ΓΥΝΑΙΚΑ — 27 Φεβρουαρίου 2013
  • Views123

Οι γυναίκες λαχταρούν τις στενές φιλίες και αυτές οι σχέσεις μάς παρέχουν μοναδικά οφέλη. Να μερικά πράγματα που ανακάλυψαν πρόσφατα οι επιστήμονες για τη δύναμη της φιλίας.

Η 1η επίδραση της φιλίας: Τα βουνά γίνονται λοφίσκοι.

Πώς λειτουργεί: Σε μελέτη που δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση Journal of Experimental Social Psychology, οι ερευνητές ζήτησαν από τους συμμετέχοντες να σταθούν στη βάση ενός απότομου λόφου και να υπολογίσουν πόσο δύσκολη θα ήταν η ανάβαση. Αυτοί που το έκαναν παρέα με ένα φίλο υπολόγισαν ότι η κλίση ήταν λιγότερο απότομη από αυτούς που το έκαναν μόνοι.

Επιπλέον: Όσο περισσότερο γνώριζαν οι συμμετέχοντες στη μελέτη τους φίλους τους τόσο πιο μικρή υπολόγιζαν ότι ήταν η κλίση της ανηφόρας.

Η 2η επίδραση της φιλίας: Η ασθένεια γίνεται λιγότερο θανατηφόρα.

Πώς λειτουργεί: Μια έρευνα του Χάρβαρντ έδειξε ότι οι ασθενείς με καρκίνο του μαστού που δεν έχουν φίλους έχουν τις τετραπλάσιες πιθανότητες να πεθάνουν από την ασθένεια, συγκριτικά με όσες έχουν 10 ή περισσότερους στενούς φίλους.

Επιπλέον: Μελέτες έχουν ακόμη δείξει ότι η κοινωνική υποστήριξη μειώνει την αρτηριακή πίεση, προστατεύει από την άνοια και μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης κατάθλιψης.

Η 3η επίδραση της φιλίας: Το στρες φαίνεται πιο υποφερτό.

Πώς λειτουργεί: Όταν οι γυναίκες στρεσάρονται, ο εγκέφαλός τους εκκρίνει την ωκυτοκίνη, μια ορμόνη ευφορίας, η οποία τις ενθαρρύνει να δεθούν με άλλους ανθρώπους. Ο εγκέφαλος των ανδρών, από την άλλη, υπόκειται περισσότερο στις επιδράσεις της κορτιζόλης και της αδρεναλίνης, που προωθούν την αντίδραση «μάχη ή φυγή».

Επιπλέον: «Η γυναικεία αντίδραση είναι πολύ πιο αποτελεσματική στη μετρίαση του στρες και ίσως είναι ένας λόγος για τον οποίο οι γυναίκες ζουν περισσότερο από τους άνδρες» λέει η Terri Apter, Ph.D., καθηγήτρια Ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ.

Print Friendly

Σούπα με μπακαλιάρο

Σούπα με μπακαλιάρο

Οκτώβριος 23, 2016
Σουφλέ με μελιτζάνες

Σουφλέ με μελιτζάνες

Οκτώβριος 02, 2016
Πιροσκί με φέτα

Πιροσκί με φέτα

Αύγουστος 19, 2016

Share

About Author

ΕΛΕΝΗ

(0) Readers Comments