ΠΟΛΙΤΙΚΑ — 11 Μαΐου 2013
  • Views146

Ο πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς υπέγραψε σήμερα το επίμαχο Προεδρικό Διάταγμα την πολιτική επιστράτευση των καθηγητών. Από τη Δευτέρα θα αρχίσουν να επιδίδονται τα φύλλα πορείας. Στην κυβέρνηση εκτιμούν ότι η διαδικασία θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι την Τρίτη.

Στο Μέγαρο Μαξίμου δηλώνουν αποφασισμένοι να διασφαλίσουν την ομαλή διεξαγωγή των πανελλαδικών εξετάσεων. Για τον πρωθυπουργό αυτό που προέχει είναι η ηρεμία των μαθητών και των οικογενειών τους και η απρόσκοπτη διεξαγωγή των εξετάσεων και σε αυτή τη λογική, για να μη χαθεί καθόλου πολύτιμος χρόνος και επικρατήσει αβεβαιότητα αποφασίστηκε η επιτάχυνση των σχετικών διαδικασιών.

Ο Αντώνης Σαμαράς βρίσκεται από το πρωί στο γραφείο του και είναι σε συνεχή επαφή με τους στενούς του συνεργάτες και υπουργούς της κυβέρνησης με στόχο να κλείσουν όλες οι εκκρεμότητες και να προχωρήσει άμεσα το κυβερνητικό έργο.

Εμμένει στην απεργία η ΟΛΜΕ

Αταλάντευτη από την αρχική της πρόταση για απεργία στις πανελλαδικές εξετάσεις παραμένει η ΟΛΜΕ. Το διοικητικό συμβούλιο της Ομοσπονδίας Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης συγκλήθηκε – άτυπα όπως αναφέρουν στελέχη των καθηγητών – το μεσημέρι του Σαββάτου.

Κατά την πολύωρη συνεδρίαση τα μέλη του ΔΣ εξέτασαν όλα τα νέα δεδομένα πολιτικά, αλλά και νομικά, που προκύπτουν από την σκληρή στάση της κυβέρνησης που διατυπώνει από την Παρασκευή με σαφήνεια την απόφαση να προχωρήσει σε πολιτική επιστράτευση των καθηγητών.
Τα μέλη των παρατάξεων που συγκροτούν το προεδρείο της ΟΛΜΕ εξέτασαν όλες τις παραμέτρους της επιστράτευσης.

Πρόκειται για ιδιαίτερα χρονοβόρα διαδικασία, λόγω του μεγάλου αριθμού των επιδόσεων (περισσότερες από 50.000), που χρονικά είναι λίγο δύσκολο να ολοκληρωθεί μέχρι την Πέμπτη, δεδομένου ότι την Παρασκευή αρχίζουν οι Πανελλαδικές Εξετάσεις.

Μετά από αυτές τις εξελίξεις το ΔΣ της ΟΛΜΕ αποφάσισε να παραμείνει η αρχική πρόταση προς τον κλάδο να απεργήσουν οι καθηγητές μέσα στις εξετάσεις, ενώ αποφάσισε την πραγματοποίηση συλλαλητηρίου για αύριο το απόγευμα στις 6 στο κέντρο της Αθήνας.


Πανελλαδικές στο «χακί»

Το ”πράσινο φως” για να κινηθούν οι απαραίτητες διαδικασίες δόθηκε μετά τη συνάντηση που είχαν χθες το μεσημέρι στο Μέγαρο Μαξίμου ο πρωθυπουργός και ο υπουργός Παιδείας. Ο Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος απολαμβάνει την πλήρη στήριξη του Αντώνη Σαμαρά, όπως φάνηκε και από τις δηλώσεις στις οποίες προέβη εξερχόμενος του πρωθυπουργικού γραφείου.

«Οι πανελλαδικές εξετάσεις θα διεξαχθούν ομαλά και στην ώρα τους» δήλωσε με νόημα ο υπουργός Παιδείας διαβεβαιώνοντας ότι «η κυβέρνηση οφείλει να διασφαλίζει το κοινωνικό συμφέρον, δηλαδή την ομαλή και απρόσκοπτη διεξαγωγή των εξετάσεων. Ο πρωθυπουργός και η κυβέρνηση είναι αποφασισμένοι να διασφαλίσουν τη γαλήνη και ηρεμία των μαθητών».

«Εκβιαστική ενέργεια» χαρακτηρίζει η ΔΗΜΑΡ την απεργία της ΟΛΜΕ

Για μια «εκβιαστική ενέργεια» που, όπως τονίζει, «πλήττει κατάφορα τους μαθητές και τις οικογένειές τους» κάνει λόγο η ΔΗΜΑΡ, σχολιάζοντας την απόφαση της ΟΛΜΕ.

Το κόμμα του κ. Κουβέλη επισημαίνει ότι «η διεκδίκηση αιτημάτων ουδεμία σχέση μπορεί να έχει με ακραίες και εκβιαστικές ενέργειες που βάζουν την κοινωνία απέναντι στο συνδικαλιστικό κίνημα και δεν συμβάλλουν στις προσπάθειες που πρέπει να γίνουν για την ουσιαστική αναβάθμιση της δημόσιας εκπαίδευσης».

«Αυτές τις κρίσιμες ώρες, καλούμε την ηγεσία της ΟΛΜΕ να επανεξετάσει τη στάση της και να μην προβεί σε ενέργειες που προσβάλλουν την ίδια την κοινή λογική», προστίθεται στην ανακοίνωση της ΔΗΜΑΡ η οποία καταλήγει: «Καλούμε και τις δυο πλευρές να εξαντλήσουν τα περιθώρια διαλόγου, προκειμένου να βρεθεί συναινετική λύση στα ζητήματα που έχουν ανακύψει».

ΣΥΡΙΖΑ: Η κυβέρνηση είναι που εκβιάζει εκπαιδευτικούς και μαθητές

«Η κυβέρνηση είναι αυτή που εκβιάζει την εκπαιδευτική κοινότητα και την ελληνική κοινωνία εν όψει των Πανελλαδικών Εξετάσεων» τονίζει σε ανακοίνωσή του για τις κινητοποιήσεις των καθηγητών το γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ.

Και προσθέτει: «Η κυβέρνηση είναι εκείνη που επιλέγει να χρησιμοποιήσει τους μαθητές και τις οικογένειές τους ως ομήρους για τα μνημονιακά της σχέδια».

«Τα αιτήματα των εκπαιδευτικών» υπογραμμίζει, «δεν είναι συντεχνιακά, αφορούν στην υπεράσπιση του δημόσιου αγαθού της εκπαίδευσης και ως τέτοια πρέπει να βρουν τη στήριξη της πλειοψηφίας της ελληνικής κοινωνίας».

Print Friendly

Share

About Author

Ena Channel

(0) Readers Comments