ΕΠΙΚΑΙΡΑ ΚΑΒΑΛΑ — 09 Μαρτίου 2012
  • Views107

Σωρεία νέων στοιχείων και ενεργειών του Κωστή Σιμιτσή, όσον αφορά την ανέγερση και λειτουργία του πολυκαταστήματος καθιστούν απαραίτητη πλέον την δυναμική παρέμβαση του εισαγγελέα, για να προστατευθεί ο θεσμός του Δημάρχου, που είναι πάνω από τον ίδιο και τα συμφέροντα που φαίνεται να εξυπηρετεί.

[tube]http://www.youtube.com/watch?v=Mk1Kjlbj2pc[/tube]

Η υπόθεση του πρατηρίου υγρών καυσίμων της ΕΛΒΑ στο Περιγιάλι, και του πολυκαταστήματος που κτίζεται σε απόσταση μόλις 16 μέτρων από το πρατήριο, κατά παράβαση της σχετικής νομοθεσίας η οποία προβλέπει ως ελάχιστη απόσταση τα 80 μέτρα, απασχόλησε και την Ομοσπονδία Βενζινοπωλών Ελλάδας, καθώς θεωρούν ότι ο ιδιοκτήτης του συγκεκριμένου πρατηρίου όχι μόνο αδικείται κατάφορα και αντιμετωπίζεται με άνισο και άδικο τρόπο από την δημοτική αρχή, αλλά συνεχίζει να βρίσκει εμπόδια στον δρόμο προς την δικαίωσή του ακόμα και από υπηρεσιακούς υπαλλήλους του Υπουργείου Υποδομών.
Σε πρόσφατη επιστολή της προς τον Γενικό Γραμματέα Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, κ. Αριστείδη Μπουρδάρα, η Ομοσπονδία αναφέρεται σε έγγραφο που απέστειλε ο κ. Μπουρδάρας στο Σώμα Επιθεωρητών – Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης, και στο οποίο αναφέρεται ότι «…οι διατάξεις του άρθρου 11 του Ν. 3897/2010 δεν περιλαμβάνουν οποιαδήποτε απαγόρευση για την εγκατάσταση και λειτουργία των κτιρίων και χώρων με τις χρήσεις που αναφέρονται στο εδ. α’ της παρ.1 του ιδίου άρθρο” δηλ. καταστήματα, υπεραγορές, χώροι συνάθροισης κοινού. Σε απλά ελληνικά, αυτό που αναφέρει το επίμαχο αυτό έγγραφο είναι ότι αν κάποιος επιθυμεί να κτίσει ένα κατάστημα, μια υπεραγορά ή χώρο συνάθροισης κοινού σε απόσταση μικρότερη των 80 μέτρων (όπως προβλέπει ο νόμος), τότε…πολύ απλά…δεν τον πιάνει ο νόμος!!! Η ομοσπονδία βενζινοπωλών Ελλάδας, στην επιστολή αυτή, υπενθυμίζει με έντονο τρόπο στον κ. Μπουρδάρα αφενός το σχετικό νόμο αλλά και την γνωστή, πλέον, εγκύκλιο του υπουργείου υποδομών σύμφωνα με την οποία “Οικόπεδα είτε κτιριακές εγκαταστάσεις του 1ου εδαφίου με θεσμοθετημένες χρήσεις γης, δεν υπάγονται σε καμία περίπτωση στους περιορισμούς του παρόντος και του 1ου εδαφίου για την τήρηση της απόστασης των 80μ. από τα πρατήρια”, την οποία επικαλείται η ανάδοχος εταιρεία ανέγερσης του πολυκαταστήματος αλλά και ο δήμος Καβάλας!!! Επίσης υπενθυμίζεται, με την επιστολή αυτή, και η αιτιολογική έκθεση του σχετικού νόμου, σύμφωνα με την οποία “για λόγους αναλογικότητας και συνοχής της προτεινόμενης ρύθμισης, η τιθέμενη απόσταση ασφαλείας των ογδόντα (80) μέτρων αποκτά αμφίδρομη ισχύ”. Δηλαδή, αν ένα βενζινάδικο ανεγερθεί πλησίον ενός χώρου συνάθροισης κοινού άνω των 50 ατόμων, θα πρέπει να τηρήσει την απόσταση των 80 μέτρων, αλλα ακριβώς το ίδιο θα ισχύσει και για την περίπτωση που ο χώρος συνάθροισης κοινού ανεγερθεί πλησίον ενός βενζινάδικου.
Το παράδοξο, μάλιστα, είναι ότι το έγγραφο που έχει αποστείλει στο Σώμα Επιθεωρητών – Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης ο κ. Μπουρδάρας έχει χρησιμοποιηθεί κατ’επανάληψην από την δημοτική αρχή Καβάλας ως απόλυτα νόμιμο έγγραφο, το οποίο ερμηνεύει απόλυτα και με σαφήνεια τον νόμο, κάτι που αντιτίθεται ακόμα και στο ίδιο το Σύνταγμα τοου Ελληνικού Κράτους. Η επιστολή της ομοσπονδίας καταλήγει ότι Η άποψη της Ομοσπονδίας μας είναι ότι δεν είναι δυνατόν με όχημα μία ερμηνευτική εγκύκλιο Υπουργείου να καταργείται σχετική διάταξη Νόμου του Κράτους και αν αυτό έχει παρερμηνευτεί μέσα από την υπ’ αριθμ. πρωτ. Οικ.15911/1646/24-3-2011 εγκύκλιο του Υπουργείου σας, θα πρέπει άμεσα να αποκατασταθεί, σε αντίθετη περίπτωση μπορεί να οδηγήσει σε κλείσιμο πολλών πρατηρίων σε όλη την Ελλάδα, διότι εάν στο μέλλον σε όμορο ακίνητο ενός πρατηρίου κατασκευαστεί ένας μεγάλος χώρος συνάθροισης κοινού, σε απόσταση μικρότερη των 80 μέτρων, τότε αυτό θα οδηγεί στην καταστροφή του εκάστοτε συναδέλφου πρατηριούχου.

[tube]http://www.youtube.com/watch?v=qaz4NYRGLGY[/tube]

Print Friendly

“Ομάδα Γονεών” ΤΕΒΑ

“Ομάδα Γονεών” ΤΕΒΑ

Οκτώβριος 25, 2016

Share

About Author

Ena Channel

(0) Readers Comments