστα Λαγκάρντ, εξοπλιστικά, κ.ά) βρίσκονται ανοιχτές σε ανακριτικά και εισαγγελικά γραφεία.

Δηλώσεις νέων προέδρων

Ο κ. Θεοχαρίδης, νέος πρόεδρος του Α.Π σε δήλωσή του με αφορμή την προαγωγή του αναφέρει: «Με την επιλογή μου από το υπουργικό συμβούλιο, ως προέδρου του Αρείου Πάγου, αισθάνομαι την ανάγκη να διαβεβαιώσω τους πολίτες ότι στη χώρα μας η Δικαιοσύνη είναι θεσμικά και ουσιαστικά ανεξάρτητη και ότι οι ΄Έλληνες δικαστές της πολιτικής και ποινικής Δικαιοσύνης, στη συντριπτική πλειονότητά τους, είναι αταλάντευτα προσηλωμένοι στα δικαστικά τους καθήκοντα, τα οποία θα συνεχίσουν να επιτελούν ελεύθεροι και ανεξάρτητοι, με μοναδική πυξίδα τη νομιμότητα και τη συνείδησή τους. Οι πολίτες μπορούν να προσβλέπουν με εμπιστοσύνη στους Έλληνες δικαστές, ως εγγυητές των ατομικών και κοινωνικών δικαιωμάτων τους. Πρώτιστο καθήκον μας θα είναι η αντιμετώπιση του προβλήματος της μεγάλης βραδύτητας στην απονομή της ποινικής και πολιτικής Δικαιοσύνης. Για την επίλυση του προβλήματος αυτού απαιτούνται συνδυασμένες ενέργειες τόσο από μέρους της Πολιτείας με τη θέσπιση κατάλληλων διαρθρωτικών μέτρων, που θα αποσκοπούν στην επιτάχυνση των διαδικασιών (όπως λ.χ. η ψήφιση νέων Κωδίκων με απλοποιημένες ενιαίες διαδικασίες, η εξασφάλιση της αναγκαίας υλικοτεχνικής υποδομής ιδίως στα τρία μεγαλύτερα δικαστήρια της χώρας, η κάλυψη των κενών οργανικών θέσεων δικαστών, δικαστικών γραμματέων, κ.λπ.), όσο και από μέρους των δικαστικών λειτουργών, οι οποίοι θα πρέπει, ανταποκρινόμενοι στις επιτακτικές ανάγκες της σύγχρονης εποχής, να εντείνουν τις προσπάθειές τους και να εργάζονται με αυταπάρνηση, με στόχο να καταστεί αποτελεσματικότερη η απονομή της δικαιοσύνης, προς όφελος τελικά των πολιτών και του κοινωνικού συνόλου».

Ο κ. Ρίζος, νέος πρόεδρος του Σ.τ.Ε. επισημαίνει: «Η επιλογή μου ως προέδρου του Ανωτάτου Διοικητικού Δικαστηρίου σημαίνει κορυφαία ευθύνη για την αποτελεσματική λειτουργία και των τριών βαθμίδων της Διοικητικής Δικαιοσύνης, του Συμβουλίου της Επικρατείας, των Διοικητικών Εφετείων και των Πρωτοδικείων. Προέχον ζήτημα για την επιβίωση των θεσμών αυτών και τη δημιουργική του συμβολή στην επιχειρούμενη αναδιοργάνωση του Κράτους είναι η επανατοποθέτησή τους στο μέγα θέμα της διαχειρίσεως του χρόνου. Το θέμα αυτό θα είναι ο βασικός μου προσανατολισμός και η απαίτηση προς τον εαυτό μου, τους δικαστές και την πολιτική εξουσία. Οι δικαστές έχουν χρέος συνολικής στρατεύσεως, η πολιτική εξουσία χρέος συνδρομής με απλές και ουσιαστικές ρυθμίσεις. Το επιθυμητό αποτέλεσμα θα προέλθει από τη συνεργασία και όχι από την απομόνωση και την περιχαράκωση των εξουσιών, δεδομένου ότι το Δημοκρατικό Κράτος Δικαίου, όπως αρθρώνεται από το Σύνταγμά μας και όπως μορφοποιήθηκε από την πάγια ευρωπαϊκή παράδοση, δεν είναι Κράτος διαλύσεως αλλά κράτος δυναμικής ενότητος».

Από τη πλευρά της η κ. Κουτζαμάνη, η νέα εισαγγελέας του ΑΠ δήλωσε: «Αποτελεί ιδιαίτερη τιμή για εμένα η επιλογή μου στην κορυφαία θέση της εισαγγελικής ιεραρχίας. Θα προσπαθήσω με όλες μου τις δυνάμεις και με τη συνεργασία των άξιων συναδέλφων και των δικαστικών υπαλλήλων να ανταποκριθώ με τον καλύτερο δυνατό τρόπο στα δύσκολα καθήκοντα που αναλαμβάνω. Έχω πλήρη συνείδηση ότι αναλαμβάνω τα ηνία της εισαγγελίας του Αρείου Πάγου σε μία περίοδο εξαιρετικά δύσκολη, όπου ο εισαγγελέας καλείται να διαχειριστεί κρίσιμα θέματα, να διασφαλίσει την κοινωνική συνοχή και την κοινωνική ειρήνη και να συμβάλλει στην ανάπτυξη της χώρας».

Ποια είναι τα νέα πρόσωπα στην κορυφή της Δικαιοσύνης

Μιχαήλ Θεοχαρίδης, νέος Πρόεδρος Α.Π: Γεννήθηκε στις Αγραπιδιές του Δήμου Αμυνταίου του νομού Φλώρινας το 1947. Είναι πτυχιούχος της Νομικής Σχολής Θεσσαλονίκης και ομιλεί την αγγλική γλώσσα. Διορίστηκε Δόκιμος Ειρηνοδίκης Δ’ Τάξης Σαππών στις 28-07-1973, Πάρεδρος Πρωτοδικείου Έβρου στις 19-07-1974 και Πρωτοδίκης Ροδόπης στις 13-01-1976. Προήχθη στο βαθμό του Προέδρου Πρωτοδικών στις 21-12-1989, στο βαθμό του Εφέτη στις 3-02-1993, στο βαθμό του Προέδρου Εφετών στις 5-08-2004, στο βαθμό του Αρεοπαγίτη στις 28-08-2006 και στο βαθμό του Αντιπροέδρου του Αρείου Πάγου στις 8-07-2010.
Τον Ιανουάριο του 2012, ο κ. Θεοχαρίδης τοποθετήθηκε, μετά από ομόφωνη απόφαση του Ανωτάτου Δικαστικού Συμβουλίου του Α.Π, Γενικός Διευθυντής της Εθνικής Σχολής Δικαστικών Λειτουργών, θέση στην οποία υπηρέτησε μέχρι το Μάιο του 2013. Κατά το διάστημα της θητείας του στην Εθνική Σχολή διοργάνωσε 16 σεμινάρια επιμόρφωσης δικαστικών λειτουργών, στα οποία έλαβε ενεργό μέρος, εκπροσώπησε τη Σχολή σε συνέλευση των Σχολών Δικαστών Ευρωπαϊκών Χωρών στην Κοπεγχάγη και, στα πλαίσια διμερούς συνεργασίας της Σχολής με την Ακαδημία Δικαιοσύνης της Τουρκίας, ηγήθηκε αντιπροσωπείας δικαστών από τα τρία ανώτατα δικαστήρια της χώρας κατά τις συναντήσεις της με αντιπροσωπεία της Τουρκικής Ακαδημίας Δικαιοσύνης, στην Άγκυρα και τη Θεσσαλονίκη. Είναι παντρεμένος και έχει δυο παιδιά.

Σωτήρης Ρίζος νέος, Πρόεδρος Σ.τ.Ε: Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1948 και είναι πτυχιούχος της Νομικής Σχολής Αθηνών (1971). Τα έτη 1980 και 1981 πραγματοποίησε μεταπτυχιακές σπουδές στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου της Χαιδελβέργης. Στο Πανεπιστήμιο αυτό καθώς και στο ινστιτούτο Max – Planck για το Δημόσιο και το Διεθνές Δίκαιο, που εδρεύει στην ίδια πόλη, ασχολήθηκε κυρίως με το Συνταγματικό και το Ευρωπαϊκό Δίκαιο. Μέχρι το έτος 1990 υπήρξε συνεργάτης του παραπάνω ινστιτούτου. Το έτος 2001 διέμεινε, με τρίμηνη εκπαιδευτική άδεια, στο Βερολίνο, όπου παρακολούθησε τις εργασίες. του Ομοσπονδιακού Διοικητικού Δικαστηρίου (Bundesverwaltungsgericht).Έχει δημοσιεύσει μελέτες Συνταγματικού Δικαίου και Δικαίου του Περιβάλλοντος και της Πολεοδομίας και ομιλεί τη γερμανική γλώσσα. Διορίστηκε στο ΣτΕ κατόπιν διαγωνισμού, ως Εισηγητής στις 26-03-1975. Προήχθη στο βαθμό του Πρωτοδίκη στις 9-05-1977, στο βαθμό του Παρέδρου του ΣτΕ στις 21-09- 1981, στο βαθμό του Συμβούλου του ΣτΕ στις 20-01-1992 και στο βαθμό του Αντιπροέδρου του ΣτΕ στις 7-07-2005 .

Ευτέρπη Κουτζαμάνη, νέα Εισαγγελέας Α.Π: Γεννήθηκε το 1949 στη Λέσβο – τόπος καταγωγής και του σημερινού υπουργού Δικαιοσύνης. Έλαβε απολυτήριο του Λυκείου Πολιχνίτου Λέσβου το 1967. Το ίδιο έτος εισήχθη στη Νομική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, από την οποία αποφοίτησε στις αρχές του έτους 1972. Μετά την αποφοίτηση εγγράφηκε ως ασκουμένη δικηγόρος στο Δικηγορικό Σύλλογο Μυτιλήνης και έλαβε άδεια δικηγόρου Μυτιλήνης το έτος 1974. Κατά το έτος 1975 έλαβε επιτυχώς μέρος ως Δικηγόρος στο διαγωνισμό εμμίσθων παρέδρων και διορίσθηκε στις 7.10.1975 έμμισθη πάρεδρος στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών και είναι η πρώτη γυναίκα που εισήλθε στον Εισαγγελικό κλάδο. Ομιλεί την αγγλική γλώσσα. Διορίστηκε Έμμισθος Πάρεδρος Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών στις 7-10-1975 και Αντεισαγγελέας Πρωτοδικών Δράμας στις 4-08-1978. Προήχθη στο βαθμό του Εισαγγελέα Πρωτοδικών στις 8-03-1985, στο βαθμό του Αντεισαγγελέα Εφετών την 1-09-1995, στο βαθμό του Εισαγγελέα Εφετών την 1-08-2003 και στο βαθμό του Αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου στις 28-08-2006. Αξίζει να σημειωθεί ότι η κ. Κουτζαμάνη – εισαγγελέας και στη δίκη σε δεύτερο βαθμό για την υπόθεση της «17 Νοέμβρη» – εκτελούσε καθήκοντα εισαγγελέα του Ανωτάτου Δικαστηρίου από την αρχές Ιουνίου. Και αυτό διότι, βάση της σειράς αρχαιότητας διαδέχθηκε τον κ. Ι. Τέντε που αποχώρησε από την θέση του για να αναλάβει καθήκοντα εθνικού συντονιστή κατά της διαφθοράς.

Νικόλαος Ρόζος, νέος Αντιπρόεδρος Σ.τ.Ε: Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1948. Είναι πτυχιούχος της Νομικής Σχολής Αθηνών (1971). Πραγματοποίησε μεταπτυχιακές σπουδές στη Γαλλία, απ’ όπου έλαβε μεταπτυχιακούς τίτλους στο Δημόσιο Δίκαιο (1972) και στην Ιστορία του Δικαίου και των Κοινωνικών Θεσμών (1973). Διορίστηκε στο ΣτΕ, κατόπιν διαγωνισμού, ως Εισηγητής στις 3-08-1978. Προήχθη στο βαθμό του Πρωτοδίκη στις 7-10-1980, στο βαθμό του Παρέδρου του ΣτΕ στις 14-09-1983 και στο βαθμό του Συμβούλου του ΣτΕ την 1-09-1996. Δίδαξε στο Εθνικό Κέντρο Δημόσιας Διοίκησης και στην Εθνική Σχολή Δικαστών. Μέλος και Πρόεδρος των Νομοπαρασκευαστικών Επιτροπών για την Κωδικοποίησης της Πολεοδομικής Νομοθεσίας και του Νόμου Προστασίας των Αρχαιοτήτων και εν γένει της πολιτιστικής κληρονομιάς.

Ευάγγελος Νταής, νέος Αντιπρόεδρος Ε.Σ: Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1947. Πτυχιούχος Νομικής – Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου. Ομιλεί την αγγλική, γερμανική και ιταλική γλώσσα. Διορίστηκε Έμμισθος Πάρεδρος Πρωτοδικείου Αθηνών στις 3-09-1983, Πρωτοδίκης Αθηνών στις 16-02-1985 και Πάρεδρος Ελεγκτικού Συνεδρίου στις 14-01-1995. Προήχθη στο βαθμό του Συμβούλου του Ελεγκτικού Συνεδρίου στις 31-07-2003.

Οι νέοι Αντιπρόεδροι Αρείου Πάγου

Ιωάννης Σίδερης: Γεννήθηκε στα Χανιά το 1948. Πτυχιούχος Νομικής Πανεπιστημίου Αθηνών. Ομιλεί την αγγλική και γερμανική γλώσσα. Διορίστηκε Πάρεδρος Πρωτοδικείου Αθηνών στις 29-04- 1975 και Πρωτοδίκης Ηρακλείου στις 20-06-1977. Προήχθη στο βαθμό του Προέδρου Πρωτοδικών στις 25-10-1990, στο βαθμό του Εφέτη στις 17-05-1994, στο βαθμό του Προέδρου Εφετών στις 16-08- 2005 και στο βαθμό του Αρεοπαγίτη στις 27-07-2007. Δήμητρα Παπαντωνοπούλου: Γεννήθηκε στην Αμαλιάδα το 1950. Πτυχιούχος Νομικής Πανεπιστημίου Αθηνών. Ομιλεί την αγγλική γλώσσα. Διορίστηκε Πάρεδρος Πρωτοδικείου Αθηνών στις 29-04-1975 και Πρωτοδίκης Κυπαρισσίας στις 15-10-1977. Προήχθη στο βαθμό του Προέδρου Πρωτοδικών στις 23-11-1990, στο βαθμό του Εφέτη την 1-09-1994, στο βαθμό του Προέδρου Εφετών στις 16-08-2005 και στο βαθμό του Αρεοπαγίτη στις 27-07-2007. Νικόλαος Λεοντής: Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1949. Πτυχιούχος Νομικής Πανεπιστημίου Αθηνών. Ομιλεί τη γερμανική γλώσσα. Διορίστηκε Πάρεδρος Πρωτοδικείου Αθηνών στις 29-04-1975 και Πρωτοδίκης Χαλκιδικής στις 15-10-1977. Προήχθη στο βαθμό του Προέδρου Πρωτοδικών στις 23-11-1990, στο βαθμό του Εφέτη την 1-09-1994, στο βαθμό του Προέδρου Εφετών στις 16-08-2005 και στο βαθμό του Αρεοπαγίτη στις 27-07-2007. Αντώνιος Αθηναίος: Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1947. Πτυχιούχος Νομικής Πανεπιστημίου Αθηνών. Ομιλεί την αγγλική γλώσσα. Διορίστηκε Πάρεδρος Πρωτοδικείου Θεσσαλονίκης στις 7-10-1975 και Πρωτοδίκης Έδεσσας στις 19-12-1977. Προήχθη στο βαθμό του Προέδρου Πρωτοδικών στις 21-11-1991, στο βαθμό του Εφέτη στις 11-03-1995, στο βαθμό του Προέδρου Εφετών στις 16-08-2005 και στο βαθμό του Αρεοπαγίτη στις 9-01-2008. Γρηγόριος Κουτσόπουλος: Γεννήθηκε στην Κάτω Φιγαλία Ηλείας το 1947. Πτυχιούχος Νομικής Πανεπιστημίου Αθηνών. Διορίστηκε Πάρεδρος Πρωτοδικείου Αθηνών στις 7-10-1975 και Πρωτοδίκης Ρόδου στις 19-12-1977. Προήχθη στο βαθμό του Προέδρου Πρωτοδικών στις 21-11-1991, στο βαθμό του Εφέτη στις 19-03-1995, στο βαθμό του Προέδρου Εφετών στις 16-08-2005 και στο βαθμό του Αρεοπαγίτη την 1-05-2008 και Σπυρίδων Μιτσιάλης: Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1948. Πτυχιούχος Νομικής Πανεπιστημίου Αθηνών. Ομιλεί την αγγλική γλώσσα. Διορίστηκε Πάρεδρος Πρωτοδικείου Πειραιώς στις 7-10-1975 και Πρωτοδίκης Καστοριάς στις 19-12-1977. Προήχθη στο βαθμό του Προέδρου Πρωτοδικών στις 21-11-1991, στο βαθμό του Εφέτη στις 15-04-1995, στο βαθμό του Προέδρου Εφετών στις 22-03-2006 και στο βαθμό του Αρεοπαγίτη την 1-05-2008.

Print Friendly

Share

About Author

webmaster

(0) Readers Comments