ΞΑΝΘΗ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ — 02 Ιανουαρίου 2013
  • Views253

«Ψηλαφώντας τη μορφή της μνήμης». Είναι ο τίτλος του πολιτιστικού και εκπαιδευτικού προγράμματος της ΦΕΞ, του 1ου εξαμήνου του 2013

«η μορφή της μνήμης». Ιανουάριος – Φεβρουάριος 2013

Στα μουσεία φυλάγουμε την μορφή του ανθρώπου ως βάλσαμον σωτηρίας

Το Μουσείο παρουσιάζεται στο φετινό μας πρόγραμμα ως το παράδειγμα για την αναζήτηση της μορφής της μνήμης. Μικρές ιστορίες ανθρώπων «στις πιο απίθανες κρυψώνες» αποκαλύπτονται και μαρτυρούν τις στιγμές που σημάδεψαν την τοπική ιστορία.

Αυτούς τους μήνες συζητούμε για χώρους όπως το αρχοντικό Κουγιουμτζόγλου, το Μουζαφέρ Μπέη, τη Λέσχη Ξανθιωτών, το αρχοντικό Ισαάκ Δανιήλ, τις καπναποθήκες, που αλλάζοντας τη χρήση τους, επαναενεργοποιούνται ως εργαλεία μνήμης. (Αναφορά σε αξιοσημείωτους χώρους της Ξάνθης). http://fex.org.gr/news_announcements

«Ιστορικοί περίπατοι – Ξάνθη, παλιά πόλη». Γνωριμία με την τοπική ιστορία.

Καθημερινά. Πληροφορίες για συμμετοχή στο τηλ. 25410 25421.

Στη διάρκεια των περιπάτων, αναπτύσσεται ένας διάλογος για την ιστορία, τις ιδιαίτερες τεχνικές, την εξέλιξη και την παρουσία κάθε μορφής τέχνης στο ανθρώπινο περιβάλλον.

Τα κτήρια αφηγούνται την ιστορίας τους, το λιθόστρωτο μας οδηγεί μέσα στο χρόνο κι ο επισκέπτης ζει μια παράσταση μέσα σ’ ένα αληθινό σκηνικό. Αρχή περιπάτου στη γέφυρα ποταμού Κόσυνθου

Κινηματογραφική Λέσχη της ΦΕΞ

Κάθε Δευτέρα και ώρα 21.00 στο Λαογραφικό Μουσείο Ξάνθης

Τις Δευτέρες 14 -21 & 28 Ιανουαρίου Αφιέρωμα στο Δήμο Αβδελιώδη

O Δήμος Αβδελιώδης γεννήθηκε στη Χίο το 1952, σπούδασε στη Φιλοσοφική σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών. Παρακολούθησε μαθήματα υποκριτικής στη δραματική σχολή του Γιώργου Θεοδοσιάδη. Έχει σκηνοθετήσει τόσο κινηματογραφικές ταινίες, όσο και θεατρικές παραστάσεις. Δίδαξε επίσης κινηματογράφο στο τμήμα Επικοινωνίας και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης του Παντείου Πανεπιστημίου από το 1993 μέχρι το 1998.

Από το 1997 ως το 2000 και από το 2003 έως τα μέσα του 2010, διετέλεσε Καλλιτεχνικός Διευθυντής του ΔΗΠΕΘΕ Βορείου Αιγαίου.

Οι ταινίες του : 1982 Αθέμιτος συναγωνισμός. – 1987 Το δέντρο που πληγώναμε – 1990 Νίκη της Σαμοθράκης – 1999 Η εαρινή σύναξις των αγροφυλάκων.

Κινηματογραφική Λέσχη της ΦΕΞ

Από τις παλαιότερες στην Ελλάδα,(1971) με πλούσιο πρόγραμμα, κινηματογραφικά αφιερώματα στο βιβλίο, το θέατρο, τη φωτογραφία, τα Βαλκάνια. Δίνει τη δυνατότητα στο σινεφίλ κοινό της ευρύτερης περιοχής να παρακολουθήσει δυσεύρετες ταινίες. Οι συνεργασίες της με άλλα φεστιβάλ και λέσχες φέρνουν νέους δημιουργούς στην πόλη και δίνουν το βήμα σε νέους κινηματογραφιστές. Ακόμη συμμετέχει σε παραγωγές που γίνονται στην Ξάνθη και οργανώνει μαθήματα, σεμινάρια και παραγωγές.

Η κινηματογραφική Λέσχη της ΦΕΞ συνεργάζεται με :

· Anim fest στην Ξάνθη – Ευρωπαϊκού κέντρο κινουμένων σχεδίων

· Διεθνές Πανόραμα Ανεξάρτητων Δημιουργών Φιλμ & Βίντεο – Διεθνές φεστιβάλ κινηματογράφου Πάτρας

· Φεστιβάλ Γερμανόφωνου κινηματογράφου στην Ξάνθη

· Φεστιβάλ Ισπανόφωνου κινηματογράφου στην Ξάνθη – Instituto Cervantes

· Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης – περιφερειακές εκδηλώσεις

· Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης – περιφερειακές εκδηλώσεις

· Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας

* Προβάλει περισσότερες από 100 ταινίες (100 περίπου μέρες προβολών) στο νομό δίνοντας τη δυνατότητα στα μέλη της λέσχης και στο κοινό να παρακολουθήσει τις βραβευμένες ταινίες των φεστιβάλ που συνεργάζεται ή άλλα αφιερώματα.

Αναφορά σε αξιοσημείωτους ανθρώπους που έχουν καταγωγή τη Ξάνθη.

«Κλέαρχος Κονιτσιώτης – Ο Πρίγκιπας του ελληνικού Κινηματογράφου»

Από την Τετάρτη 23 έως & Παρασκευή 25 Ιανουαρίου – ώρα 21.00 στο Λαογραφικό Μουσείο Ξάνθης

Ο Κλέαρχος Κονιτσιώτης ήταν ο πρώτος Έλληνας παραγωγός ταινιών με την αμερικανική έννοια του όρου (producer). Γεννήθηκε στην Ξάνθη το 1926. Η πρώτη του ταινία μεγάλου μήκους ήταν η Στουρνάρα 288 του Ντίνου Δημόπουλου. Ήταν παραγωγός ή συμπαραγωγός σε 32 ταινίες. Κέρδισε πολλά βραβεία στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης. Του αποδόθηκε ο τίτλος του “Πρίγκιπα” του ελληνικού κινηματογράφου από τον τρόπο με τον οποίο αντιμετώπιζε τους συνεργάτες του. Πέθανε στις 9 Οκτωβρίου 1989.

Στο πλαίσιο του Αφιερώματος η Κινηματογραφική Λέσχη της ΦΕΞ παρουσιάζει τις βραβευμένες ταινίες από το ΔΙΕΘΝΕΣ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ ΤΗΣ ΠΑΤΡΑΣ – Διεθνές Πανόραμα Ανεξάρτητων Δημιουργών Φιλμ & Βίντεο.

Στο Φετινό πρόγραμμα 16 ελληνικές ταινίες δίνουν το στίγμα των νέων ανεξάρτητων δημιουργών της χώρας

«Tα πράγματα αλλιώς» Με τη ματιά του Άντω.

Ιανουάριος Φεβρουάριος 2013 – Σ’ έναν μακρύ εικαστικό περίπατο

Η ΦΕΞ παρουσιάζει στον πολυχώρου του Βιβλιοπωλείου «+ Βιβλία» στην Ξάνθη και στο κτήμα Βουρβουκέλη στα Άβδηρα τα «πράγματα Αλλιώς».

Πρόκειται για μια την έκθεση γελοιογραφίας του Άντω που έχει ως στόχο να μας κάνει να δούμε τα πράγματα κι αλλιώς. Με μια χιουμοριστική αλλά κι επικριτική ματιά. Σχολιάζοντας όσα περάσαμε κι όσα μέλλετε ν’ έρθουν στο νέο έτος.

Ακόμη… η ΦΕΞ συμμετέχει στην έκθεση με τίτλο

«migration connections 2012 Project exhibition», που πραγματοποιείται στην Πρίγκηπο από τις 22 Δεκεμβρίου του 2012.

Στην Έκθεση συμμετέχουν τα Μουσεία της Πριγκήπου, του Kreuzberg, της Stockholm και της Ξάνθης.

Πληροφορίες:

Φιλοπρόοδη Ένωση Ξάνθης – Λαογραφικό & Ιστορικό Μουσείο Ξάνθης

Αντίκα 7, 67100 Ξάνθη – παλιά πόλη.

Τηλ . 25410 25421

Print Friendly

Όλα μηδέν στη Ξάνθη

Όλα μηδέν στη Ξάνθη

Οκτώβριος 03, 2016

Share

About Author

Ena Channel

(0) Readers Comments