ΕΠΙΚΑΙΡΑ ΠΟΛΙΤΙΚΑ — 09 Μαΐου 2012
  • Views229

[tube]http://www.youtube.com/watch?v=cj2Y1i0Sok0[/tube]

Περίπου 440.000 ψήφισαν Χρυσή Αυγή και το ερώτημα σε πολλούς την επομένη των εκλογών είναι ένα. Γνωρίζουν πραγματικά τι ψήφισαν; Για παράδειγμα στα Καλάβρυτα 635 (6,44%) πολίτες ψήφισαν Χρυσή Αυγή, ενώ στο Δίστομο 335 (5,96%)! Όπως και να έχει η είσοδος των νεοναζί στη Βουλή είναι πλέον γεγονός. Με βάση τα επίσημα αποτελέσματα η Χρυσή Αυγή συγκέντρωσε το 6,97% των ψήφων κερδίζοντας 21 έδρες. Σημειώνεται πως στις προηγούμενες βουλευτικές εκλογές το ποσοστό της ήταν μόλις 0,29%.

Ποια είναι, ομως, η ιστορία της Χρυσής Αυγής και, κυρίως, ποιες είναι οι πολιτικές της απόψεις;

Η Χρυσή Αυγή ξεκινησε ως περιοδικό τον Δεκέμβριο του 1980 από τον Νίκο Μιχαλολιάκο. Το 1983 αναστέλλεται προσωρινά η έκδοση του περιοδικού, για να επανέλθει λίγους μήνες μετά το 1984 οπότε και σταμάτησε η έκδοσή του, όταν ο Νίκος Μιχαλολιάκος ανέλαβε την ηγεσία της ΕΠΕΝ έπειτα από εντολή του φυλακισμένου δικτάτορα Γεωργίου Παπαδόπουλου. Το Εθνικό Λαϊκό Κίνημα – Χρυσή Αυγή με σύμβολο τον μαίανδρο ιδρύθηκε το 1985 αλλά έκανε έντονη την παρουσία του το 1993 όταν μέλη του συμμετείχαν σε συλλαλητηρια για τη Μακεδονία. Το 1994 μέλης της οργάνωσης συμμετείχαν ως εθελοντές στο πλευρό των Σέρβων της Βοσνίας.
Νωρίτερα, η «Χρυσή Αυγή» βίωσε δυο διασπάσεις. Η πρώτη έγινε το 1990. Τότε έφυγε από την οργάνωση, μαζί με 20 περίπου στελέχη, ο οικονομολόγος Ι. Περδικάρης, συντάκτης του «ιδεολογικού μανιφέστου» της οργάνωσης, από τη δεκαετία του ’80. ενώ μία ακόμη διάσπαση συντελέστηκε το 1998. με ομάδα στελεχών ακολούθησε τον Ι. Γιαννόπουλο. Και οι δύο αποχωρήσαντες είχανε κατηγορήσει τον Νίκο Μιχαλολιάκο για προσπάθεια πολιτικοποίησης της Χρυσής Αυγής.
Τον Δεκέμβριο του 2005 ο Νίκος Μιχαλολιάκος, ανακοίνωσε την παύση των αυτόνομων πολιτικών δραστηριοτήτων της οργάνωσης. Η Χρυσή Αυγή υπήρξε ιδρυτής του εθνικιστικού κόμματος «Πατριωτική Συμμαχία», η ενίσχυση του οποίου υπονοείται πως είναι ο λόγος παύσης της πολιτικής της δραστηριότητας.
Τον Μάρτιο του 2007 τα μέλη και η ηγεσία της Χρυσής Αυγής, απέσυραν την υποστήριξή τους στην Πατριωτική Συμμαχία, η οποία με τη σειρά της οδηγήθηκε σε αναστολή κάθε δραστηριότητάς της. Τον ίδιο μήνα η Χρυσή Αυγή πραγματοποίησε το 6ο συνέδριό της. Τον Ιούνιο του 2007 μέλη της συμμετείχαν στην πρώτη Πανευρωπαϊκή Εθνικιστική Κινητοποιηση εναντίον της συνόδου των G8 στο Βερολίνο, στο πλευρό του γερμανικού νεοναζιστικού κόμματος NPD.
Η συμμετοχή της Χρυσής Αυγής σε εκλογικές αναμετρήσεις ξεκίνησε στις ευρωεκλογές του 2009, όπου έλαβε ποσοστό 0,46% και 23.564 ψήφους. Ακολούθησαν οι εθνικές εκλογές του 2009 ο Λαϊκός Σύνδεσμος – Χρυσή Αυγή έλαβε ποσοστό 0,29% και 19.636 ψήφους. Στις αυτοδιοικητικές εκλογές του 2010 η οργάνωση κέρδισε μια έδρα στο δημοτικό συμβούλιο του Δήμου Αθηναίων λαμβάνοντας 5,29% με τον γενικό γραμματέας της, Νίκο Μιχαλολιάκο να εκλέγεται δημοτικός σύμβουλος, για να φτάσουμε στις προχθεσινές εθνικές εκλογές, στις οποίες τερμάτισε έκτη με ποσοστό 6,97%.
Όσον αφορά τις πολιτικές της και ιδεολογικές θέσεις, η Χρυσή Αυγή υποστηρίζει την πολιτισμική ανωτερότητα του ελληνικού έθνους και της λευκής φυλής. Σε έντυπά της αναφέρεται ως ιδεολογία της οργάνωσης ο Ελληνικός εθνικισμός. Αντιτίθεται στη μετανάστευση (υποστηρίζοντας παράλληλα την απέλαση όλων των μεταναστών και Ρομά), στο Μαρξισμό, στην παγκοσμιοποίηση και στην πολυπολιτισμικότητα, εμφανίζοντας επίσης αντισημιτικές ιδεολογικές τάσεις.
Η Χρυσή Αυγή υπεραμύνεται της ιστορικής αποκατάστασης του δικτάτορα Ιωάννη Μεταξά. Συγκεκριμένα υποστηρίζει την νομιμότητα του δικτατορικού καθεστώτος και ότι η αρνητική απάντησή του στο ιταλικό τελεσίγραφο αποδεικνύει πατριωτισμό και πολιτική δεινότητα. Επίσης αναφέρονται στις μεταρρυθμίσεις και στα κοινωνικά μέτρα που έλαβε η δικτατορική κυβέρνηση Μεταξά.
Επίσης υπερασπίζεται την δράση των ταγμάτων ασφαλείας (τα οποία συγκροτήθηκαν από τον γερμανικό στρατό κατοχής και την κατοχική κυβέρνηση Ράλλη) εναντίον των δυνάμεων του Ελληνικού Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού κατά την περίοδο της Κατοχής και αποδίδει τιμές στα ένοπλα και άοπλα θύματα της μάχης και της σφαγής του Μελιγαλά.[50]
Τα μέλη της έχουν κατηγορηθεί πολλές φορές για σειρά εγκληματικών ενεργειών, κάτι που επιβεβαιώνεται ακόμα και από ανώτατες πηγές της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Αθηνών. Το καλοκαίρι του 1998, ο δεύτερος στην ιεραρχία της οργάνωσης Αντ. Ανδρουτσόπουλος, γνωστός και ως «Περίανδρος», έγινε φυγόδικος. Κατηγορήθηκε για την επίθεση εναντίον αριστερών φοιτητών και κυρίως για τον βαρύτατο τραυματισμό του φοιτητή Φιλοσοφικής, Δημήτρη Κουσαρή, ο οποίος έφθασε «μισό βήμα» πριν από το θάνατο.
Ο «Περίανδρος» παραδόθηκε στις αρχές το 2005. Δικάστηκε και καταδικάστηκε για δυο απόπειρες ανθρωποκτονίας, αλλά στη φυλακή έμεινε μόλις πέντε έτη.
Τα παραπάνω, ωστόσο, δεν φαίνεται να πτόησαν τους Έλληνες ψηφοφόρους, οι οποίοι θέλοντας -΄ισως- να εκφράσουν την έντονη αγανάκτησή τους για το πολιτικό γίγνεσθαι αύξησαν δραματικά τα ποσοστά της Χρυσής Αυγής. Το γεγονός αυτό αύξησε, όπως ήταν φυσικό, την αυτοπεποίθηση των στελεχών της Χρυσής Αυγής, οι οποίοι με το “εγερθήτε” που ακούστηκε με διατακτικό ύφος στην προχθεσινή συνέντευξη τύπου έδειξαν παντελή αδιαφορία για τα όσα πιστεύουν οι υπόλοιπες πολιτικές δυνάμεις αλλά και πολλοί Έλληνες πολίτες για αυτούς. Άλλωστε τα ποσοστά της μιλούν από μόνα τους.
Πληροφορίες ανέφεραν ότι ο αρχηγός της Χρυσής Αυγής σκέφτεται σοβαρά το ενδεχόμενο να ζητήσει από τους εκλεγμένους βουλευτές του να παραιτηθούν και να αποφασίσει εκείνος ποια στελέχη του κόμματος του θα καθίσουν στα βουλευτικά έδρανα. Ωστόσο, αργά το απόγευμα η Χρυσή Αυγή διέψευσε κάτι τέτοιο, αν και η ενέργεια αυτή προβλέπεται από το Σύνταγμα.

Το “εγέρθητι” προκάλεσε τεράστιο σάλο, όπως ήταν φυσικό, με την δημοσιογράφο Νάντια Αλεξίου να αποχωρεί εμφανώς εκνευρισμένη από την αίθουσα (και να δηλώνει “Δεν έκρυψα ποτέ την ταυτότητά μου και ότι μεταδίδω φέρει την υπογραφή μου. Δε μπορούμε να είμαστε αρεστοί σε όλους . Έχω μάθει ότι ο σεβασμός εμπνέεται. Δεν επιβάλλεται. Τα συμπεράσματα είναι προσωπικά. Εγώ καταθέτω την προσωπική μου εμπειρία.”) ενώ παρέμβαση της ΕΣΗΕΑ για το ίδιο θέμα ζήτησε και η Λιάνα Κανέλλη.

Σε κάθε περίπτωση, ένα είναι το βέβαιο: Η Χρυσή Αυγή βρίσκεται, πλέον, στην Βουλή. Αν η ίδια της θέλει να την σεβαστούν (και καλά κάνει), οφείλει να σεβαστεί και εκείνη, με την σειρά της, να επιδείξει τον δέοντα σεβασμό στους θεσμούς (όσο εσφαλμένοι και αν είναι). Τα πρώτα δείγματα γραφής, πάντως, δεν φαίνεται να είναι θετικά…

Print Friendly

Share

About Author

Ena Channel

(0) Readers Comments