ΞΑΝΘΗ — 25 Απριλίου 2013
  • Views847

Την Κυριακή 21-4-2013 πραγματοποιήθηκε  από τον ΕΟΣ Ξάνθης ανάβαση στην κορυφή της Κούλας και στη γειτονική των Γερανίων με αφετηρία το  Δημάριο. Η διαδρομή, αρκετά απαιτητική, περνώντας ανάμεσα από εντυπωσιακές ορθοπλαγιές και πυκνά δάση καταλήγει στο οροπέδιο της Κούλας και είναι ίσως η ομορφότερη στο νομό μας.

Η ανάβαση συνδιοργανώθηκε από τους ορειβατικούς συλλόγους Ε.Ο.Σ. Ξάνθης, Ε.Ο.Σ. Καβάλας και Ε.Ο.Σ. Κομοτηνής, ενώ συμμετείχαν και μέλη των ορειβατικών συλλόγων της Δράμας και της Θάσου παίρνοντας έτσι χαρακτήρα περιφερειακής συνάντησης. Οι εντυπώσεις των 59 ορειβατών, από τους 5 συλλόγους,  ήταν εξαιρετικές.

Αναδεικνύεται άλλη μια φορά η ανάγκη αξιοποίησης των θαυμάσιων μονοπατιών που υπάρχουν στο νομό,  στους ορεινούς όγκους της Κούλας , Χαϊντούς και Αχλαδόβουνου (Τσαλ), και προσελκύουν το ενδιαφέρον τόσο ορειβατικών συλλόγων όσο και μεμονωμένων επισκεπτών.

Δυστυχώς δεν έγινε ποτέ οργανωμένη προσπάθεια καθαρισμού και σήμανσης των μονοπατιών αυτών από τις τοπικές αρχές παρά τις προσπάθειες του Ε.Ο.Σ. Ξάνθης να πείσει για το όφελος από μια τέτοια ενέργεια. Οι αποσπασματικές εθελοντικές επεμβάσεις τόσο του συλλόγου όσο και ανθρώπων που αγαπούν το βουνό δεν αρκούν. Οι άνθρωποι που έρχονται για τέτοιες δράσεις δε  χρειάζονται κιόσκια και παγκάκια αλλά ένα καλοσημαδεμένο και καθαρό μονοπάτι και έναν αξιόπιστο οδηγό (χάρτη). Θα μπορούσε με την ένταξη σε κάποιο πρόγραμμα και πολύ λίγα χρήματα να έχουμε ένα αξιοζήλευτο δίκτυο μονοπατιών σε μια περιοχή πανέμορφη, κατά κοινή ομολογία των επισκεπτών.

Να σημειωθεί ότι σε πολλούς Νομούς της χώρας μας, όπου οι ιθύνοντες είχαν μια διαφορετική προσέγγιση σε θέματα ορεινού τουρισμού έχουν δημιουργηθεί ορεινές πεζοπορικές διαδρομές με διεθνή σήμανση τις οποίες χαιρόμαστε να περπατάμε αλλά συγχρόνως θλιβόμαστε  γιατί παρά τις προσπάθειές μας  επί 30 χρόνια, να πείσουμε τους αρμόδιους του τόπου μας, δεν έχει γίνει σχεδόν τίποτε.

Κούλα Ι Κούλα ΙΙ

Print Friendly

Όλα μηδέν στη Ξάνθη

Όλα μηδέν στη Ξάνθη

Οκτώβριος 03, 2016
ΦΕΞ | 6ο Micro μ Festival

ΦΕΞ | 6ο Micro μ Festival

Σεπτέμβριος 28, 2016

Share

About Author

webmaster

(0) Readers Comments