ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ — 28 Ιουνίου 2013
  • Views180

Νέες χαμηλότερες τιμές περιαγωγής για κλήσεις, μηνύματα και λήψη δεδομένων στο εξωτερικό θα ισχύουν από την 1η Ιουλίου 2013.

Οι τιμές (προ ΦΠΑ) θα είναι οι ακόλουθες:

από 1η Ιουλίου 2013

για φωνητικές κλήσεις

εξερχόμενες κλήσεις 0,24 ευρώ/λεπτό

εισερχόμενες κλήσεις 0,07 ευρώ/λεπτό

για γραπτά μηνύματα

0,08 ευρώ ανά sms

για λήψη δεδομένων

0,45 ευρώ ανά Mbyte

Συγκριτικά, οι τρέχουσες τιμές είναι 0,29 ευρώ/λεπτό για εξερχόμενες κλήσεις, 0,8 ευρώ/λεπτό για εισερχόμενες κλήσεις, 0,9 ευρώ ανά γραπτό μήνυμα και 0,70 ευρώ ανά Mbyte.

“Σε μια εποχή που η λήψη δεδομένων μέσω έξυπνων κινητών τηλεφώνων (smart phones) αποτελεί πλέον καθημερινότητα, τα εθνικά σύνορα δε θα πρέπει να αποτελούν περιορισμό για τη χρήση τους.

Σήμερα 6 φορές περισσότεροι Ευρωπαίοι πολίτες χρησιμοποιούν το κινητό τους για λήψη δεδομένων σε σύγκριση με το 2007, δηλαδή τότε που τέθηκε για πρώτη φορά σε εφαρμογή ο Κανονισμός της ΕΕ για την περιαγωγή (roaming) σε δημόσια δίκτυα κινητών επικοινωνιών. Στο ίδιο διάστημα το κόστος λήψης δεδομένων μέσω κινητού τηλεφώνου έχει μειωθεί κατά 91%.

Είναι αδιαμφισβήτητο ότι οι μειώσεις των χρεώσεων θα έχουν οφέλη όχι μόνο για τους καταναλωτές αλλά και για τις επιχειρήσεις της ψηφιακής οικονομίας, οι οποίες θα δουν την κίνησή τους να πολλαπλασιάζεται.

Η ενιαία ψηφιακή αγορά των 500 εκατομμυρίων καταναλωτών δημιουργεί μεγάλες ευκαιρίες για καινοτόμες επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται σε τομείς σχετικούς με την ψηφιακή τεχνολογία και την παραγωγή πολιτιστικού, ενημερωτικού και ψυχαγωγικού περιεχομένου.

Η περιαγωγή είναι μία από τις λίγες χειροπιαστές περιπτώσεις όπου η ευρωπαϊκή νομοθεσία οδηγεί σε άμεσο όφελος για τους Ευρωπαίους πολίτες.

Ευελπιστώ ότι από το 2015 δε θα υπάρχουν πλέον διακρίσεις ανάμεσα στις εθνικές και διεθνείς υπηρεσίες κινητής τηλεφωνίας, δε θα μιλάμε πλέον για “περιαγωγή”, αλλά θα ισχύουν οι ίδιες, φθηνές τιμές λιανικής σε όλη την ΕΕ”, επισήμανε ο Ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Καθηγητής Ιωάννης Α. Τσουκαλάς, μέλος της Επιτροπής Βιομηχανίας, Έρευνας και Ενέργειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Print Friendly

Share

About Author

webmaster

(0) Readers Comments