ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ — 06 Νοεμβρίου 2012
  • Views156

Βράδυ Παρασκευής, 2 Νοεμβρίου, φώτα στην πόλη, που τη λένε και «νύμφη του Θερμαϊκού», λάμψη στο λιμάνι, κόσμος πολύχρωμος, πολύγλωσσος, κλίμα ευφορίας διάχυτο στις μικρές ή τις μεγάλες παρέες, στις μικρές ή τις μεγάλες αίθουσες , ατμόσφαιρα γιορτής, εξαιρετική ευκαιρία απόδρασης από τη σκληρή καθημερινότητα.

Φυσικά την άρπαξα. Η τελετή έναρξης στο «Ολύμπιον» κάθε χρόνο, συγκεντρώνει τα πλήθη και τις κάμερες.

Πέρασα. Δε μου αρέσει να στριμώχνομαι για να αντέξω τους χαιρετισμούς, τις ομιλίες, τους επωνύμους, τους αυτόφωτους και ετερόφωτους αστέρες ,που συνωστίζονται μπροστά στο φακό για μια στιγμιαία λάμψη .

Ύστερα, αν δε στραγγαλιστεί η διάθεση , θα παρακολουθήσω και την εκλεκτή ταινία, που συνήθως επιλέγεται με προσοχή από τον Διευθυντή κ.Εϊπίδη, για να εντυπωσιάσει, για να ξεκινήσει το δεκαήμερο με «γερό άρμα», για να προϊδεάσει τον κόσμο για την καλή συνέχεια.  Έτσι κι αλλιώς, το φεστιβάλ κινηματογράφου είναι μια όαση στην έρημο της κατήφειας, των  προβλημάτων, του οικονομικού αδιεξόδου, της κατάθλιψης.

Έμαθα, όταν βγήκα από το λιμάνι ,όπου προτίμησα να πάω και να δω Βαλκανικές ταινίες, ότι φέτος η τελετή  ήταν λιτή.

Την έναρξη της διοργάνωσης προλόγισαν ο διευθυντής του φεστιβάλ, Δημήτρης Εϊπίδης, ο πρόεδρος του ΔΣ του φεστιβάλ, δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης, ενώ παρών ήταν και ο σκηνοθέτης Κώστας Γαβράς.
«Το 70% του προϋπολογισμού του φεστιβάλ προέρχεται από ευρωπαϊκά κονδύλια και δεν επιβαρύνει τον προϋπολογισμό της χώρας» είπε στην εισαγωγική ομιλία ο διευθυντής και επί χρόνια ψυχή του Φεστιβάλ, Δ.Εϊπίδης, ο οποίος αναφέρθηκε επίσης στις 150 ταινίες της φετινής 53ης διοργάνωσης, που προέρχονται από 54 χώρες.
Στο κεφάλαιο του πολιτισμού αναφέρθηκε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, ο οποίος αναφέρθηκε στην εξωστρέφεια της πόλης αλλά και στην ανάγκη «να διεκδικήσουμε την αυτονομία του Φεστιβάλ».
«Στους δύσκολους καιρούς που διάγουμε το φεστιβάλ κινηματογράφου και η τέχνη γενικότερα μάς δείχνει τον τρόπο να υπερβούμε την κρίση. Κι αυτός δεν είναι άλλος από τη δημιουργία», ανέφερε, σε χαιρετισμό του που αναγνώστηκε, ο αναπληρωτής υπουργός Πολιτισμού Κώστας Τζαβάρας.
Τη μουσική νότα στη βραδιά έδωσε εισαγωγικά το μουσικό σχήμα «Milky Lady & The Cookies» σε ρυθμούς σουίνγκ, ενώ συνόδευσε η χορευτική ομάδα «Jitterbugs».

Μετά, ακολούθησε η προβολή της ταινίας «Holy Motors», του Γάλλου σκηνοθέτη Λεός Καράξ, μια ταινία που προκάλεσε αίσθηση στο φετινό φεστιβάλ των Καννών (βραβείο Νεότητας).

Σάββατο πρωί, παρακολούθησα τη συνέντευξη του Κώστα Γαβρά στους δημοσιογράφους. Μίλησε για το «Κεφάλαιο» την καινούργια του δουλειά, που θα δω σήμερα βράδυ και στη συνέχεια περιπλανήθηκα σε εκθέσεις εικαστικές,  εκθέσεις ταινιοθήκης Ελλάδος, λογοτεχνικές παρουσιάσεις, μέχρι να χωθώ στην επόμενη σκοτεινή αίθουσα. Ταινίες που κυνηγώ, Βαλκάνιες και από το πρόγραμμα «Νέοι Ορίζοντες».  Η σύγκριση ελληνικών ταινιών με αυτές των χωρών της Βαλκανικής, αναπόφευκτη. Και εις βάρος μας φυσικά. Σε όλα τα επίπεδα κατώτεροι. Χώρες πολύ πιο φτωχές, λέμε τώρα, από μας, καταφέρνουν να έχουν υψηλού επιπέδου κινηματογράφο. Γνώση, τεχνική, σενάριο, φαντασία, προχωρημένη «οπτική γωνία». Το διαγωνιστικό τμημα, θα το δω στις δημοσιογραφικές προβολές. Εξαίρεση η καινούργια ταινία του Κούνδουρου «Το πλοίο για την Παλαιστίνη», που θα δω αμέσως μετά την ταινία του Γαβρά, σήμερα Σάββατο. Όσα προλάβω από τα υπόλοιπα. Έχω πολλά στη βαλίτσα μου να φέρω. Προς το παρόν, η γεύση είναι αρκετή.

ΠΑΥΛΟΣ ΛΕΜΟΝΤΖΗΣ

Print Friendly

ΦΕΞ | 6ο Micro μ Festival

ΦΕΞ | 6ο Micro μ Festival

Σεπτέμβριος 28, 2016

Share

About Author

Ena Channel

(0) Readers Comments