ΚΟΙΝΩΝΙΑ — 30 Ιουλίου 2013
  • Views167

15.000 απολύσεις μέχρι το 2014 Εξασφαλισμένοι όσοι έχουν προσόντα

Οι δημόσιοι υπάλληλοι που μπήκαν με προσόντα και αξιοκρατικές διαδικασίες έχουν εξασφαλίσει την παραμονή τους στο δημόσιο, δήλωσε ο αρμόδιος υπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, αναφερόμενος στους υπαλλήλους που θα ενταχθούν στην κινητικότητα.
Μιλώντας σε δημοσιογράφους o υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης επανέλαβε ότι η κυβέρνηση έχει αναλάβει την υποχρέωση απομάκρυνσης 15.000 δημοσίων υπαλλήλων έως τα τέλη του 2014.
”Όμως, όσο περισσότερους εντοπίζουμε από περιπτώσεις παραβατών, επίορκων και άλλων τόσο λιγότεροι κινδυνεύουν να βρεθούν εκτός από τη δεξαμενή της κινητικότητας” διευκρίνισε.
Σε ερώτηση για το κατά πόσο τα υπουργεία συνεργάζονται μαζί του στην κατάρτιση λίστας όσων θα μπουν στη δεξαμενή της κινητικότητας, ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι μέχρι στιγμής δεν αντιμετωπίζει κανένα πρόβλημα.
”Αν εντοπιστεί κάποιο πρόβλημα, αυτό θα επισημανθεί καταρχήν στον πρωθυπουργό” διευκρίνισε.
Παράλληλα, επανέλαβε ότι οι 15.000 απομακρύνσεις συνοδεύονται και από αντίστοιχες προσλήψεις, άσχετα από τον λόγο απομάκρυνσης από το Δημόσιο.
Ερωτηθείς εξάλλου το πόσοι υπάλληλοι θα μείνουν στο Δημόσιο μετά το 2015, ο κ. Μητσοτάκης εκτίμησε ότι ο συνολικός αριθμός θα είναι κάτω από τις 600 χιλιάδες με δεδομένες τις συνταξιοδοτήσεις, αλλά και την αναλογία 1 προς 5.
”Δεν είναι αριθμητικό το ζήτημα, το καλύτερο δημόσιο έχει να κάνει με τις διαδικασίες που επιτελεί το δημόσιο και τον τρόπο που τις επιτελεί” διευκρίνισε.

Έρχονται κατασχέσεις εξπρές σε όλες τις καταθέσεις

Σε κατασχέσεις τραπεζικών καταθέσεων οφειλετών προς το Δημόσιο θα μπορεί να προχωρά από τις αρχές Σεπτέμβρη το υπουργείο Οικονομικών.
Οι κατασχέσεις – εξπρές θα μπορούν να γίνονται μέσω της αξιοποίησης του νέου μητρώου καταθετών, το οποίο επιτρέπει στους εφοριακούς να γνωρίζουν ανά πάσα στιγμή το ύψος των καταθέσεων.
Η πρόσβαση θα γίνεται από ειδικά “διαβαθμισμένους” υπαλλήλους του υπουργείου Οικονομικών και μόνο μετά από σχετική έκδοση εντολής ανοίγματος των τραπεζικών λογαριασμών του οφειλέτη.
Η εφαρμογή του μέτρου της άμεσης κατάσχεσης καταθέσεων προκαλεί στις τράπεζες φόβους για εκροή καταθέσεων, αφού οι πολίτες που χρωστούν στο Δημόσιο ξεπερνούν τα 2,5 εκατομμύρια.
Υπό τις ασφυκτικές πιέσεις της τρόικας και των μνημονιακών συμφωνιών το υπουργείο Οικονομικών “σκληραίνει” τη στάση του για τους φορολογούμενους που δεν έχουν τακτοποιήσει ακόμα τις ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο.
Παράλληλα, ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας υπέγραψε απόφαση, σύμφωνα με την οποία ξεκινά η διαδικασία αποστολής στοιχείων πελατών των τραπεζών με αυξημένο κίνδυνο φοροδιαφυγής στη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων
Στην απόφαση ορίζεται το είδος, η διαδικασία, ο χρόνος υποβολής και κάθε άλλο θέμα σχετικά με τα υποβαλλόμενα στοιχεία που αφορούν πελάτες πιστωτικών ιδρυμάτων που εντάσσονται στην κατηγορία υψηλού κινδύνου με αυξημένο κίνδυνο φοροδιαφυγής.
Σύμφωνα με την απόφαση, τα πιστωτικά ιδρύματα υποχρεούνται να διαβιβάζουν στη ΓΓΠΣ αρχεία με στοιχεία οικονομικού και φορολογικού ενδιαφέροντος, κατ’ εφαρμογή των παραγράφων 2 και 8 του άρθρου 82 του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος.

Οικονομίδης: Ο Ζηγρας μου ανέθεσε έργα σε ακίνητα που κατέληξαν στον Τσοχατζόπουλο

Σε απολογία του αρχιτέκτονα, ιδιοκτήτη της κατασκευαστικής εταιρίας ARCON, Αστέριου Οικονομίδη προχώρησε το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων, μετά την άρνηση του ‘Ακη Τσοχατζόπουλου να απολογηθεί για την υπόθεση των παράνομων αμοιβών από εξοπλιστικά προγράμματα.
Ο κατηγορούμενος, χαρακτήρισε τον εξάδελφο του Άκη Τσοχατζοπουλου, Νίκο Ζήγρα ως “απότομο και σκληρό άνθρωπο”.
Υποστήριξε ότι του ανέθεσε σειρά αρχιτεκτονικών έργων σε ακίνητα -που κατέληξαν στον Άκη Τσοχατζόπουλο- εμφανιζόμενος ως εκπρόσωπος αγγλικών funds “με ‘Αραβες και Κύπριους επενδυτές”.
Σύμφωνα με την κατηγορία, ο κ. Οικονομίδης είχε αναλάβει εργασίες στο νεοκλασικό της Διονυσίου Αρεοπαγίτου, στο γραφείο του κ. Τσοχατζόπουλου επί της οδού Κόμνα Τράκα, ενώ αγόρασε και ακίνητο στην οδό Δεινοκράτους, που τελικά κατέληξε στην κόρη του πρώην υπουργού, Αρετή Τσοχατζοπούλου.
Ο κ. Οικονομίδης υποστήριξε πως ούτε συμμετείχε σε οργάνωση, ούτε είχε σχέση με “ξέπλυμα μαύρου χρήματος”, ενώ εμφανίστηκε μετανοημένος γιατί δεν κατονόμασε τον κ. Ζήγρα όταν ξεκίνησε ο έλεγχος για την υπόθεση του Α. Τσοχατζόπουλου.
“Θεωρώ” -είπε ο κατηγορούμενος- “ότι αυτό που δεν έκανα σωστά είναι ότι στην ανάκριση δεν αποκάλυψα το όνομα του Ζήγρα. Είμαι δικαιολογημένα στη φυλακή, γιατί έκανα το λάθος να μην αποκαλύψω από ποιον έπαιρνα χρήματα.
Ο κατηγορούμενος επισήμανε πως όταν η υπόθεση ήταν υπό έρευνα από το ΣΔΟΕ, ο Νίκος Ζήγρας του έλεγε να μην τον κατονομάσει, γιατί το θέμα θα κλείσει και “θα …καθαρίσει ο ‘Ακης Τσοχατζόπουλος”.
Συμπλήρωσε μάλιστα ότι ο κ. Ζήγρας τον συμβούλευε συνέχεια “να μην μπλέξει” και του είχε πει χαρακτηριστικά: “Είναι μια υπόθεση που έχουν πεθάνει δύο άνθρωποι στην Ρωσία. Εσύ έχεις παιδιά, μην μπλέκεις”.
Τόνισε, επίσης, ότι δεν μπορούσε να γνωρίζει πως πραγματικός εντολέας του κ. Ζήγρα ήταν ο ‘Ακης Τσοχατζόπουλος και ούτε πως υπήρχε “μαύρο χρήμα

Print Friendly

Share

About Author

Θόδωρος

(0) Readers Comments