ΚΟΙΝΩΝΙΑ — 07 Ιουνίου 2013
  • Views124

Δριμεία επίθεση στον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοζέ Μάνουελ Μπαρόζο για τη διαχείριση της ελληνικής κρίσης, εξαπολύει μέσα από άρθρο του στην βρετανική εφημερίδα «The Guardian», ο ελληνικής καταγωγής Γερμανός ευρωβουλευτής, Γιώργος Χατζημαρκάκης.

«Ως μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, με ελληνογερμανική καταγωγή,  πάντα είχα την αίσθηση ότι είμαι πάνω απ ‘όλα Ευρωπαίος. Για το λόγο αυτό με πονάει να βλέπω πώς έχει χωριστεί η Ευρωπαϊκή Ένωση σήμερα και πόσο λίγα γίνονται από τους ηγέτες της για να αντιμετωπίσουμε την κρίση και να ξεπεράσουμε αυτές τις διαιρέσεις», ξεκινά το άρθρο του, ενώ στη συνέχεια  κάνει λόγο για τις τραγικές συνέπειες της ευρωπαϊκής κρίσης στους πολίτες ορισμένων κρατών-μελών και την ανάγκη να σταματήσει η «κατρακύλα» της ζώνης του ευρώ.

«Αυτή η καθοδική πορεία έχει ένα όνομα: Ζοζέ Μάνουελ Μπαρόζο», γράφει ο κ. Χατζημαρκάκης.

«Ο ρόλος του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, του εκτελεστικού οργάνου της ΕΕ, είναι ο πιο σημαντικός σε αυτή την κρίση – και όμως φαίνεται ανίκανος να κάνει οτιδήποτε άλλο εκτός από το ελάχιστο, δηλαδή να κρατά στη ζωή την ΕΕ, βάζοντας την σε μηχανήματα υποστήριξης», λέει χαρακτηριστικά.

«Έχοντας κάνει πάνω από δύο θητείες του, ο κ. Μπαρόζο έχει αποδειχθεί ότι είναι ένας πρόεδρος που βρίσκεται σε πλήρη αντίθεση με τον τολμηρό Γάλλο οραματιστή, Ζακ Ντελόρ», προσθέτει.

«Είναι απίστευτο να ακούω τώρα τον Μπαρόζο να επαναλαμβάνει, αυτά που πρώτοι είπαν τέσσερα χρόνια πριν κορυφαίοι οικονομολόγοι, ότι η κρίση στην Ελλάδα δεν ήταν ένα τοπικό πρόβλημα, αλλά ένα ευρωπαϊκό ζήτημα βαθιά συνυφασμένο με το ευρώ», αναφέρει, μεταξύ άλλων.

«Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έχει ήδη χάσει κάθε σεβασμό για τον Μπαρόζο, γεγονός που αποδεικνύεται από τις πολυάριθμες συζητήσεις κατά τις οποίες ο ίδιος έχει βρεθεί αντιμέτωπος με κενές θέσεις στην αίθουσα της Ολομέλειας», συνεχίζει.

«Ο Μπαρόζο έχει διαθέσιμο μόνο ένα μικρό χρονικό διάστημα για να αφήσει πίσω του μια θετική κληρονομιά για την Ευρωπαϊκή Ένωση μέσα από τις τελευταίες ενέργειες της θητείας του. Θα πρέπει να τοποθετηθεί κατηγορηματικά ενάντια στα μέτρα λιτότητας και να πιέσει για τη στενότερη παρακολούθηση στο ρόλο της Τρόικα και στο τι επιβάλλει. Τουλάχιστον, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα πρέπει να συμμετάσχει ενεργά σε αυτή την παρακολούθηση, έτσι ώστε οι ενέργειες της Τρόικα να έχουν κάποια δημοκρατική νομιμότητα», λέει ο κ. Χατζημαρκάκης.

«Επιπλέον, αντί να αμφισβητεί το ΔΝΤ σχετικά με την πρόσφατη έκθεση που παραδέχτηκε τα σφάλματά του στην ελληνική διάσωση, όπως έκανε ο Επίτροπος Όλι Ρεν, ο κ. Μπαρόζο, πρέπει να παραδεχτεί ανοιχτά ότι έγιναν λάθη και να ζητήσει επίσημα συγγνώμη από τον ελληνικό λαό. Μόνο τότε μπορεί η Επιτροπή να προχωρήσει με αξιοπιστία», επισημαίνει.

«Η Ευρώπη διαιρείται ολοένα και περισσότερο ημέρα με την ημέρα. Οι μόνιμες λύσεις απαιτούν θάρρος και την τόλμη. Καλώ τον Μπαρόζο να δράσει τώρα και να αφήσει αυτή την πράξη ως κληρονομιά του. Διαφορετικά, θα μείνει στην ιστορία ως ο άνθρωπος που άφησε το ευρωπαϊκό όνειρο να πεθάνει στη θητεία του», καταλήγει ο ελληνικής καταγωγής Γερμανός ευρωβουλευτής.

Print Friendly

Share

About Author

webmaster

(0) Readers Comments