ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ — 27 Ιουνίου 2012
  • Views209

[tube]http://www.youtube.com/watch?v=pCyIwjhPAAg[/tube]

Με ενέσεις ρευστού επιχειρεί το υπουργείο Υγείας να εκτονώσει την κρίση με τη φαρμακευτική περίθαλψη του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ).

Η χθεσινή διυπουργική σύσκεψη υπό τον υπουργό Υγείας Ανδρέα Λυκουρέντζο, στην οποία μετείχαν ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης, ο υφυπουργός Υγείας Μάριος Σαλμάς, ο πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ Γεράσιμος Βουδούρης, ο διοικητής του ΙΚΑ Ροβέρτος Σπυρόπουλος και ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου (ΠΦΣ) Θεόδωρος Αμπατζόγλου, είχε σαν αποτέλεσμα την ανακοίνωση για την άμεση καταβολή 125 εκατομμυρίων € στους φαρμακοποιούς από τον ΕΟΠΥΥ. Τα χρήματα αυτά αντιστοιχούν στις μη καταβληθείσες υποχρεώσεις του Οργανισμού προς τους φαρμακοποιούς για τον Απρίλιο του τρέχοντος έτους, και θα δοθούν στο χρονικό διάστημα μεταξύ της 28ης Ιουνίου και της 5ης Ιουλίου.

Πλέον οι φαρμακοποιοί αναμένουν να δουν αν η κυβέρνηση θα πραγματοποιήσει τις δεσμεύσεις της, ούτως ώστε να αποφασίσουν τις επόμενες κινήσεις τους. Πάντως ο κ. Λυκουρέντζος έκανε έκκληση στους φαρμακοποιούς να αναστείλουν τις κινητοποιήσεις τους, λέγοντας ότι το υπουργείο θα τηρήσει τις δεσμεύσεις του. Ο πρόεδρος του ΠΦΣ δήλωσε επιφυλακτικός και γνωστοποίησε ότι θα ενημερώσει το διοικητικό συμβούλιο για τις εξελίξεις.

Πόσα χρωστάει ο ΕΟΠΥΥ;

Η εξόφληση των χρεών του ΕΟΠΥΥ αποτελεί «αγκάθι» για την κυβέρνηση, καθώς οι οφειλές του μεγαλύτερου φορέα παροχής περίθαλψης ξεπερνούν τα 3 δισ. ευρώ. Η εξόφλησή τους είναι εξαιρετικά δύσκολη υπόθεση, καθώς έχουν καταρρεύσει τα έσοδα των Ταμείων που απαρτίζουν τον Οργανισμό (ΙΚΑ, ΟΠΑΔ, ΟΑΕΕ, ΟΓΑ).

Για τον μήνα Απρίλιο, η διοίκηση του ΕΟΠΥΥ έχει πληρώσει τα μισά από τα οφειλόμενα στους φαρμακοποιούς (122,1 εκατομμύρια) και οφείλει άλλα 125 εκατομμύρια.

Ουρές στα φαρμακεία – Άδεια τα ράφια σε πολλές περιοχές της χώρας – Προς το παρόν όλα καλά στην Καβάλα

Την ίδια ώρα, στα φαρμακεία που λειτουργούν με πίστωση εξακολουθούν να σχηματίζονται ουρές ασφαλισμένων που προσπαθούν να εξασφαλίσουν τα απαραίτητα για την υγεία τους φάρμακα.

Ωστόσο, σε πολλές περιπτώσεις τα ράφια των φαρμακείων αυτών έχουν αδειάσει και η προμήθεια από τις φαρμακευτικές εταιρίες είναι δύσκολη, καθώς ούτε αυτές έχουν πληρωθεί.

Πάντως, όπως δήλωσε και η πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Καβάλας Σίσσυ Ρακιντζή, το φαινόμενο αυτό παρατηρείται κατά κύριο λόγο στην Αττική, καθώς οι φαρμακοποιοί της Αττικής συνεχίζουν να μην παρέχουν φάρμακα επί πιστώσει, με συνέπεια οι Αθηναίοι να αναζητούν μαζικά τα φάρμακά τους στα φαρμακεία του Πειραιά, τα οποία έχουν πλέον αδειάσει. Προς το παρόν στην Καβάλα δεν έχει παρατηρηθεί κάτι αντίστοιχο, συμπλήρωσε η κ. Ρακιντζή.

Print Friendly

Share

About Author

Ena Channel

(0) Readers Comments