ΡΟΔΟΠΗ — 26 Απριλίου 2013
  • Views186

Σεβασμιότατε

Κύριε Υπουργέ

Κύριε Γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης

Κύριοι Βουλευτές

Κυρίες και Κύριοι

Χαίρομαι όλως ιδιαιτέρως που παρευρίσκομαι σήμερα στα εγκαίνια του Συμβουλευτικού Κέντρου Γυναικών Κομοτηνής που πραγματοποιεί η Γενική Γραμματεία Ισότητας των Φύλων.

Ένα μεγάλο μπράβο στους εμπνευστές αυτής της πρωτοβουλίας, οι οποίοι κατάφεραν να δημιουργήσουν και να λειτουργήσουν δομές στήριξης για τις γυναίκες στις έδρες των 13 Περιφερειών της χώρας. Η δράση αυτή αποκτά επιπλέον έναν συμβολικό χαρακτήρα λόγω της δύσκολης οικονομικής συγκυρίας που βιώνει η χώρα μας.

Έτσι, η δημιουργία Συμβουλευτικών Κέντρων για τις γυναίκες, που ως πληθυσμιακή ομάδα είναι περισσότερο ευάλωτη στις συνέπειες της οικονομικής κρίσης, έρχεται να συμπληρώσει ένα σοβαρό κενό αποκτώντας έναν ενισχυμένο ρόλο στη κοινωνία. Όπως είναι γνωστό, η αύξηση της ανεργίας αλλά και κάθε μορφής βίας είναι τα κύρια επακόλουθα της οικονομικής κρίσης και αυτά, όπως είναι γνωστό, πλήττουν πολύ περισσότερο τις γυναίκες από τους άνδρες.

Δυστυχώς, η κακοποίηση των γυναικών αφορά όλα τα κοινωνικά, μορφωτικά και οικονομικά στρώματα της κοινωνίας. Επιπλέον, ξέρουμε, ότι στις περισσότερες περιπτώσεις, η σωματική κακοποίηση των γυναικών συνοδεύεται από ψυχολογική καταπίεση. Κατά συνέπεια, η δημιουργία και η λειτουργία δομών στήριξης για τις γυναίκες-θύματα βίας αποτελούν μια καλή πρακτική και οφείλουμε, σαν Πολιτεία, να τις στηρίξουμε με κάθε δυνατό τρόπο.

Έτσι, στα Κέντρα αυτά θα παρέχονται συμβουλευτικές υπηρεσίες νομικής και ψυχολογικής φύσεως καθώς και συμβουλές για θέματα απασχόλησης και επιχειρηματικότητας, πληροφόρηση για θέματα υγείας.

Επιστημονικές έρευνες έχουν αποδείξει ότι ο αποκλεισμός των γυναικών από την αγορά εργασίας και η εργασιακή ανισότητα μεταξύ ανδρών και γυναικών συνδέονται άμεσα με το φαινόμενο της κακοποίησης των γυναικών. Συνεπώς, το πρόβλημα της ενδοοικογενειακής βίας αποτελεί ένα πολυσύνθετο πρόβλημα το οποίο δεν αντιμετωπίζεται αποσπασματικά αλλά μέσω μιας ολοκληρωμένης παρέμβασης η οποία θα αγγίζει όλες (ή όσες περισσότερες γίνεται) τις πτυχές του προβλήματος.

Τέλος, κατά τη γνώμη μου, οι κοινωνικές δράσεις που προωθούν τις ίσες ευκαιρίες μεταξύ ανδρών και γυναικών οφείλουν να δίνουν ιδιαίτερη βαρύτητα στη συμφιλίωση επαγγελματικής και οικογενειακής ζωής των γυναικών καθώς η εύρεση της σωστής ισορροπίας μεταξύ των πολλαπλών ρόλων της γυναίκας είναι ένα από τα βασικότερα ζητήματα που καλείται να αντιμετωπίσει μια γυναίκα καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής της. Στην επίτευξη της ισορροπίας αυτής μπορεί και οφείλει να συμβάλλει ουσιαστικά η Πολιτεία.

Σε κάθε περίπτωση, η προώθηση της ουσιαστικής ισότητας των φύλων δεν είναι μια ακόμα πολυτέλεια, αλλά απαραίτητη συνιστώσα της αναπτυξιακής και κοινωνικής πολιτικής μιας χώρας, με την οποία, επιχειρείται η διέξοδος από την κρίση.

Σήμερα λοιπόν με την εναρκτήρια τελετή του Συμβουλευτικού Κέντρου Γυναικών Κομοτηνής, οι γυναίκες αποκτούν έναν ακόμα συνοδοιπόρο και αρωγό ζωής που με ευαισθησία και διακριτικότητα θα τους απλώσει το χέρι παρέχοντάς τους υπηρεσίες πρώτης γραμμής, ψυχοκοινωνική υποστήριξη και νομική κάλυψη.

Μα πάνω απ’ όλα θα τις βοηθήσει να διώξουν από πάνω τους  την αίσθηση του «ανήκειν» και να ανακτήσουν την αυτοεκτίμηση και βεβαίως να έχουν την πεποίθηση  ότι δεν είναι μόνες και ότι πια  ότι έχουν τη δύναμη να νικήσουν ότι τις κρατά στο σκοτάδι της απειλής.

Print Friendly

Share

About Author

Ena Channel

(0) Readers Comments