ΚΟΙΝΩΝΙΑ — 15 Ιουνίου 2013
  • Views148

Η ανεργία η ύφεση και η υπερχρέωση των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων στις τράπεζες έχουν στεγνώσει την αγορά και έχουν στραγγαλίσει κάθε ελπίδα και προσδοκία για ανάκαμψη. Η ύφεση σύμφωνα με τα στοιχειά προβλέπεται να συνεχίσει το 2013 σε επίπεδα πάνω από 5% η ανεργία αυξάνεται με τρομακτικούς ρυθμούς έχει ξεπεράσει το 1.500.000 πολίτες. Ο μισθός και το μεροκάματο όπου υπάρχει έχει κατρακυλήσει σε πολύ χαμηλά επίπεδα με τις ατομικές συμβάσεις χαρτζιλίκι.

Η νουνά του Ν. 3869/2010

Η νουνά του Ν. 3869/2010

Είναι φανερό τι θέλουν

Ο σχεδιασμός είναι να καταρρεύσουν οι   μικρομεσαίες  επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά να μην υπάρχει εισόδημα. Αυτή είναι η κατάσταση και ο στόχος της τρόικας και των ντόπιων κυβερνητικών διαχειριστών παράγουν ύφεση και εξαθλίωση και όχι ανάπτυξη. Γινόμαστε μάρτυρες αυτά τα χρόνια και βλέπουμε ότι σήμερα το ομολογούν και με τις εκθέσεις τους ότι η πολιτική λιτότητας  απέτυχε το μείγμα δεν πάει άλλο. Και ενώ υπάρχει αυτή η ομολογία βλέπουμε την Κυβέρνηση τον Πρωθυπουργό και τον Υπουργό των Οικονομικών να υπεραμύνονται αυτή την καταστροφική πολιτική των  Μνημονίων και μέτρων και να επιμένουν με κάθε τρόπο στη συνέχιση αυτής της πιστής εφαρμογής αλλά και επιπλέον να υποστηρίζουν  με επιμονή ότι η κρίση έχει περάσει και οι δείκτες ευημερούν και πάμε για ανάπτυξη.

Όλα τα νοικοκυριά και οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις στενάζουν κάτω από το βάρος των ληξιπροθέσμων οφειλών όχι μόνο στις Τράπεζες άλλα και στο Δημόσιο και τα Ασφαλιστικά ταμεία . Η υπερχρέωση των πολιτών  είναι και οφειλές λόγω επιβολής χαρατσιών ( παλιών ) και λόγω νέων φόρων, την υπερφορολογήση που έχει επιβληθεί τα χρέη σε ταμεία ΟΑΕΕ-ΙΚΑ καθώς και άλλων οφειλών σε τρίτους.

υπέρχρεωμένα-νοικοκυρία_02

Τα εισοδήματα των πολιτών αυτή την τριετία έχουν υποστεί τρομακτική μείωση και σε πολλές περιπτώσεις έχουν μηδενιστεί είτε γιατί απολυθήκαν είτε γιατί έβαλαν λουκέτο στο μαγαζί η την επιχείρηση που είχαν.

Όλα αυτά έχουν σαν φυσικό επακόλουθο μετά την επιδρομή που έγινε στα εισοδήματα η αδυναμία αποπληρωμής των δανειακών υποχρεώσεων. Έτσι λοιπόν η ανάγκη για επιβίωση βρίσκεται σε πρώτη προτεραιότητα για τον πολίτη και την οικογένεια του και το διαθέσιμο εισόδημα δεν επαρκεί για την αποπληρωμή των δανείων.

υπέρχρεωμένα-νοικοκυρία_03

Η κυβέρνηση από τις αρχές του 2013 διαφήμιζε με κάθε τρόπο για γενναίες ρυθμίσεις των τραπεζικών δανείων κουρέματα κ.λ.π με σκοπό την ανακούφιση των πολιτών. Η κατάθεση του νομοσχεδίου για το  Πρόγραμμα διευκόλυνσης των ενήμερων δανειοληπτών και της βελτίωσης του νόμου Κατσελη που υποτίθεται ΘΑ ΑΝΑΚΟΥΦΙΖΕ τους ΕΞΑΝΤΛΗΜΕΝΟΥΣ  ΔΑΝΕΙΟΛΗΠΤΕΣ  δημοσιοποιήθηκε με εορταστικό τρόπο  από το σύνολο των Μ.Μ.Ε. Αυτοί όλοι υποστήριζαν ότι  θα προσφέρει την πολυπόθητη ανακούφιση στους υπερχρεωμένους πολίτες  είναι έτσι όμως;

Με την πρώτη ανάγνωση διαπιστώνεται ότι είναι το απόλυτο τίποτα  αφού οι όροι και οι περιορισμοί που παρέχει αποκλείουν από την ένταξη στη ρύθμιση  καταρχήν όλους τους δανειολήπτες που έχουν δάνεια σε καθυστέρηση.

Η  κ. Κατσελη ο δημιουργός του νόμου 3869/2010 σε συνέντευξη τύπου με καταναλωτικές οργανώσεις, οργανώσεις δανειοληπτών κ.α. εξέφρασε την αντίθεση της στο γεγονός ότι τα άρθρα 11,12 και 13 καθίσταται  υποχρεωτικά η πληρωμή ελάχιστης μηνιαίας καταβολής τουλάχιστον 10% της τελευταίας ενήμερης δόσης και πάντως όχι λιγότερα από 40 ευρώ το μήνα από ανθρώπους που προσφεύγουν στο νόμο βρίσκονται σε μόνιμη και έκδηλη αδυναμία πληρωμής οφειλών. Η επιβολή της μηνιαίας δόσης πρόσθετα σύμφωνα με την κ. Κατσελη γίνεται για να καλύψουν οι τράπεζες  το πρόβλημα των αυξανόμενων επισφαλειών [ ωραιοποιώντας] τα λογιστικά τους βιβλία.  Με τη συνεχιζόμενη πληρωμή έστω στα χαρτιά μηνιαίων δόσεων, οι τράπεζες μπορούν να εξακολουθούν να εμφανίζουν τα δάνεια αυτά σαν ενήμερα και όχι ως κόκκινα δηλ. ως επισφάλειες που θα πρέπει να αντιμετωπίσουν με πρόσθετα κεφαλαία .Οι δανειολήπτες που βρίσκονται  σε μόνιμη και πραγματική αδυναμία επιβαρύνονται ακόμη περισσότερο αντί να ανακουφιστούν κάνοντας την χρήση του ν. 3869/2010.

Υπάρχουν και οι γκιλοτίνες

Υπάρχουν και οι γκιλοτίνες

Πολλές καταναλωτικές οργανώσεις και δανειοληπτών θεωρούν ότι το νομοσχέδιο είναι στάχτη στα μάτια για να έχει να λέει ο κ. Χατζηδάκης ότι κάτι εκανε.800.000 νοικοκυριά περίμεναν ευνοϊκή λύση για τα χρέη τους και εκφράζουν την έντονη αντίθεση τους.

Η μεγάλη ύφεση και η ανεργία είναι οι γενεσιουργίες αιτίες της κρίσης υπερχρέωσης οι κατασχέσεις επόμενο διάστημα θα τις δούμε μπροστά μας.

Πρέπει να υπάρξει ρητή απαγόρευση πληστειριασμων και κατασχέσεων της πρώτης κατοικίας για πάντα και όχι με προθεσμία και αναβολές και για την πρώτη κατοικία

Και να επεκταθεί για τα χρέη προς το Δημόσιο.

Πηγή: serresnews.net

Print Friendly

Share

About Author

webmaster

(0) Readers Comments