ΑΓΡΟΤΙΚΑ-ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΑ — 10 Ιανουαρίου 2013
  • Views151

[tube]http://www.youtube.com/watch?v=K3EF8zbb-_A[/tube]

Σοβαρότατο πρόβλημα αναμένεται να αντιμετωπίσουν, εντός του 2013, χιλιάδες ασφαλισμένοι του ΟΓΑ, καθώς ορατό είναι το ενδεχόμενο να απωλέσουν την ιατροφαρμακευτική τους περίθαλψη για το τρέχον έτος και τα ασφαλιστικά τους δικαιώματα για το περασμένο έτος. Ο λόγος; Τα πολλά προβλήματα που εντοπίστηκαν στο νέο σύστημα ασφάλισης, το οποίο περιλαμβάνει και το εργόσημο που ισχύει για τους εργάτες γης.

Σύμφωνα με το νέο σύστημα, το οποίο ισχύει από πέρσι, οι ασφαλιστικές εισφορές στον ΟΓΑ καταβάλλονται με την μορφή ειδοποιητηρίων που λαμβάνουν οι κύρια ασφαλισμένοι στο ταμείο. Αντίθετα, για την πληρωμή των εργατών γης απαιτείται η κατάθεση  της αμοιβής και της ασφαλιστικής εισφοράς στον ίδιο τραπεζικό λογαριασμό από τους εργοδότες. Από εκεί και πέρα οι εργάτες γης θα πρέπει να πάνε στην τράπεζα για να εισπράξουν την καθαρή τους αμοιβή.

Ως συνήθως, όμως, εμφανίστηκαν σοβαρότατα προβλήματα εξαιτίας της ελλιπούς ενημέρωσης των αγροτών από τον ΟΓΑ με αποτέλεσμα οι προθεσμίες για την κατάθεση των χρημάτων στους τραπεζικούς λογαριασμούς να έχουν παρέλθει και ελάχιστοι να το γνωρίζουν. Με αυτό τον τρόπο οι αγρότες αδυνατούν να καταβάλλουν, σε πολλές περιπτώσεις, τα προβλεπόμενα χρήματα, παρά το γεγονός ότι διαθέτουν τα ανάλογα ποσά.

Για τους μεν Έλληνες ασφαλισμένους δημιουργείται πρόβλημα επειδή χάνουν την ασφάλιση για το 2012 και θα στερηθούν την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη για το 2013, αφού δεν θα έχουν κολλήσει τα 150 ημερομίσθια που χρειάζονται. Για τους αλλοδαπούς το πρόβλημα είναι ακόμη μεγαλύτερο, γιατί αν δεν έχουν τα 150 ημερομίσθια δεν μπορούν να πάρουν άδεια παραμονής στη χώρα και θα καταστούν παράνομοι.

Print Friendly

Share

About Author

Ena Channel

(0) Readers Comments