ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ — 27 Ιουλίου 2013
  • Views153

Με νέο “αίμα” και εκπαίδευση από τη Γαλλία, ετοιμάζεται να δώσει η κυβέρνηση την ύστατη μάχη κατά της φοροδιαφυγής, η οποία μετά από τρία χρόνια μνημονίου παραμένει ανέγγιχτη σε αντίθεση με τους μισθούς και τις συντάξεις.

Όπως αναφέρει η εφημερίδα “Τα Νέα”, στο πρώτο τρίμηνο του 2014 θα έχει ολοκληρωθεί η εκπαίδευση 4.000 φοροελεγκτών της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων στις νέες έμμεσες τεχνικές ελέγχου με στόχο την αποκάλυψη των αδήλωτων εισοδημάτων.

Ήδη Γάλλοι εκπαιδευτές, ανέλαβαν την επιμόρφωση 60 Ελλήνων συναδέλφων τους και τον Σεπτέμβρη θα ξεκινήσουν μαζί την εκπαίδευση των φοροελεγκτών.

Ποιοι μπαίνουν στο στόχαστρο

Πρώτοι στη λίστα για έλεγχο μέσω των νέων τεχνικών θα είναι:

*Οι ελεύθεροι επαγγελματίες με εισοδήματα κοντά στο αφορολόγητο όριο

*Μεγαλοκαταθέτες του εξωτερικού, που δηλώνουν χαμηλά εισοδήματα στην Ελλάδα

*Κατασκευαστές ακινήτων με υψηλές καταθέσεις

*Φορολογούμενοι με ακίνητη περιουσία που δεν δηλώθηκε στο Ε9

*Επιχειρηματίες που έχουν απασχολήσει στο παρελθόν το ΣΔΟΕ

*”Τυχεροί” παίκτες, που έχουν κερδίσει πολλές φορές το Τζόκερ και το Λόττο

*Περιπτώσεις που παρατηρείται αδικαιολόγητος πλουτισμός

Η διαδικασία ελέγχου

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, οι περιπτώσεις που θα ελέγχονται, θα προκύπτουν μέσα από ηλεκτρονικά φίλτρα, τις διασταυρώσεις της ΓΓΠΣ και από αξιοποίηση άλλων πηγών.

Θα σημαίνει συναγερμός για φορολογούμενους που επί χρόνια εμφανίζουν εισοδήματα, που δεν δικαιολογούν το ύψος των καταθέσεων ή το ύψος των τόκων που λαμβάνουν από τις καταθέσεις. Επίσης, θα δίνεται προτεραιότητα ελέγχου σε όσους ελεύθερους επαγγελματίες, δηλώνουν εισοδήματα από άσκηση ατομικής επιχείρησης κοντά στο παλαιό αφορολόγητο των 5.000 ευρώ.

Εφορίες και ΣΔΟΕ, θα αποστέλλουν στους ελεγκτές βεβαίωσης εσόδων τα στοιχεία επιχειρήσεων, στις οποίες δεν τηρούνται ή δεν επιδεικνύονται βιβλία και στοιχεία.

Η ελεγκτική υπηρεσία θα ζητά από τους φορολογούμενους να παράσχουν όποια στοιχεία κρίνονται απαραίτητα ως προς την περιουσιακή τους κατάστασης. Μέσα σε πέντε μέρες από την επίδοση της ειδοποίησης, ο φορολογούμενος θα μπορεί να προσκομίσει αποδεικτικά στοιχεία προκειμένου να αιτιολογήσει τις διαφορές εισοδήματος, που αποκαλύπτει ο έλεγχος.

Στα δεδομένα που θα πρέπει να καταθέσει, περιλαμβάνονται στοιχεία για ακίνητα, κινητά μέσα, επενδύσεις, συμμετοχές κάθε μορφής, καταθέσεις κάθε μορφής σε Ελλάδα και εξωτερικό, διαθέσιμα μετρητά, έργα τέχνης, συλλογές και λοιπά τιμαλφή και απαιτήσεις από τρίτους.

Το βάρος της απόδειξης θα πέφτει αποκλειστικά στον ελεγχόμενο.

Print Friendly

Share

About Author

webmaster

(0) Readers Comments