ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ — 12 Δεκεμβρίου 2012
  • Views155

Κόκκινη κάρτα έβγαλε το ΔΝΤ στη νέα φορολογική κλίμακα για τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους που προβλέπεται στο νέο φορολογικό νομοσχέδιο. Οι εκπρόσωποι του ΔΝΤ εκφράζουν ενστάσεις για τηνεπιβολή συντελεστή 40% στα εισοδήματα άνω των 40.000 ευρώ.

Ο υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας, ο οποίος αναχωρεί σήμερα για τις Βρυξέλλες, προκειμένου να συμμετάσχει στο αυριανό κρίσιμο Eurogroup, θα έχει στις αποσκευές του το τελικό κείμενο του φορολογικού νομοσχεδίου. Ο υπουργός θα παρουσιάσει το νομοσχέδιο στους εκπροσώπους της τρόικας και αφού γίνουν οι τελευταίες διορθώσεις – παρατηρήσεις αναμένεται να το καταθέσει στη Βουλή την Παρασκευή.

Το οικονομικό επιτελείο, έπειτα από αλλεπάλληλα σενάρια αλλαγών που έφταναν ακόμα και να τιμωρούν φορολογικά όσους έχουν παιδιά, κατέληξε σε ένα ακόμη πλέγμα ρυθμίσεων, τροποποιήσεων και… «μπαλωμάτων», με κυρίαρχο στόχο την είσπραξη πρόσθετων φόρων 3 δισ. ευρώ και με έντονα χαρακτηριστικά πολιτικού συμβιβασμού.

Οι διατάξεις του νομοσχεδίου περιορίζονται σε αλλαγές στην κλίμακα φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων, για τις οποίες, σύμφωνα με πληροφορίες διατυπώνονται ενστάσεις από την τρόικα, σε νέους συντελεστές φορολόγησης για τις επιχειρήσεις, την αύξηση της φορολογίας στα εισοδήματα από ενοίκια και των τόκων των καταθέσεων. Όσα δηλαδή, περιλαμβάνονται, στα προαπαιτούμενα του Μνημονίου για την επόμενη δόση. Η φορολογική «επανάσταση» που είχε εξαγγελθεί μετατίθεται για τον Φεβρουάριο με Μάρτιο του 2013.

ΠΑΣΟΚ
Κατά την τηλεφωνική συνομιλία που είχαν χθες το μεσημέρι ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγ. Βενιζέλος με τον πρωθυπουργό Αντ. Σαμαρά και τον υπουργό Οικονομικών Γ. Στουρνάρα, ο κ. Βενιζέλος προειδοποίησε ότι το φορολογικό νομοσχέδιο κατατίθεται με ευθύνη της κυβέρνησης. Το ΠΑΣΟΚ, όπως εξήγησε ο κ. Βενιζέλος στους συνομιλητές του, επιφυλάσσεται, καθώς δεν έχει ενημερωθεί για την τελική μορφή των διατάξεων που κατατίθενται και θα διατυπώσει τις απόψεις του στην αρμόδια Επιτροπή και στην Ολομέλεια της Βουλής.

Έντονη κριτική στις νέες φορολογικές ρυθμίσεις ασκεί η Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή, επισημαίνοντας ότι «για άλλη μια φορά δεν προβλέπουν τίποτα για τον σχεδιασμό και την οργάνωση άμεσης και αποτελεσματικής δράσης για διεύρυνση της φορολογικής βάσης, καταπολέμηση της εκτεταμένης φοροδιαφυγής και φοροαποφυγής και για αυστηρό έλεγχο συναλλαγών, οικονομικών δραστηριοτήτων και επιχειρήσεων με offshore εταιρείες».

Ενίσχυση φοροδιαφυγής
Από το νομοσχέδιο όχι μόνο απουσιάζουν μέτρα για την περιστολή της φοροδιαφυγής αλλά, αντίθετα, προβλέπονται μέτρα τα οποία αναμένεται να συμβάλουν στην ενίσχυση της φοροδιαφυγής, να βαθύνουν ακόμη περισσότερο την ύφεση της οικονομίας και να προκαλέσουν μείωση αντί για αύξηση στα έσοδα του Δημοσίου.

Ειδικότερα:

1. Καταργούνται οι περισσότερες φοροαπαλλαγές: Από τη στιγμή που καταργείται η έκπτωση φόρου για νοίκια κύριας κατοικίας ή παιδιών που σπουδάζουν σε άλλη πόλη, όπως άλλωστε και για τα δίδακτρα φροντιστηρίων, οι φορολογούμενοι δεν θα έχουν πλέον κανένα κίνητρο για τη συλλογή αποδείξεων. Απουσία κινήτρων για τη συλλογή αποδείξεων, γεννάται εύλογα το ερώτημα γιατί να ζητήσει ο ενοικιαστής απόδειξη και να μην έρθει σε συμφωνία με τον ιδιοκτήτη για χαμηλότερο ενοίκιο. Στην περίπτωση αυτή, ο ιδιοκτήτης θα ευνοηθεί, αφού θα πληρώσει λιγότερο φόρο για τα ενοίκια που εισπράττει.

2. Καταργείται το μέτρο των αποδείξεων: Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, στο κείμενο του νομοσχεδίου, περιλαμβάνεται η κατάργηση της διάταξης με την οποία προβλεπόταν ότι το 25% του συνολικού ετησίου εισοδήματος κάθε μισθωτού ή συνταξιούχου μέχρι του ποσού των 42.000 ευρώ πρέπει να καλύπτεται με αποδείξεις δαπανών για αγορές αγαθών ή παροχή υπηρεσιών και σε περίπτωση μη κάλυψης, το «ακάλυπτο» ποσό θα φορολογείτο με 21%.

Η κατάργηση του μέτρου των αποδείξεων, σε συνδυασμό με την απότομη αύξηση των φορολογικών επιβαρύνσεων στα εισοδήματα περίπου 800.000 αυτοαπασχολουμένων, η οποία θα επέλθει μέσω της επιβολής φόρου 26% από το πρώτο ευρώ, θα έχει ως συνέπεια να «φουντώσει» η φοροδιαφυγή από το επόμενο έτος και οι απώλειες εσόδων από ΦΠΑ και φόρους εισοδήματος να είναι σημαντικές. Ειδικότερα, η απότομη αύξηση των φορολογικών επιβαρύνσεων για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και τους ελεύθερους επαγγελματίες, μέσω της επιβολής φόρου 26% από το πρώτο ευρώ του συνολικού καθαρού εισοδήματός τους θα λειτουργήσει ως αντικίνητρο για την έκδοση αποδείξεων από τους ίδιους τους επιτηδευματίες.

Κι αυτό γιατί για κάθε 1.000 ευρώ εισοδήματος που θα δηλώνουν, πλέον, ο φόρος που θα καλούνται να πληρώσουν θα είναι 260 ευρώ. Από την άλλη πλευρά, οι φορολογούμενοι δεν θα έχουν πλέον κανένα κίνητρο μείωσης του δικού τους φόρου μέσω της συλλογής αποδείξεων, με αποτέλεσμα να πάψει πλέον να υπάρχει ενδιαφέρον και από την πλευρά τους όσον αφορά τη ζήτηση των αποδείξεων. Μάλιστα, σε πολλές περιπτώσεις, θα συμφωνούν με τους καταστηματάρχες και επιτηδευματίες να μην τους εκδώσουν αποδείξεις, προκειμένου να γλιτώσουν και από την πληρωμή του ΦΠΑ 23%.

Το υπουργείο Οικονομικών μελετά επί μήνες την παροχή κινήτρων για τη συλλογή αποδείξεων σε συνδυασμό με τη χρήση πλαστικού χρήματος που θα διευκολύνει την είσπραξη του ΦΠΑ σε πραγματικό χρόνο. Προς το παρόν, δεν υπάρχει συγκεκριμένο σχέδιο και όπως αναφέρουν στελέχη του υπουργείου Οικονομικών το θέμα θα εξετασθεί στην επόμενη φάση της φορολογικής «μεταρρύθμισης».

Πηγή: ΗΜΕΡΗΣΙΑ

Print Friendly

Share

About Author

Ena Channel

(0) Readers Comments