ΥΓΕΙΑ — 31 Μαρτίου 2013
  • Views2075

Τα πρησμένα βλέφαρα και η έλλειψη ενέργειας δεν είναι αυτό που θα πρέπει να σε ανησυχεί όταν στερείσαι τον ύπνο. Υπάρχουν πιο σοβαρά πράγματα. Καλό βέβαια δεν είναι ούτε το να κοιμάσαι πολύ. Έτσι, αν κοιμάσαι….

… Πάνω από 8 ώρες

Δυστυχώς, δεν γίνεται να το παρακάνεις, όσο καλό και αν είναι. Ο τακτικός ύπνος που ξεπερνά τις 8 ώρες διαταράσσει τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα, πράγμα που αυξάνει την πιθανότητα για διαβήτη τύπου ΙΙ, σύμφωνα με ευρήματα στην επιθεώρηση Diabetes Care. Επιπλέον, ο ύπνος πάνω από 9 ώρες σχετίζεται με τον αυξημένο κίνδυνο θανάτου από οποιαδήποτε αιτία, επισημαίνουν ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας, πιθανόν γιατί η κόπωση αποτελεί σύμπτωμα άλλων παθήσεων.

… Λιγότερο από 7 ώρες

Έχεις τις τριπλάσιες πιθανότητες να κολλήσεις κάποιες ιώσεις αν κοιμάσαι λιγότερες από 7 ώρες τη νύχτα σε σύγκριση με το αν κοιμόσουν 8, πιθανόν επειδή ο ύπνος ρυθμίζει την αντίδραση του οργανισμού στη μόλυνση. Έχεις πιο πολλές πιθανότητες αύξησης του βάρους: παράγουμε περισσότερη από την ορμόνη γρελίνη, που αυξάνει την όρεξη, και λιγότερη από τη λεπτίνη, που βοηθά στον κορεσμό.

… 6 ώρες ή λιγότερο

Ίσως να νομίζεις ότι λειτουργείς καλά με τόσο λίγο ύπνο, αλλά 6 ώρες ύπνου ή λιγότερες τη νύχτα για διάστημα μόνο 2 εβδομάδων ενδέχεται να εξασθενίσει τη μνήμη σου, την αντίδραση στο χρόνο και τη γενική γνωστική ικανότητα με τον ίδιο τρόπο με το αν έμενες ξύπνια για 48 ώρες συνεχόμενες, σύμφωνα με μελέτη από το Πανεπιστήμιο της Πενσιλβάνιας.

… 5 ώρες ή λιγότερο 

Με το να κοιμάσαι κατά μέσον όρο 5 ή λιγότερες ώρες εξασθενίζεις την ικανότητα του οργανισμού να ρυθμίζει τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα, πράγμα που διπλασιάζει τον κίνδυνο για διαβήτη τύπου ΙΙ, σύμφωνα με την επιθεώρηση Diabetes Care. Επίσης, οι άνθρωποι που κοιμούνται 5 ώρες ή λιγότερες τη νύχτα έχουν 50% περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν υψηλή πίεση, σε σχέση με αυτούς που κοιμούνται περισσότερες από 6, πιθανόν λόγω των αυξημένων επιπέδων της ορμόνης του στρες, της κορτιζόλης, η οποία καταπονεί την καρδιά, αναφέρεται στην επιθεώρηση Sleep.

Print Friendly

Share

About Author

ΕΛΕΝΗ

(0) Readers Comments