ΕΠΙΚΑΙΡΑ ΘΑΣΟΣ ΠΑΓΓΑΙΟ — 18 Δεκεμβρίου 2012
  • Views512

Συνεχίζονται οι αντιδράσεις σε Ελευθερούπολη και Θάσο για τις επερχόμενες καταργήσεις υπηρεσιών κοινής ωφελείας όπως τα γραφεία του ΟΑΕΔ στην Ελευθερούπολη και η ΔΟΥ Θάσου (η οποία έχει μετατραπεί σε κέντρο εξυπηρέτησης φορολογούμενων).

Στην Ελευθερούπολη, το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Παγγαίου, με την αριθμ. 599/2012 Απόφασή του εξέδωσε το παρακάτω ψήφισμα:

Μετά από την απόφαση της Κεντρικής Διοίκησης για τη διακοπή λειτουργίας διαφόρων υπηρεσιών λόγω μειώσεως του λειτουργικού κόστους, με λύπη μας πληροφορούμαστε την πρόθεση της διακοπής λειτουργίας του Παραρτήματος του ΟΑΕΔ στην Ελευθερούπολη, έδρα του Δήμου Παγγαίου.

Συγκεκριμένα, ο Δήμος Παγγαίου,  που προέκυψε από τη συνένωση των πέντε πρώην Καποδιστριακών Δήμων Ελευθερών, Ελευθερούπολης, Ορφανού, Παγγαίου και Πιερέων, περιλαμβάνεται μεταξύ των δέκα μεγαλύτερων σε έκταση Δήμων της χώρας, καταλαμβάνοντας περίπου επτακόσιες χιλιάδες (700.000) στρέμματα και σύμφωνα και με την πρόσφατη απογραφή του 2011 έχει πληθυσμό τριάντα τέσσερεις χιλιάδες επτακόσιους (34.700).

Η σχεδιαζόμενη κατάργηση του Παραρτήματος ΟΑΕΔ Ελευθερούπολης, θα σημάνει την ταλαιπωρία και την οικονομική επιβάρυνση τόσο των κατοίκων, οι οποίοι στην πλειοψηφία τους τελούν υπό καθεστώς ανεργίας, όσο και των επαγγελματιών του Δήμου, δεδομένου ότι θα αναγκάζονται να διανύουν απόσταση πολλών χιλιομέτρων για να διεκπεραιώσουν τις υποθέσεις τους. Η μετάβαση στην Καβάλα από τις Τοπικές Κοινότητες του Δήμου μας είναι δύσκολη και δαπανηρή, διότι δεν υπάρχει απ’ ευθείας σύνδεση αυτών με το ΚΤΕΛ Καβάλας, με αποτέλεσμα να χρειάζεται να αλλάζουν δύο λεωφορεία αλλά και από εκεί μετά να αναγκάζονται να χρησιμοποιούν αστική συγκοινωνία διότι ο ΟΑΕΔ Καβάλας βρίσκεται στο Περιγιάλι.

Παράλληλα, πολύ σημαντικό είναι να αναφέρουμε ότι οι συναλλαγές των πολιτών με τον ΟΑΕΔ είναι πολλαπλές και στην πλειοψηφία τους αφορούν άνεργους πολίτες οι οποίοι στην παρούσα στιγμή ανέρχονται σε 4.000 αντιμετωπίζοντας καθημερινά έντονα οικονομικά προβλήματα:

Οι εν λόγω συναλλαγές αφορούν:

– Έκδοση και μηνιαία ανανέωση καρτών ανεργίας

– Τακτική επιδότηση ανεργίας

– Καταβολή εποχιακών επιδομάτων, παροχή οικογενειακών επιδομάτων και ειδικών παροχών μητρότητας

Όπως μπορείτε να αντιληφθείτε η συνέχιση λειτουργίας του Παραρτήματος ΟΑΕΔ Ελευθερούπολης είναι καίριας σημασίας για τους κατοίκους του Δήμου μας, γνωρίζοντας σας επίσης ότι είμαστε πρόθυμοι να συμβάλλουμε και εμείς από την πλευρά μας στην διατήρησή της υπηρεσίας (στέγαση).

Ενδεικτικά αναφέρουμε ορισμένα στατιστικά στοιχεία που αφορούν:

Α) Τη λειτουργία της Υπηρεσίας

Στις 22.11.2012 στην υπηρεσία ήταν εγγεγραμμένοι άνεργοι 2348 πολίτες από τους οποίους επιδοτούμενοι άνεργοι είναι οι 727. Εκτός από το επιδόματα τακτικής ανεργίας έχουν 257 εποχιακά βοηθήματα και 668 οικογενειακά επιδόματα.

Β) Οικονομικές συναλλαγές που αφορούν επιδόματα ανεργίας

Κατά το μήνα Οκτώβριο 2012

1. Τακτική Επιδότηση ανεργίας: 123.692,02€

2. Εποχιακό βοήθημα: 39.932,28€

3. Επίδομα μακροχρόνια ανέργου: 9.600,00€

4. Ειδικό βοήθημα λήξης επιδότησης ανεργίας: 1.300,64€

5. Επίδομα τρίμηνης αναμονής: 648,00€

6. Επίδομα νεοεισερχόμενων στην αγορά εργασίας: 146,74€

7. Συμπληρωματική παροχή μητρότητας: 2.740,56€

8. Ειδική παροχή προστασίας μητρότητας: 12.244,16€

9. Επίδομα επίσχεσης εργασίας: 360,00€

10. Οικογενειακό επίδομα: 66.069,62€

Γ) Σε ότι αφορά τα προγράμματα επιχορήγησης επιχειρήσεων κατά το έτος 2012 και μέχρι σήμερα έχουν χορηγηθεί σε επιχειρήσεις 2.390.000,00€

Δ) Εκτίμηση εξυπηρετούμενων ατόμων ανά μήνα με βάση τα καταγεγραμμένα στοιχεία: 4400 πολίτες.

Για τους λόγους αυτούς απαιτούμε την συνέχιση της λειτουργίας του Παραρτήματος Ο.Α.Ε.Δ. Ελευθερούπολης ως έχει στα όρια του Δήμου μας.

Όσον αφορά την ΔΟΥ Θάσου, o Δήμος Θάσου απέστειλε στο Συμβούλιο της Επικρατείας ένα 50σέλιδο κείμενο με το οποίο καταθέτει αίτηση αναστολής εκτέλεσης των από τις 19.10. 2012 υπουργικών αποφάσεων για κατάργηση της Δ.Ο.Υ. Θάσου αλλά και αίτηση ακύρωσης των σχετικών υπουργικών αποφάσεων.

Ο Δήμος μεταξύ άλλων ζητά να μην κλείσει η εφορία για να αποφευχθεί η ταλαιπωρία των φορολογούμενων, λόγω της νησιωτικότητάς του.

Print Friendly

Share

About Author

Ena Channel

(0) Readers Comments