ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ — 06 Νοεμβρίου 2012
  • Views175

«Έλα κι εσύ να ξεχαστείς»….

….ακούγεται στους διαδρόμους των αιθουσών, στις αποθήκες του λιμανιού Θεσσαλονίκης. Κυρίως, στο κινητό. Μικροί , μεγάλοι, με ένα κινητό στο χέρι σχολιάζουν, προκαλούν, προσκαλούν. Φίλους και γνωστούς. Και η ανταπόκριση  μεγάλη. Πολύς κόσμος στο φεστιβάλ. Είναι εξαιρετικά όμορφη εικόνα. Αυτό το πολύχρωμο και πολύβουο πλήθος να συνωστίζεται σε έναν πανέμορφο χώρο μερικών δεκάδων στρεμμάτων, πλακόστρωτων, με «αέρα» ευρωπαϊκό. Λες και βρίσκεσαι σε άλλη χώρα. Δίχως προβλήματα, δίχως φτώχια, δίχως απελπισία, δίχως κατάθλιψη. Βλέπεις κι αισθάνεσαι μόνο την ανεμελιά, τη χαρά της συνάντησης, την προσμονή της θέασης μιας καλής ή αδιάφορης ταινίας. Κυρίως δε, απολαμβάνεις την υψηλή αισθητική του περιβάλλοντα των αιθουσών, χώρου. Αισθάνεσαι μέρος του. Και αυτό είναι ένα από τα κέρδη της συμμετοχής , σα θεατής, στη γιορτή του σινεμά. Το άλλο, το μεγάλο, είναι αυτό που θα εισπράξεις από τις ταινίες του διεθνούς κομματιού. Μηνύματα, εικόνες, μαθήματα, γνώση, εμπειρίες. Σημαντική η προσφορά του φεστιβάλ στο σινεφίλ κοινό, στην ίδια την πόλη.

Επί της ουσίας, ο ελληνικός κινηματογράφος έχει πολλά χιλιόμετρα να διανύσει, για να συγκριθεί ακόμη και  με αυτόν μιας χώρας, που δεν ανήκει στη Δύση της «ευημερίας», αλλά σε χειμαζόμενη περιοχή. Ιδίως της Ανατολής.

Είδα τον «καινούργιο» 87χρονο Κούνδουρο. Η ταινία «Το πλοίο για την Παλαιστίνη» κατάφερε να διώξει τον κόσμο σταδιακά, από το πρώτο πεντάλεπτο κιόλας και στο τέλος μείναμε ελάχιστοι. Δυο γυναίκες ηθοποιοί υπερασπίστηκαν με σθένος τη δουλειά του σκηνοθέτη στη μικρή συζήτηση που ακολούθησε. Δυστυχώς, δεν ήταν αρκετό. Η ιδιαίτερη ματιά του Κούνδουρου, το στιλιζαρισμένο ύφος, η βερμπαλιστική ερμηνεία, το φλύαρο( 2 ώρες γεμάτες) αλλά ελλιπές σενάριο, που θέλησε να «καρφώσει» άλλη μια φορά τους Εβραίους και να δώσει στήριγμα στους Παλαιστινίους, όχι μόνο δε συγκίνησε, αλλά χλευάστηκε προκλητικά. Σε παλαιότερες εποχές ο ανατρεπτικός «εξώστης» θα λοιδορούσε την ταινία με άκομψο τρόπο.

Αντίθετα, το « Le capital» του Κώστα Γαβρά, συγκέντρωσε μεγάλο αριθμό θεατών, που πλημμύρισαν πλατεία και δυο θεωρεία του «Ολύμπιον», καταχειροκροτήθηκε και άρεσε από την αρχή ως το τέλος της. Είναι σίγουρο ότι ο Γαβράς έφτιαξε μια εξαιρετικά επίκαιρη, πολιτική ταινία, μάγος της κάμερας, που θα αγγίξει όλους τους λαούς, που ζουν τη μεγάλη οικονομική κρίση. Σίγουρα θα συγκεντρώσει σωρεία βραβείων και θα κάνει σπουδαία καριέρα στις σκοτεινές αίθουσες, όπου γης.

«Είμαστε σκλάβοι στο κεφάλαιο. Τρέμουμε, όταν δείχνει να έχει προβλήματα. Χαιρόμαστε, όταν αυξάνεται και θριαμβεύει. Ποιος θα μας ελευθερώσει; Μήπως θα έπρεπε να δοκιμάσουμε να το κάνουμε μόνοι μας; Αν όχι, το λιγότερο που μπορούμε να κάνουμε είναι να γνωρίσουμε αυτούς που το υπηρετούν και να καταλάβουμε τον τρόπο με τον οποίο το κάνουν». Να ποιες είναι οι προθέσεις της νέας ταινίας του Κώστα Γαβρά, που μιλά για κάτι που μας αφορά όλους. Την «οικονομική κατάσταση», που μοιάζει κάτι υπερβολικά αόριστο για να ελέγχει τις ζωές τόσων χιλιάδων ανθρώπων με τόσο άμεσο τρόπο.

Το «Le capital» μάς εισάγει σε έναν κόσμο, όπου οι άνθρωποι έχουν μια διαφορετική αντίληψη για τη φύση του χρήματος και μέσα από την ιστορία του Μαρκ Τουρνέιγ, ενός ανθρώπου που πέφτει στη μεθυστική παγίδα του, μας δείχνει μέσα από μια ιστορία μυθοπλασίας, που μοιάζει επώδυνα αληθινή, τα παρασκήνια ενός κόσμου που απέχει πολύ από το δικό μας, μα τον ελέγχει απόλυτα.

Το Φεστιβάλ συνεχίζεται, η παραμονή μου στη Θεσσαλονίκη επίσης, οπότε θα έχουμε και συνέχεια.

ΠΑΥΛΟΣ ΛΕΜΟΝΤΖΗΣ

Print Friendly

ΦΕΞ | 6ο Micro μ Festival

ΦΕΞ | 6ο Micro μ Festival

Σεπτέμβριος 28, 2016

Share

About Author

Ena Channel

(0) Readers Comments