ΥΓΕΙΑ — 11 Μαΐου 2013
  • Views151

Χωρίς επαναληπτικούς ελέγχους για τον ιό του AIDS έχουν μείνει τα τρία κέντρα αναφοράς της νόσου!

Το υπουργείο Υγείας έχει «μπλοκάρει» τα σχετικά κονδύλια. Η υφυπουργός Φωτεινή Σκοπούλη ζητά περισσότερα στοιχεία για την οικονομική διαχείριση του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ), το οποίο χρηματοδοτεί τα κέντρα αναφοράς AIDS.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η διοίκηση του ΚΕΕΛΠΝΟ απέστειλε τον περασμένο Ιανουάριο τα στοιχεία, τα οποία θεωρούνται ελλιπή. Γι’ αυτόν τον σκοπό η κ. Σκοπούλη δεν έχει ακόμη διαθέσει τα 180.000 ευρώ που προβλέπει ο προϋπολογισμός για τον έλεγχο του αίματος για το 2013.

Αντί αυτού του ποσού αναμένεται να αποδεσμεύσει (τις επόμενες ημέρες) 62.000 ευρώ, τα οποία -σύμφωνα με το ΚΕΕΛΠΝΟ- δεν αρκούν ούτε για τις εξετάσεις δύο μηνών. Μέχρι να καταλήξουν τα χρήματα στο ΚΕΕΛΠΝΟ, τα κέντρα αναφοράς αντιμετωπίζουν τεράστιο πρόβλημα.

Το προεδρείο του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών (ΙΣΑ) κατήγγειλε χθες ότι η κ. Σκοπούλη «βλάπτει σοβαρά τη Δημόσια Υγεία». Η πρωτοφανής αυτή κατάσταση ?σημειώνει? δημιουργεί μεγάλο κίνδυνο, καθώς από τον περασμένο μήνα τα κέντρα αναφοράς AIDS έχουν σταματήσει να κάνουν τις διαγνωστικές εξετάσεις για τον ιό, λόγω έλλειψης χρηματοδότησης.

«Αθωράκιστη η χώρα»
Τα Κέντρα έχουν αναστείλει τις εξετάσεις, με αποτέλεσμα να μη γίνονται τα επαναληπτικά τεστ, που επιβεβαιώνουν την ύπαρξη του ιού και για τα οποία η απαραίτητη τεχνογνωσία υπάρχει μόνο στα κέντρα αναφοράς. Επιπλέον έχουν σταματήσει τα δωρεάν τεστ για τον ιό, με αποτέλεσμα οι ανασφάλιστοι να πρέπει να πληρώσουν από την τσέπη τους την εξέταση.

Ο ΙΣΑ καλεί το υπουργείο Υγείας να αποκαταστήσει αμέσως το πρόβλημα που έχει προκύψει και να ξεκινήσουν αμέσως να γίνονται τα τεστ για τη διάγνωση της ασθένειας: «Η χώρα μένει αθωράκιστη απέναντι σε έναν μεγάλο κίνδυνο για τη Δημόσια Υγεία», επισημαίνει το προεδρείο του Συλλόγου, τονίζοντας ότι τον τελευταίο καιρό καταγράφεται επιδημία του AIDS στους τοξικομανείς.a

Print Friendly

Share

About Author

Ena Channel

(0) Readers Comments