ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ — 23 Ιουλίου 2013
  • Views180

Έβαλα φωτοβολταικά στο χωράφι μου. Τώρα θα κάθομαι και θα με πληρώνετε .Μου το εγγυήθηκε και το κράτος ότι αυτή η κατάσταση θα ισχύει για πάντα ,άρα έτσι θα είναι .Γιατί να θελήσει άλλωστε κάποιος να την αλλάξει την κατάσταση αυτή.Αφού ωραία τα περνάμε!Αυτή ήταν η κυρίαρχη αντίληψη στην κοινωνία τα τελευταία χρόνια από τους λεγόμενους επενδυτάς.

Η κυρίαρχη αντίληψη

Ανακοινώθηκε και αποφάσισε η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας ( Ρ.Α.Ε.) αύξηση του τέλους χρηματοδότησης των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΕΤΜΕΑΡ) η επιβάρυνση είναι της τάξης 18 ευρώ ανά τετράμηνο στους λογαριασμούς της ΔΕΗ για ένα μέσο καταναλωτή (1600 κιλοβατώρες ανά τετράμηνο ).Επίσης μια είδηση που ξεχωρίζει γύρω από τις ενεργειακές εξελίξεις είναι ότι η Γερμάνια  θα καταργήσει εντελώς τις επιδοτήσεις για τα φωτοβολταικα μέσα στην επόμενη πενταετία .

Το κόστος των επενδύσεων όλο στους καταναλωτές .

Το σημερινό καθεστώς στην «πράσινη ενέργεια»έχει δημιουργήσει μια νέα γενιά επενδυτών ( ραντιερης) .Στα βιβλία της οικονομίας θα δείτε καμία φορά να αναφέρεται ο όρος «ραντιερης».Ένα κλασσικό παράδειγμα ραντιερη  είναι π.χ. αυτός που κληρονόμησε μια πολυκατοικία και τώρα νοικιάζει τα διαμερίσματα.Αυτός ο άνθρωπος δεν παράγει τίποτα απλά ζει με τα εισοδήματα που βγάζει από τα ενοίκια της ιδιοκτησίας του.

Αυτοί λοιπόν επενδυτές –ραντιερηδες έβαλαν ένα σωρό φωτοβολταικα στα χωράφια και τώρα κάθονται και περιμένουν από το κράτος να τους δώσει ένα σωρό λεφτά όπως τους υποσχέθηκε μέσω των επιδοτήσεων. Άλλωστε έχουν υπογραφεί τα σχετικά συμβόλαια και άρα έχουν κάθε νόμιμο δικαίωμα να περιμένουν να εισπράξουν τα λεφτα που τους είχε υποσχεθεί το κράτος.

Ο «ραντιερης».

Μονο που οι «πράσινοι» αυτοί ραντιερηδες είναι τελικά χειρότεροι ακόμα και από τους κλασσικούς ραντιερηδες που νοικιάζουν διαμερίσματα .Αυτοί τουλάχιστον νοικιάζουν κάτι που αποδίδει(τα διαμερίσματα αυτά όντως αποτελούν ένα σπίτι για πολλούς ανθρώπους καλύπτοντας την ανάγκη τους για στέγαση) σε αντίθεση με τα φωτοβολταικα που δεν καλύπτουν τις ενεργειακές ανάγκες του δικτύου (γιατί νομίζετε ότι η Γερμάνια ετοιμάζεται να καταργήσει εντελώς τις πράσινες επιδοτήσεις χαζή ειναι ).

Τα προηγούμενα χρόνια όταν ξεκινούσε η φούσκα της πράσινης ενέργειας σε συζητήσεις που κάναμε με φίλους δεξιούς και αριστερούς πολλοί μηχανολόγοι μηχανικοί ήταν υπέρμαχοι και το επιχείρημα ήταν και το κίνητρο άμα θέλετε ότι η κρατική επιδότηση ήταν μεγάλη και εγγυημένη και άρα θα έχεις σίγουρα κέρδη.Όντος έτσι είναι όσοι πρόλαβαν έχουν ήδη βγάλει κέρδη , αυτή η κατάσταση όμως θα αλλάξει γιατί πλέον η πράσινη ενέργεια είναι φανερό ότι δεν αποδίδει και έτσι ούτε οι απλοί καταναλωτές δεν την θέλουν γιατί αυξάνεται κατά πολύ ο λογαριασμός ούτε οι βιομήχανοι την θέλουν για τον ίδιο λόγο.Βεβαία υπάρχει ένα ζήτημα υπάρχει μια ολόκληρη στρατιά ανθρώπων και οργανισμών που έχει επενδύσει στα φωτοβολταικα και έχουν έτσι μεταβληθεί σε «ραντιερηδες΄» σε ανθρώπους που ζουν από τα νοίκια/επιδοτήσεις που εισπράττουν.

Στην Ισπανία που έκοψε κατά πολύ τις πράσινες επιδοτήσεις γίνονται μεγάλες ταραχές γιατί όσοι είχαν επενδύσει τώρα καταστρέφονται.

Τα κράτη έδωσαν κίνητρα σε ανθρώπους να γίνουν ραντιερηδες και τώρα το συμφέρον αυτών των ανθρώπων είναι εντελώς αντίθετο με το συμφέρον του λαού.

Όλοι θέλουν φτηνή ενέργεια ,αλλά οι ραντιερηδες θέλουν τις επιδοτήσεις τους αλλιώς καταστρέφονται .Μόνο που η πράσινη ενέργεια δεν αποδίδει. Είναι σαν να νοικιάζει κάποιος διαμέρισμα και να περιμένει να εισπράξει τα ενοίκια .Αλλά ξαφνικά να αποκαλύπτεται ότι τα διαμερίσματα που νοικιάζει είναι μισογκρεμισμένα ερείπια και κανένας δεν θέλει να τον πληρώσει, διότι τα διαμερίσματα του δεν αξίζουν τα λεφτά που ζητάει.

Η αλήθεια είναι  ότι έχουν υπογράφει συμβόλαια, αλλά αν τα συμβόλαια αυτά τηρηθούν τότε ουσιαστικά ζητούν από τους καταναλωτές ρεύματος( δηλ. από όλους εμάς) να πληρώσουν ένα ακριβό ενοίκιο σε ένα σπίτι-ερείπιο .Αυτό δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό ,όσο και να γκρινιάζουν οι «ραντιερηδες» (διότι θα έχουν απώλειες και πολλοί από αυτούς καταστρέφονται ολοσχερώς )

Το κακό βεβαία θα πάρει πάρα πολλούς η μπάλα. Πέρα από τους μεγάλους επενδυτές, εταιρίες, τράπεζες που δίνουν πράσινα δάνεια αυτές έχουν θέμα υπάρχουν και μικροί επενδυτές συνταξιούχοι που τους παρέσυραν οι σειρήνες και η κρατική εγγυηση, αυτό μάλλον το τελευταίο είναι μάλλον ανεκδοτο.Οι σημερινοί άνθρωποι έδειχναν μεγάλη εμπιστοσύνη στα λόγια της άρχουσας τάξης οπότε εύκολα τώρα ξεγελάστηκαν για μια ακόμη φορά. Υπάρχει και ένας μεγάλος αριθμός μηχανικών και τεχνικών που εξειδικεύτηκαν στην τοποθέτηση φωτοβολταικων .

Από ότι φαίνεται το σπάσιμο της πράσινης φούσκας θα αφήσει πολύ κόσμο στον «αέρα» Και ναι μεν δεν θα λυπηθούμε για τις τράπεζες που δεν θα μπορέσουν να εισπράξουν τις πράσινες επιδοτήσεις από τα δάνεια που είχαν δώσει για τοποθέτηση φωτοβολταικων η κάποιες μεγάλες εταιρίες αετονυχηδων  που έχουν τσεπώσει αμύθητα ποσά από την όλη κατάσταση αλλά σίγουρα θα υπάρχουν και προβλήματα.

Με πολλούς μικρούς παίκτες οι οποίοι έγιναν επενδυτές και τώρα βλέπουν ότι η επένδυση τους δεν ήταν και τόσο καλή όσο διαφημιζότανε μάλιστα όχι απλά δεν είναι και τόσο καλή, αλλά τους φέρνει και σε ευθεία σύγκρουση με την υπόλοιπη κοινωνία. Γιατί πρέπει να το ξαναπούμε ότι οι πράσινες επιδοτήσεις ουσιαστικά αναγκάζουν τους πάντες  να πληρώνουν ένα σωρό λεφτά προς τους παραγωγούςΠράσινης ενέργειας χωρίς αυτή η ενεργεία να αποδίδει.

Πηγή: serresnews.net
Print Friendly

Share

About Author

webmaster

(0) Readers Comments