ΕΠΙΚΑΙΡΑ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ — 25 Ιουνίου 2012
  • Views1108

[tube]http://www.youtube.com/watch?v=bNZktzfMxiA[/tube]

Το καλοκαιρινό πρόγραμμα του θερινού κινηματογράφου Ζέφυρος παρουσιάστηκε σήμερα σε συνέντευξη τύπου από τα μέλη της κινηματογραφικής λέσχης και του Συνδέσμου Φίλων Γραμμάτων και Τεχνών Καβάλας. Οι προβολές του Ζέφυρου ξεκινούν στις 26 ιουνίου με την ταινία The Help και ολοκληρώνονται με τη Βρετανική δραματική ταινία Τυρανόσαυρος. Οι επιλογές των υπευθύνων καλύπτουν όπως εξήγησαν αρκετές κινηματογραφικές σχολές αλλά περιέχουν και αναφορές σε άλλες κινηματογραφικές εποχές με ταινίες όπως το μωρό της Ροζμαρι και το Γερμανικό φιλμ νουάρ Ο δράκος του Ντισελντορφ.

Όπως αναφέρουν και οι υπεύθυνοι της Στέγης Φίλων Γραμμάτων και Τεχνών στην ιστοσελίδα τους,

Κάθε κινηματογράφος είναι ένας ζωντανός οργανισμός. Γεννιέται, αναπνέει, και αναπτύσσεται όπως όλα τα έμβια όντα αυτού του πλανήτη. Όχι μόνο μέσα από τις ταινίες και τις αξίες που διακηρύσσει, αλλά κυρίως μέσα από τους θεατές που φιλοξενεί. Αυτοί οι μικροί, άσημοι ήρωες χαρίζουν με την πνοή τους ζωή σε έναν χώρο που τον έχουμε όλοι μας ανάγκη. Ο Κινηματογράφος Ζέφυρος μετράει αρκετά χρόνια ζωής και αμέτρητες ταινίες στο λευκό του πανί. Κυρίως, όμως, μετράει ανθρώπους. Ανθρώπους που σκέπτονται, ονειρεύονται, αισθάνονται ως τ’ ακροδάχτυλα και αναζητούν μια αφορμή για το ταξίδι. Ανθρώπους που τον επισκέπτονται καθημερινά και που ο καθένας έχει να σου διηγηθεί τη δική του ιστορία. Διότι μπορεί κάποιοι να μη το γνωρίζουν, αλλά ένα θερινό σινεμά δεν έχει μόνο την δυνατότητα να σου διηγηθεί τις ιστορίες των άλλων, αλλά και την δύναμη να πλάσει το δικό μας παραμύθι.

Τα μέλη της Κινηματογραφικής Λέσχης του ΣΦΓΤ προσφέρουν απλόχερα και αφιλοκερδώς την ψυχή τους σε αυτό που αγαπάνε περισσότερο, ερωτοτροπώντας με την τέχνη που τους διάλεξε. Οι συνεισφέροντες στη λειτουργία του κινηματογράφου είναι κάποιες ανήσυχες ψυχές, μεγαλωμένες μέσα στις αναθυμιάσεις των εικόνων και τις κουβέντες των ανθρώπων τους. Για δαύτους υπάρχει πάντα ένα κρυμμένο μονοπάτι, ένα ακόμα ταξίδι που πρέπει να πραγματοποιηθεί, ένας λάθος έρωτας που δεν πρέπει να απαγορευτεί (βγαλμένος, θαρρείς, από ταινία του Woody Allen). Φυσικά δεν είναι οι μόνοι που δονούνται από αυτή την ανάγκη, γι’ αυτό και δεν χρειάζεται να ξεχωρίσουν ανάμεσα στο πλήθος. Αυτοί που πρέπει να ξεχωρίσουν είναι οι δημιουργοί και οι ταινίες τους.
Μιας που αναφέρθηκε, οι ταινίες που παρουσιάζονται στο φετινό πρόγραμμα είναι όλες τους ξεχωριστές. Ξεχωριστές όπως και ο κάθε θεατής τους. Ταινίες που φτιάχτηκαν από ανθρώπους πάνω απ’ όλα ειλικρινείς στις προθέσεις τους, αδηφάγους ονειροπόλους που μέσα από την τέχνη τους επικοινωνούν με τους ανθρώπους όλου του κόσμου. Από το αριστουργηματικό Μωρό της Ρόζμαρι και το συγκινησιακό Πολεμώντας για την Νίκη, μέχρι το συγκλονιστικό Άλογο του Τορίνο και τον συναισθηματικά αμείλικτο Τυραννόσαυρο που κλείνει(;) τη φετινή σεζόν, οι έντεκα ταινίες που θα περάσουν μπροστά από τα μάτια μας φιλοδοξούν να μείνουν για πάντα, συντροφεύοντας τις αναμνήσεις μας. Διότι κάποιες ταινίες μπορούν να το κάνουν αυτό και, στην Ελλάδα του 2012, η συντροφιά είναι το πολυτιμότερό μας αγαθό.

Όσο υπάρχουν άνθρωποι που αισθάνονται και ονειρεύονται σα να είναι η πρώτη τους φορά. Γιατί κάποια όνειρα, λένε, δεν τελειώνουν ποτέ.
“It’s magic…”
Κινηματογραφική Λέσχη Καβάλας

1. 26.06 – The Help
2. 03.07 – Le Havre
3. 10.07 – Rosemary’s Baby
4. 17.07 – Declaration of War
5. 24.07 – Manhattan
6. 31.07 – A Separation
7. 07.08 – The Artist
8. 14.08 – The Snows of Kilimanjaro
9. 21.08 – M
10. 28.08 – The Turin Horse
11. 04.09 – Tyrannosaur

Ωρα εναρξης προβολών: 21:30
Κάθε Δευτέρα κλειστά…
Κάθε Τρίτη & Τετάρτη Γενική Είσοδος: 4,5 ευρώ
Πέμπτη, Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή: Κανονικό εισιτήριο 6 ευρώ, μειωμένο 4,5 ευρώ…

Print Friendly

Share

About Author

Ena Channel

(0) Readers Comments