ΕΠΙΚΑΙΡΑ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΑ — 28 Απριλίου 2013
  • Views232

Ποιοι 14 φορείς καταργούνται στην Περιφέρεια ΑΜ-Θ

Στη δημοσιότητα δόθηκε ο κατάλογος που έχει καταρτίσει η κυβέρνηση με τα 252 Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου (ΝΠΙΔ) που θα βρεθούν στο στόχαστρο -όπως προανήγγειλε και ο Yπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Αντώνης Μανιτάκης- καταργήσεων ή συγχωνεύσεων και θα αποτελέσουν την πρώτη «δεξαμενή» για τις 15.000 απολύσεις υπαλλήλων, εκ των οποίων οι 2.000 θα πραγματοποιηθούν άμεσα.  Μέσα σε αυτόν τον κατάλογο που δημοσιεύει η Ελευθεροτυπία, συμπεριλαμβάνονται συνολικά 14 Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου της Περιφέρειας ΑΜΘ τα οποία διαθέτουν κατά κανόνα υπαλλήλους αορίστου χρόνου, αλλά και σημαντικό αριθμό συμβασιούχων ορισμένου χρόνου και έργου, οι οποίοι θα αναγκαστούν να οδηγηθούν στην έξοδο από το Δημόσιο με την καταβολή αποζημίωσης και, πιθανότατα, την παροχή πρόσθετων κινήτρων, όπως εξαγορά πλασματικών συντάξιμων χρόνων με ευνοϊκούς όρους. Από τους δημόσιους αυτούς οργανισμούς έχουν ήδη ζητηθεί και παραληφθεί, μέσω των διοικήσεών τους, τα πλήρη στοιχεία της «ταυτότητάς» τους, ώστε να αξιολογηθούν από επιτροπή εμπειρογνωμόνων με βάση μελέτες σκοπιμότητας και δημόσιου συμφέροντος. Η επιτροπή θα αποφανθεί σε ποια από αυτά θα τεθεί λουκέτο, ποια θα συγχωνευθούν και ποια θα παραμείνουν. Τα στοιχεία που εστάλησαν στο αρμόδιο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης αφορούν το νομικό τους καθεστώς (δηλαδή με ποια προεδρικά διατάγματα, υπουργικές αποφάσεις ή κοινές υπουργικές αποφάσεις συστάθηκαν), την περιουσιακή τους κατάσταση, το έργο που επιτελούν, αν λαμβάνουν και σε τι ύψος κρατική χρηματοδότηση, τις οφειλές τους προς τρίτους, το προσωπικό που απασχολούν και με τι είδους σχέση εργασίας κ.λπ.

Οι «Λαζαρίνες» του ΜΟΚ στον Περιφερειάρχη Άρη Γιαννακίδη

Για μια ακόμη χρονιά ο Μορφωτικός Όμιλος Κομοτηνής, πιστός στις παραδόσεις, τα ήθη και τα έθιμα, αναβίωσε το πανάρχαιο έθιμο «Λαζαρίνες». Κορίτσια μέχρι 12 ετών ντύθηκαν «Λαζαρίνες» με τοπικές ενδυμασίες και τραγούδησαν τα κάλαντα του Λαζάρου στον Περιφερειάρχη Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης Άρη Γιαννακίδη. Ο Περιφερειάρχης, τους ευχαρίστησε την ομάδα του ΜΟΚ για την παρουσία και την προσφορά τους στην παράδοση του τόπου και τους κέρασε γλυκίσματα, όπως επιβάλλει το έθιμο. Οι «Λαζαρίνες» με την σειρά τους, έχοντας καλάθια, κατασκευασμένα με φυσικά υλικά και στολισμένα με φυσικά λουλούδια, τραγούδησαν όλα τα παραδοσιακά κάλαντα της εορτής. Σύμφωνα με την παράδοση, οι «Λαζαρίνες», συμβολίζουν την αναγέννηση και συνέχιση της ίδιας της παραδοσιακής κοινωνίας, αφού είναι οι κοπέλες-μελλοντικές νύφες, που θα αναλάβουν μέσα από το γάμο και την απόκτηση παιδιών να ανανεώσουν και να συνεχίσουν την παραδοσιακή κοινωνία.

Διάθεση προϊόντων «χωρίς Μεσάζοντες» στην Ξάνθη

Σήμερα ,  Κυριακή των Βαïων, διεξήχθη η επόμενη διάθεση προϊόντων «χωρίς μεσάζοντες». Η Κίνηση Ενεργών Πολιτών Ξάνθης και η Ομάδα Δράσης Ξάνθης ΧΩΡΙΣ ΜΕΣΑΖΟΝΤΕΣ ανέλαβαν νέα πρωτοβουλία για τη απευθείας διάθεση αγροτικών προϊόντων απευθείας από τους παραγωγούς στους καταναλωτές της περιοχής., έναντι του γηπέδου ΑΟΞ. Η διανομή περιλάμβανε ελαιόλαδο «Εξτρα Παρθένο» από παραγωγό της περιοχής Καβάλας, ελεγμένο και δοκιμασμένο για την ποιότητά του καθώς και αλεύρι . Επίσης θα διατέθηκαν , μεταξύ άλλων, φασόλια γίγαντες από την Καστοριά, Ρύζι Σερρών, κηπευτικά και όσπρια από την Ξάνθη, όπως και μέλι, καθώς και άλλα προϊόντα.

Εκλογικό κέντρο στην Κομοτηνή για τις Βουλγαρικές εκλογές

Εκλογικό κέντρο θα λειτουργήσει στην Κομοτηνή, ενόψει των βουλγαρικών εκλογών την Κυριακή 12 Μαΐου 2013. Η απόφαση πάρθηκε από την Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή Εκλογών και το εκλογικό κέντρο θα λειτουργήσει στην αίθουσα εκδηλώσεων της Περιφερειακής Ενότητας Ροδόπης. Οι κάλπες θα είναι ανοικτές από τις 7 πμ έως τις 8 μμ και δικαίωμα ψήφου έχει κάθε Βούλγαρος πολίτης ο οποίος έχει συμπληρώσει τα 18 του χρόνια κατά την ημερομηνία των εκλογών, δεν τελεί υπό νομική ανικανότητα και δεν εκτίει ποινή φυλάκισης. Την ημέρα των εκλογών ο ψηφοφόρος πρέπει να έχει μαζί του έγκυρο έγγραφο ταυτότητας (ταυτότητα, διαβατήριο ή στρατιωτικό δελτίο) και μια δήλωση την οποία θα συμπληρώσει επί τόπου. Σε περίπτωση που το έγγραφο ταυτότητας έχει λήξει, ο ψηφοφόρος μπορεί να ψηφίσει μόνο εφόσον παρουσιάσει βεβαίωση από διπλωματική αρχή (πρεσβεία ή προξενείο) της Δημοκρατίας της Βουλγαρίας ότι έχει υποβάλλει αίτηση έκδοσης καινούργιου εγγράφου ταυτότητας.

Στην ουρά για δωρεάν τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης

Το αδιαχώρητο επικρατεί κάθε απόγευμα Σαββάτου στο Κοινωνικό Παντοπωλείο που στήθηκε και λειτουργεί εθελοντικά από την Ομάδα Κοινωνικής Αλληλεγγύης Ξάνθης, με περισσότερες από 250 οικογένειες της περιοχής να περιμένουν καρτερικά στην ουρά για ένα πακέτο τροφίμων και ειδών πρώτης ανάγκης.

Άνθρωποι αξιοπρεπείς με την οικονομική εξαθλίωση ζωγραφισμένη στο πρόσωπό τους, κρατώντας τσάντες και σακούλες κατηφορίζουν κάθε Σάββατο απόγευμα όχι προς τη λαϊκή αγορά, μιας και η οικονομική ανέχεια δεν τους το επιτρέπει, αλλά στο Κοινωνικό Παντοπωλείο της Ομάδας Κοινωνικής Αλληλεγγύης για το καθιερωμένο πακέτο ενίσχυσης, για να περάσουν τον μήνα. Μακαρόνια, όσπρια, είδη υγιεινής, φρέσκα φρούτα και λαχανικά συνθέτουν το πακέτο αλληλεγγύης, το οποίο με κόπο και πολλή προσπάθεια δημιουργούν τα μέλη της Ομάδας μέσω προσφορών και δωρεών πολιτών της Ξάνθης. Όπως εξηγεί η πρόεδρος της Ομάδας Κοινωνικής Αλληλεγγύης κα Μαίρη Μπεμπέκη, η Ομάδα λειτουργεί αποκλειστικά από εθελοντές με τους φορείς τοπικής αυτοδιοίκησης να αδιαφορούν πλήρως για την ενίσχυσή της, παρά το γεγονός ότι εξυπηρετεί ένα τεράστιο κομμάτι του πληθυσμού της περιοχής που χρήζει πραγματικής βοήθειας.

 

Print Friendly

“Ομάδα Γονεών” ΤΕΒΑ

“Ομάδα Γονεών” ΤΕΒΑ

Οκτώβριος 25, 2016

Share

About Author

Ena Channel

(0) Readers Comments