ΓΥΝΑΙΚΑ ΥΓΕΙΑ — 21 Ιανουαρίου 2013
  • Views191

Θα μπορούσε απλά και μόνο η κουζίνα σας… ως χώρος να σας κάνει να παχαίνετε; Περιέργως η απάντηση είναι «ναι». Μάθετε γιατί, διαβάζοντας τους παρακάτω οκτώ τρόπους με τους οποίους μπορείτε σταδιακά να πετύχετε απώλεια βάρους χωρίς καλά καλά να το καταλάβετε.

Είναι γεγονός ότι ήδη από μικρή ηλικία έχουμε μάθει να τρώμε όλο μας το φαγητό και έτσι δεν είναι καθόλου περίεργο που ως ενήλικες πλέον, αισθανόμαστε υποχρεωμένοι να τελειώνουμε ό,τι βρίσκεται στο πιάτο μας. Το να αλλάξει μια τέτοια συνήθεια βέβαια, μπορεί να θεωρείται ιδιαίτερα δύσκολο, όμως δεν είναι το μοναδικό πράγμα που θα χρειαζόταν να αλλάξουμε προκειμένου να χάσουμε κιλά. Το να χρησιμοποιούμε τα σωστά πιάτα και σερβίτσια, είναι μια καλή αρχή, όσο κι αν ακούγεται περίεργο. Σας παρουσιάζουμε τους λόγους…

1. Πιάτα

Επιλέξτε για το φαγητό σας πιάτα με περίπου έξι εκατοστά διάμετρο. Ναι, μπορεί να αισθανθείτε λίγο σαν την… Αλίκη στη Χώρα των Θαυμάτων, αλλά σε μια μελέτη του Πανεπιστημίου Cornell, οι άνθρωποι που έτρωγαν μπιφτέκι σε πιάτο με έξι εκατοστά διάμετρο, πίστευαν ότι κατανάλωναν κατά μέσο όρο 18% περισσότερες θερμίδες από όσες πραγματικά είχε το φαγητό τους. Όσοι, αντίθετα έτρωγαν φαγητό σε δώδεκα εκατοστών διαμέτρου πιάτα, δεν είχαν αυτή την εντύπωση.

2. Μπολ

Έρευνα έχει δείξει ότι όσο μεγαλύτερο το μπολ, τόσο περισσότερο θα το γεμίσετε με φαγητό και άρα τόσο περισσότερο θα φάτε. Έτσι προτιμήστε μικρά σκεύη ή χρησιμοποιήστε ένα φλιτζάνι ή μια κούπα, για τρόφιμα που έχετε την τάση να καταναλώνετε σε μεγάλες ποσότητες, όπως τα πατατάκια και το παγωτό. Βέβαια αν είναι εφικτό, βγάλτε και εντελώς από τη διατροφή σας και αντικαταστήστε τα με σπιτικά ποπ κορν ή δημητριακά. Χρησιμοποιήστε τα… γιγαντιαία μπολ για σαλάτες ή για σούπες, έτσι ώστε να νιώθετε χορτασμένοι αλλά με λιγότερες θερμίδες.

3. Ποτήρια

Σύμφωνα με μια μελέτη στο περιοδικό Journal of Consumer Research, οι ενήλικες τείνουν να γεμίζουν κατά περίπου 19% περισσότερο με υγρό, τα κοντά, φαρδιά ποτήρια από ό, τι τα ψηλά. Αυτό μπορεί να συμβαίνει επειδή ο εγκέφαλός μας έχει την τάση να επικεντρώνεται περισσότερο στο ύψος ενός αντικειμένου από ό,τι στο πλάτος του, με αποτέλεσμα τα κοντά ποτήρια να μην φαίνονται πλήρη στα μάτια μας ακόμη κι αν είναι γεμισμένα.

4. Κουτάλια

Προτιμήστε να τρώτε με κουταλάκια του γλυκού, ακόμη και για να τοποθετήσετε φαγητό στο πιάτο σας. Μια άλλη μελέτη του Cornell διαπίστωσε ότι οι άνθρωποι που χρησιμοποιούσαν κουτάλια της σούπας για να γεμίσουν το πιάτο τους, τοποθετούσαν σε αυτό σχεδόν 15 τοις εκατό περισσότερο φαγητό από εκείνους που για τον ίδιο σκοπό χρησιμοποίησαν κουταλάκια του γλυκού.

5. Πιάτα και πιατέλες σερβιρίσματος

Σύμφωνα με μελέτες, όσοι γέμιζαν το πιάτο τους από ένα τεράστιο πιάτο ή πιατέλα, έτρωγαν 56% περισσότερο, από εκείνους που έτρωγαν από ένα πολύ μικρότερο σκεύος. Μπορείτε επίσης αντί για γυάλινα πιάτα να επιλέγετε κεραμικά: Μια μελέτη στο περιοδικό International Journal of Obesity, διαπίστωσε ότι οι γυναίκες έτρωγαν 71% περισσότερο από διαφανή πιάτα, από ό, τι από τα πιάτα που δεν ήταν διαφανή.

6. Κεριά

Παραλείψτε τα εντελώς ή σβήστε τα αμέσως μόλις έχετε φάει τη σαλάτα σας. Όταν ο φωτισμός είναι χαμηλός, οι άνθρωποι παραμένουν πάνω από το φαγητό τους περισσότερη ώρα, κάτι το οποίο μπορεί να οδηγήσει σε υπερκατανάλωση τροφής, σύμφωνα με τους ειδικούς.

7. Διάφορα άλλα αντικείμενα πάνω στο τραπέζι

Αντί να έχετε λουλούδια πάνω στο τραπέζι σας την ώρα που τρώτε, προτιμήστε ένα μπολ με πράσινα μήλα ή μπανάνες, ή καραμέλες για την αναπνοή για μετά το φαγητό. Μελέτες του Ιδρύματος Ερευνών και θεραπείας Smell & Taste στο Σικάγο, διαπίστωσαν ότι τα παχύσαρκα και υπέρβαρα άτομα που μύριζαν ένα από αυτά τα αρώματα πριν από κάθε γεύμα, έχασαν κατά μέσο όρο 27 κιλά σε διάστημα έξι μηνών.

8. Οι τοίχοι του σπιτιού

Κάντε τους μπλε διότι αυτό το χρώμα θεωρείται φυσικό κατασταλτικό της όρεξης. Σε μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Contract, οι συμμετέχοντες σε γκαλά που δείπνησαν σε ένα μπλε δωμάτιο, έφαγαν 33% λιγότερο από εκείνους που έτρωγαν σε ένα κίτρινο ή κόκκινο δωμάτιο. Σύμφωνα με τους ειδικούς, τα μπλε φώτα κάνουν το φαγητό να φαίνεται λιγότερο ελκυστικό, ενώ τα πιο ζεστά χρώματα, όπως το κίτρινο ειδικά, έχουν το αντίθετο αποτέλεσμα. Τα εστιατόρια γνωρίζουν αυτό το γεγονός εδώ και δεκαετίες, και γι’ αυτό, σχεδόν τα περισσότερα, έχουν το εσωτερικό τους βαμμένο με κίτρινο χρώμα.

Print Friendly

Σούπα με μπακαλιάρο

Σούπα με μπακαλιάρο

Οκτώβριος 23, 2016
Σουφλέ με μελιτζάνες

Σουφλέ με μελιτζάνες

Οκτώβριος 02, 2016

Share

About Author

ΕΛΕΝΗ

(0) Readers Comments