LIFESTYLE ΕΠΙΚΑΙΡΑ — 24 Δεκεμβρίου 2012
  • Views1512

Ήρθαν οι γιορτές και μαζί ήρθε και η ευκαιρία, κόντρα στη μιζέρια και στην ανέχεια που υπάρχει γύρω μας, να ανοίξουμε τα σπίτια μας και να δεχτούμε αγαπημένα πρόσωπα που θα τους προσφέρουμε τη φιλοξενία μας.

Με τις παρακάτω 7 προτάσεις θα καταφέρουμε να στήσουμε ένα αξιοπρεπές γιορτινό τραπέζι. Κι αφού στολίσαμε το σπίτι μας, γιατί να μη στολίσουμε και το τραπέζι μας!

1. Βασική προτεραιότητα στην ιεροτελεστία της «περιφερειακής» προετοιμασίας αποτελεί το θέμα του τραπεζιού. Είναι τόσο σημαντικό όσο και αυτονόητο φυσικά να κάθονται όλοι οι καλεσμένοι. Γι’ αυτό και το τραπέζι, που καλό είναι να έχεις «στήσει» μία μέρα νωρίτερα, πρέπει να είναι αρκετά μεγάλο για όλους. Σε περίπτωση που υπάρχουν παιδιά μπορείς να φέρεις ένα μικρότερο κάπου κοντά, το οποίο θα φροντίσεις με την ίδια αισθητική αλλά ίσως λίγο πιο… ανεπίσημα.
Τώρα, τι θα στρώσεις! Άνοιξε τα «σεντούκια» και φρέσκαρε κομμάτια από την προίκα σου. Να χαρεί και η μαμά! Η επιλογή σου θα εξαρτηθεί βασικά από το σχήμα του τραπεζιού.
Στα μακρόστενα και τετράγωνα τραπέζια πάνε τα πάντα. Στις ροτόντες πάνε τα τραπεζομάντιλα και τα σουπλά, αλλά αποφεύγουμε τα ράνερς που δίνουν πιο γραμμική δυναμική.
Ένα λευκό τραπεζομάντιλο, πιθανότατα διακριτικά κεντημένο είναι ό,τι πιο κατάλληλο για την περίσταση. Θυμήσου ότι το λιτό είναι πάντα και το πιο κομψό.

2. Στόλισε τα πιάτα σου με πετσέτες πιασμένες με όμορφα δαχτυλίδια που θα βρεις στα μαγαζιά αλλά και που εύκολα μπορείς να κατασκευάσεις μόνη σου. Χρησιμοποιώντας κορδέλες, φύλλα διαφόρων μετάλλων χειροτεχνίας, συρραπτικά και κόλλα μπορείς να φτιάξεις εύκολα, όμορφα δαχτυλίδια που θα εντυπωσιάσουν και θα πρωτοτυπήσουν.

3. Τοποθέτησε στο κέντρο του τραπεζιού μια εντυπωσιακή σύνθεση από φυσικά φυτά της εποχής και κεριά. Τα φυτά μπορεί να είναι λουλούδια, έλατο, αλεξανδρινά, αγκάθια, κουκουνάρια και ξερά φύλλα και όλα αυτά τα προμηθευόμαστε εύκολα από ένα ανθοπωλείο. Ίσως όμως θα ήταν καλύτερο να αφήσεις την φαντασία και την δημιουργικότητά σου ελεύθερη και να προσπαθήσεις να δημιουργήσεις μια δικιά σου σύνθεση με πράγματα που εύκολα μπορείς να βρεις γύρω σου. Μια βόλτα στην εξοχή θα σε προμηθεύσει με υλικά πρωτότυπα και φυσικά, που με μεταλλικά σπρέι και άλλα χριστουγεννιάτικα διακοσμητικά θα τα μεταμορφώσεις σε πραγματικά έργα τέχνης

4. Ένα απλό μεγάλο, επίπεδο πιάτο μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως βάση για το πιάτο του κυρίως φαγητού, αντί για σουπλά, μπροστά ακριβώς από την κάθε θέση. Πάνω σε αυτό θα βάλεις ένα μικρότερο για το πρώτο πιάτο, ή ένα επίπεδο κάτω από ένα βαθύ αν πρόκειται να σερβίρεις σούπα.
Για ακόμη περισσότερη επισημότητα, μπορείς να τοποθετήσεις ένα πιο μικρό πιατάκι ή μπολάκι για τη σαλάτα μπροστά και αριστερά από το πιάτο του φαγητού.

5. Tα μαχαίρια μπαίνουν πάντα στη δεξιά μεριά του πιάτου με την κόψη τους γυρισμένη προς τα μέσα και τα πιρούνια στην αριστερή με τα δόντια προς τα πάνω (κατά τους Άγγλους) ή προς τα κάτω (κατά τους Γάλλους). Αν υπάρχει σούπα, το κουτάλι πηγαίνει μετά το μαχαίρι.
Αν το τραπέζι σου φτάνει και θέλεις να έχεις από την αρχή το σερβίτσιο για το επιδόρπιο, θα βάλεις το κουταλάκι με τη λαβή δεξιά και το πιρούνι ανάποδα, στην κορυφή του πιάτου. Αν δεν χωράνε, τα φέρνεις στο τέλος, μαζί με το επιδόρπιο. Και, βέβαια, αν δεν φτάνουν τα «καλά» σου, χρησιμοποιείς δύο διαφορετικά σερβίτσια, παρεμφερή όμως, κατά προτίμηση!

6. Τα ποτήρια, καλό είναι να μην ξεπερνούν τα τρία για τον καθένα. Θα τα βάλεις στην ευθεία στα δεξιά του πιάτου επάνω από τα μαχαίρια και το κουτάλι, ξεκινώντας από το ποτήρι του νερού, και συνεχίζοντας με αυτό του κρασιού. Το τρίτο ποτήρι αφορά περιπτώσεις που κατά τη διάρκεια του γεύματος σκοπεύεις να δώσεις και δεύτερο, διαφορετικό κρασί.

7. Χάρισε στους καλεσμένους σου κάρτες με ευχές που προηγουμένως έχεις τοποθετήσει στο πιάτο του καθενός για να υποδείξει τη θέση που θα κάτσει στο γιορτινό τραπέζι. Είτε έτοιμες είτε κατασκευασμένες από εσένα, θα είναι ένα απλό, όμορφο, οικονομικό και ιδιαίτερο αναμνηστικό που θα χαροποιήσει ευχάριστα όποιον καθίσει στο γιορτινό σου τραπέζι.

Print Friendly

Τα ζώδια σήμερα 27/10/2016

Τα ζώδια σήμερα 27/10/2016

Οκτώβριος 27, 2016
Κορμί που εντυπωσιάζει

Κορμί που εντυπωσιάζει

Οκτώβριος 26, 2016
Τα ζώδια σήμερα 26/10/2016

Τα ζώδια σήμερα 26/10/2016

Οκτώβριος 26, 2016
Τα ζώδια σήμερα 23/10/2016

Τα ζώδια σήμερα 23/10/2016

Οκτώβριος 23, 2016

Share

About Author

Ena Channel

(0) Readers Comments