ΕΠΙΚΑΙΡΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΠΑΙΔΕΙΑ — 05 Σεπτεμβρίου 2012
  • Views145

[tube]http://www.youtube.com/watch?v=VtSjZn-buFs[/tube]

Σε μετωπική με την κυβέρνηση οδηγούνται ένστολοι και πανεπιστημιακοί, καθώς οι συναντήσεις με τον υπουργό Οικονομικών Γ. Στουρνάρα δεν είχαν αποτέλεσμα.

Συγκεκριμένα, ενόψει των νέων μέτρων, ο κ. Στουρνάρας πρότεινε στους ένστολους μειώσεις 6%-7% αναδρομικά από 1η Ιουλίου 2012 στα ειδικά μισθολόγια. Οι περικοπές για το 2013 θα ανέλθουν στο 12% με 13%.

Επιπλέον, οι εκπρόσωποι των Σωμάτων Ασφαλείας, μετά τη συνάντηση δήλωσαν ότι ενημερώθηκαν ότι το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους τους ενημέρωσε πως δεν εγκρίνει και τις αμοιβές τους για τις νυκτερινές υπηρεσίες.

Όπως ήταν φυσικό οι συνδικαλιστές δεν έμειναν ικανοποιημένοι, κάνοντας λόγο για “εμπαιγμό” και αποχώρησαν από τη συνάντηση.

“Θερμός” Χειμώνας στα Πανεπιστήμια

Διαφωνία όμως είχαμε και στη συνάντηση του Γ. Στουρνάρα με τους πανεπιστημιακούς. Η πρόταση του υπουργείου Οικονομικών, οδηγεί σε μεσοσταθμική μείωση 17,5% στις αποδοχές τους.

Σύμφωνα με την πρόταση που κατέθεσε ο κ. Στουρνάρας στην ΠΟΣΔΕΠ οι αποδοχές των πανεπιστημιακών θα μειωθούν:

Κατά 5% για όσους έχουν αποδοχές άνω 1.000 ευρώ,

Κατά 10 % για όσους έχουν αποδοχές άνω 1.500 ευρώ,

Κατά 15% για όσους έχουν απολαβές άνω των 2.000 ευρώ

Κατά 20% για όσους έχουν απολαβές άνω των 2.500 ευρώ

Οι πανεπιστημιακοί θα συνεδριάσουν την Τρίτη για να καθορίσουν τη στάση τους, ωστόσο προαναγγέλλουν δυναμικές αντιδράσεις και κινητοποιήσεις ακόμα και μέσα στην Εξεταστική περίοδο.

Τα ειδικά μισθολόγια “τινάζουν” στον αέρα την εξεταστική

Την αντίθεσή της στις μειώσεις των αποδοχών των πανεπιστημιακών κατά 17,5% μεσοσταθμικά, εκφράζει η Εκτελεστική Γραμματεία της Ομοσπονδίας των Πανεπιστημιακών (ΠΟΣΔΕΠ), η οποία συνεδρίασε την Τρίτη.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, οι πανεπιστημιακοί δεν μπορούν να αποδεχθούν τις προτάσεις του υπουργείου Οικονομικών για νέες μειώσεις, τη στιγμή που, ήδη, έχουν υποστεί από το 2008 μειώσεις της τάξης του 25%.

Όπως σημειώνεται χαρακτηριστικά, οι μειώσεις αυτές “είναι άδικες, δεν αντιστοιχούν στο λειτούργημα και το έργο που καλούνται να επιτελέσουν στην ελληνική κοινωνία οι ακαδημαϊκοί δάσκαλοι. Οδηγούν σε αποδοχές αναξιοπρεπείς και αναντίστοιχες των άλλων ειδικών μισθολογίων”.

Οι πανεπιστημιακοί τις χαρακτηρίζουν αναποτελεσματικές και μάλιστα προτείνουν την επιστροφή, για όλα τα ειδικά μισθολόγια, στο επίπεδο των αποδοχών του 2001 και την άμεση έναρξη της συζήτησης για ενιαίο ειδικό μισθολόγιο όλων των λειτουργών του δημοσίου, που, όμως, δεν έγιναν αποδεκτά από τον υπουργό Οικονομικών. Τονίζει δε, ότι ο εξευτελισμός και η απαξίωση πανεπιστημιακών πρέπει να σταματήσει από την πλευρά της ελληνικής πολιτείας.

Κινητοποιήσεις μέσα στον Σεπτέμβρη

H Εκτελεστική Γραμματεία της Ομοσπονδίας των Πανεπιστημιακών (ΠΟΣΔΕΠ) αποφάσισε να προτείνει στους συλλόγους της 24ωρη απεργία για τη Δευτέρα 10 Σεπτεμβρίου, ενώ ήδη έχει αρχίσει η εξεταστική περίοδος.

Την επομένη της απεργίας, δηλαδή την Τρίτη 11 Σεπτεμβρίου, αναμένεται να συνεδριάσει η Διοικούσα Επιτροπή της ΠΟΣΔΕΠ και να συγκεκριμενοποιήσει τη διάρκεια και τη μορφή των κινητοποιήσεων στις οποίες προσανατολίζεται ο κλάδος.

Στα ΤΕΙ οι καθηγητές επίσης αναμένεται να προχωρήσουν σε κινητοποιήσεις και συγκεκριμένα μελετάται το ενδεχόμενο πενθήμερης απεργίας για την ερχόμενη εβδομάδα. Όλα αυτά αποτελούν το πρώτο βήμα, όπως λένε οι πανεπιστημιακοί, των αντιδράσεων τους για τη μείωση των αποδοχών τους που προβλέπεται στα ειδικά μισθολόγια.

Τέλος, οι πανεπιστημιακοί καλούν τους συναδέλφους τους σε εκδήλωση διαμαρτυρίας, την Τρίτη 11 Σεπτεμβρίου στις 8 το απόγευμα, στην Πλατεία Συντάγματος.

Πηγή: news247.gr

Print Friendly

Share

About Author

Ena Channel

(0) Readers Comments