ΕΠΙΚΑΙΡΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ — 10 Ιανουαρίου 2013
  • Views143

Το αλαλούμ συνεχίζεται με το χαράτσι της ΔΕΗ

[tube]http://www.youtube.com/watch?v=M-ZjomJ4J70[/tube]

Μια ακόμα δυσάρεστη φοροέκπληξη επιφύλαξε για τις πρώτες ημέρες του 2013 το υπουργείο Οικονομικών σε χιλιάδες φορολογούμενους οι οποίοι λαμβάνουν ραβασάκια για να ανακαλύψουν ότι έχουν ληξιπρόθεσμη οφειλή για το χαράτσι ακινήτων του 2011, το οποίο θεωρούσαν ότι είχαν πληρώσει κανονικά. Το κλειδί του αιφνιδιασμού και της ανατροπής του οικονομικού προγραμματισμού χιλιάδων οικογενειών φαίνεται να κρατά η ΔΕΗ, ενώ από την πλευρά του το υπουργείο Οικονομικών αναγκάστηκε να εκδώσει επείγουσα εγκύκλιο για να ξεμπλοκάρει τις εφορίες που κατακλύζονται καθημερινά από αγανακτισμένους φορολογούμενους, στους οποίους βεβαιώθηκε χαράτσι χωρίς να είναι υπόχρεοι στην πληρωμή του ειδικού τέλους.

Το αλαλούμ έχει δύο όψεις, αρχίζει όμως από το γεγονός ότι περισσότεροι από 500 χιλιάδες φορολογούμενοι δεν πλήρωσαν το χαράτσι του 2011, στερώντας από το Δημόσιο, έσοδα της τάξεως των 340 εκατ. ευρώ. Οσοι είτε για λόγους οικονομικής αδυναμίας, είτε λόγω αντίδρασης δεν πλήρωσαν το χαράτσι για το 2011, το οποίο εξοφλήθηκε σε δύο δόσεις έως και τους πρώτους μήνες του 2012, καταγράφηκαν από τη ΔΕΗ και εστάλησαν στη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων η οποία με τη σειρά της άρχισε να στέλνει από τον Δεκέμβριο ραβασάκια στους συγκεκριμένους φορολογούμενους, με τα οποία ενημερώνει για την ύπαρξη ληξιπρόθεσμης οφειλής και καλεί να εξοφληθεί η υποχρέωση ως τις 31 Ιανουαρίου 2013. Μετά αρχίζουν τα προβλήματα…

Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά, σοκ προκαλούν τα στοιχεία που δείχνουν ότι 700.000 νοικοκυριά δυσκολεύονται να έχουν το στοιχειώδες βασικό αγαθό διαβίωσης, το ηλεκτρικό ρεύμα.

Λίγο πριν η κυβέρνηση αποφασίσει για τις μεγάλες αυξήσεις στα τιμολόγια της ΔΕΗ, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ Αρθούρος Ζερβός με έγγραφό του προς τη Βουλή αποκάλυψε πως η επιχείρηση προχώρησε λίγο πριν φύγει το 2012 σε 700.000 διακανονισμούς λογαριασμών. Πρόκειται για ισάριθμες οικογένειες που δεν μπορούσαν να πληρώσουν εμπρόθεσμα τα ποσά της κατανάλωσης ρεύματος. Μάλιστα, στο έγγραφο που έδωσε στη Βουλή ο υφυπουργός ΠΕΚΑ Ασημάκης Παπαγεωργίου, κατόπιν ερώτησης του βουλευτή της ΔΗΜΑΡ Βασίλη Οικονόμου, γίνεται γνωστό ότι ο συνολικός αριθμός των διευκολύνσεων που έκανε η ΔΕΗ στους πελάτες της αυξήθηκε το 2012 κατά 75%, μια και το 2011 είχαν γίνει 400.000 διακανονισμοί.

Print Friendly

Share

About Author

Ena Channel

(0) Readers Comments