• Views237

Σε 48 δόσεις η ρύθμιση για χρέη έως 5,000

Χαρακτηρίζοντας «εθνικό στόχο» την επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος εφέτος, προκειμένου να ενεργοποιηθεί η ρήτρα του Eurogroup για νέα μείωση του δημοσίου χρέους, ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, εξειδίκευσε σε συνέντευξη Τύπου, τη συμφωνία των 17 σημείων που επιτεύχθηκε με την τρόικα. Ο υπουργός, παρουσία του υπουργού αναπληρωτή Χρήστου Σταϊκούρα, του υφυπουργού Γιώργου Μαυραγάνη και του γενικού γραμματέα Εσόδων, Χάρη Θεοχάρη, τόνισε ότι η συμφωνία εκπέμπει μήνυμα αισιοδοξίας, αλλά ο δρόμος είναι δύσβατος έως ότου η Ελλάδα επανέλθει στις αγορές. Η κυβέρνηση αναμένει τώρα την ομαλή εκταμίευση των δόσεων (2,8 δισ. ευρώ και 6 δισ. ευρώ) και των ομολόγων 7,2 δισ. ευρώ που έχουν εγκριθεί για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

Εξαιρούνται οι 18ρηδες από την  υποχρέωση φορολογικής δήλωσης

Το υπουργείο Οικονομικών με τροπολογία αναμένεται να πάρει πίσω την απόφαση που προέβλεπε πως οι 18ρηδες θα έπρεπε να υποβάλλουν φορολογική δήλωση. Σύμφωνα με tovima στο υπουργείο Οικονομικών με νέα τροπολογία θα απαλλαγούν οι 18ρηδες που είναι προστατευόμενα τέκνα από την υποχρέωση φορολογικής δήλωσης. Αυτό δηλαδή σημαίνει πως κυρίως φοιτητές και φαντάροι, ακόμα και εάν έχουν περιουσιακά στοιχεία στο όνομά τους, θα εξαιρεθούν από τη φορολογία και θα γίνουν οι δηλώσεις μέσω των γονιών τους.

Χαμηλές αυξήσεις στα τιμολόγια της ΔΕΗ από 1η Μαϊου

Χαμηλές αυξήσεις στα τιμολόγια της ΔΕΗ από 1ης Μαΐου και απελευθέρωση των τιμών από 1ης Ιουλίου ανήγγειλε ο υφυπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Μάκης Παπαγεωργίου, μιλώντας σήμερα στο συνέδριο του Economist. Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο υφυπουργός τόνισε ότι σύμφωνα με τη σχετική Κοινοτική Οδηγία τα τιμολόγια της ΔΕΗ απελευθερώνονται την 1η Ιουλίου, κάτι που σημαίνει ότι θα πρέπει να ανταποκρίνονται στο κόστος παραγωγής. «Έχουν γίνει τα πρώτα βήματα με την προσαρμογή των τιμολογίων από 1ης Ιανουαρίου και ακολουθεί το επόμενο βήμα την 1η Μαΐου. Δεν πρόκειται να αυξηθούν τα τιμολόγια σε ιδιαίτερα υψηλό ποσοστό, θα έλεγα μάλλον χαμηλό γιατί έχουμε πετύχει να γίνει ομαλά η μετάβαση προς την απελευθέρωση. Η ΔΕΗ σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να λαμβάνει πάντα υπόψη τη γνώμη της ΡΑΕ. Με τη γνώμη της ΡΑΕ πιστεύω ότι θα υπάρξει ισορροπία, ώστε οι καταναλωτές να είναι ικανοποιημένοι και οι τιμές να αντανακλούν το κόστος παραγωγής», πρόσθεσε ο υφυπουργός.

Ο Στουρνάρας προλειαίνει το έδαφος για νέο κούρεμα

Το ευαίσθητο θέμα της περαιτέρω μείωσης του ελληνικού χρέους ξανανοίγει διακριτικά ο υπουργός Οικονομικών Γ.Στουρνάρας, συνδέοντάς το με την επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος στο τέλος του έτους. Η απόφαση του Eurogroup βάσει της οποίας έγινε η επαναγορά ομολόγων καθιστά σαφές ότι η πολιτική της Ευρωζώνης απέναντι στην Ελλάδα είναι “καρότο και μαστίγιο”, καθώς συνδέει την επίτευξη δημοσιονομικών και διαρθρωτικών στόχων με τις πολιτικές αποφάσεις για μείωση του χρέους. Σε αυτό το πλαίσιο ο υπουργός Οικονομικών επιχειρεί να ανοίξει το θέμα, ξεκινώντας από το εσωτερικό μέτωπο, ώστε αυτό να τεθεί αρχικά από δημοσιογράφους και media ως αντικείμενο συζήτησης και να προλειανθεί το έδαφος στις Βρυξέλλες. Η πρωτοβουλία του Γιάννη Στουρνάρα αν και βασίζεται σε κοινή απόφαση του Eurogroup, της ΕΚΤ και της τρόικας εν τούτοις εγκυμονεί κινδύνους καθώς η περίοδος που επιλέγει για ανοίξει τη συζήτηση είναι ευαίσθητη. Στις Βρυξέλλες συζητείται ανοιχτά η μοντελοποίηση της διάσωσης της Κύπρου και η συμμετοχή ιδιωτών στη διάσωση τραπεζών και κρατών, συζήτηση η οποία μπορεί να συμπαρασύρει και την Ελλάδα σε νέα δίνη.

Ψωμιάδης : Έχω γονατίσει κοινωνικά , πολιτικά και οικονομικά αλλά θα επανέλθω»

«Δε μετανιώνω για τίποτα. Έχω γονατίσει κοινωνικά, πολιτικά και οικονομικά. Δηλώνω παρών και θα επανέλθω», τόνισε, μιλώντας στην εκπομπή «Πρωινό ΑΝΤ1» ο Παναγιώτης Ψωμιάδης. Και πρόσθεσε: «Αν χρειαστεί θα δώσω το δικό μου αίμα, για να μην την πληρώσει ο λαός». Ο πρώην νομάρχης Θεσσαλονίκης διαμήνυσε ότι «Κάποιοι θέλουν να με δουν στον τάφο. Να με δουν στη φυλακή. Δεν μπορούν να με αντιμετωπίσουν διαφορετικά. Έκανα τα πάντα βάσει του νόμου».

 

Print Friendly

Share

About Author

Ena Channel

(0) Readers Comments